banner564

“Siyasi baskılar inkar edilemez”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, “Basın özgür olmazsa demokrasiden söz edilemez” diyerek sektörde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti

“Siyasi baskılar  inkar edilemez”
banner598
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti ve Kıbrıs Politikalar Merkezi 3 Mayıs Dünya Basın özgürlüğü günü dolayısıyla mesaj yayınladı.
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar yayınladığı mesajda, basının özgür olmadığı ülkelerde demokrasilerden söz edilemeyeceğini belirtti.
Akar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde basın özgürlüğünün, dünyanın birçok ülkesinden daha ileride olduğu iddia edilmekle birlikte sektörün ciddi sıkıntıları ve siyasilerin ‘örtülü baskıları’ gözden kaçırılamaz, inkar edilemez.” dedi.
Reşat Akar, şöyle devam etti:
“Bir yandan çok sesliliği ve çok partili siyasal düzeni savunanların, diğer yandan bazı icraatları sorgulamaya ve araştırmaya yönelen basın mensuplarını sindirme girişimleriyle karşılaştığımızı da inkar edemeyiz. İşte o nedenle siyasilerin öncelikle kendileri için talep ettikleri özgürlükleri, basın için de talep etmeleri ve bunun korunmasına özen göstermeleri gerekmektedir.
   Siyasi partilerin dürtüleri ve etkin müdahaleleri sonucunda basın örgütlerinin birçok tabela altında bölünmesi de bir başka sorundur. Bölünmüşlük ortamında daha özgür basın için hak taleplerinin etkisiz kaldığını vurgulamakta yarar vardır. Dolayısıyla KKTC’de daha sağlıklı ve demokratik bir siyasal yaşam ve gerçek anlamda özgür bir basın için çalışmalıyız.” 

Kıbrıs Politikalar Merkezi de mesaj yayınladı
Kıbrıs Politikalar Merkezi’nden yayınlanan mesajda ise, kamuoyunun sağlıklı bir şekilde oluşması için, toplumu ilgilendiren konularda farklı görüşlerin gazete, dergi, televizyon, internet gibi basın yayın ve iletişim araçlarında özgürce tartışılabilmesi gerektiğine de dikkat çekildi. 
Son dönemlerde kayıt dışı görüşmeler yoluyla akademisyenler ve basın mensupları üzerinde baskı kurma eğiliminin dünya genelinde artış gösterdiğine dikkat çeken merkez, basının yönetenler üzerindeki denetim gücünün zayıf ve korunmasız kesimlerin haklarının savunulabilmesi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Atagül: Buruk kutluyoruz
Öte yandan KKTC Haber Kameramanları Birliği Başkanı Tamer Atagül, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü çerçevesinde yayınladığı mesajda, bugünü basın özgürlüğünün istenilen seviyede olmaması ve gazetecilerin giderek artan sorunları nedeniyle buruk kutlamakta olduklarını ifade etti.
   Atagül mesajında, toplumların özgürce düşüncelerini dile getirmesi ve bu düşüncelerini ulusal bazda duyurabilmesi için bağımsız medya kanallarına ihtiyaç olduğunu belirtti.
   “Demokratik çağdaş toplumların en önemli göstergelerinden biri basın özgürlüğünün sağlanmasıdır” diyen Atagül, bunun yasal ve yapısal sorunların giderilmesiyle sağlanabileceğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2017, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474