banner564

Sorun çok  çözen yok

Tepebaşı ve civarında yaşayan vatandaşlar gelmiş geçmiş hükümetlerin bölgeyi unuttuğunu yıllardır tek bir hizmetin gelmediğinden dert yandı

Sorun çok  çözen yok
banner598

 Lapta’ya bağlı Tepebaşı köyünde ve civarında yaşayan vatandaşlar gelmiş geçmiş hükümetlerin bölgeyi unuttuğunu yıllardır tek bir hizmetin bölgeye gitmediğinden dert yandı. Tepebaşı köyünde bir çok sorun olduğunu söyleyen çevre sakinleri “Köyümüz kaymakamlıkta Girne’ye, Sosyal Sigortalarda Lefkoşa’ya, su işlerinde Lapta’ya, Elektrik ve okulda Güzelyurt’a bağlıdır” diyerek bölgedeki sorunların neden çözümlenmediğini özetledi. Diyalog TV’de yayınlanan Halk Meclisi’nin 140’ıncı buluşması Tepebaşı Spor Kulübünde gerçekleştirildi. Programa söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu:

  
Necati Kararlı (Tepebaşı Muhtarı): 
Yılmazköy-Çamlıbel arasındaki yol en büyük sorun. Bölgem muhtarları olarak dilekçeler yaptık ancak çözüme varamadık. 44 yıldır bize kırsal kesim arsası hiç verilmedi. Emirnameler köyün içerisine kadar giriyor ve vatandaşlar arsalarına ev yapamıyor. Nüfus göç ediyor. Kaymakamlık beş kez vatandaşın parasını alarak müracaat kabul etti ancak kimseye kırsal kesim arsası verilmedi. Köyün en güzel bölgesi ağıllar bölgesinde kaldı.

Hüseyin Çakır: 
Su havzası Geçitköy barajından sonra buralara yapılaşma yapmak istiyorlar. Bölge halkı olarak yapılaşma istemiyoruz. Bu havzayı korumamız gerekiyor. Siyasiler baskı uyguluyor yer almak için. Girne bölgesi milletvekilleri hiç biri katılmadı programa. Köylü emirname kapsamı içerisinde hiçbir şey yapamıyor. Bölgemize ilgi istiyoruz.

Kemal İyikalp: 
Yollar, sağlık ocağı, baraj için kaymakamlıklara defalarca yazı gönderdik fakat cevap verilmedi.  Su bizim köyümüzde barajda ancak köye kullanılmak için bir damla su verilmiyor. Yazı yazdık kimse bilmiyor tarım suyunun nasıl gideceğini bilmiyor. Yapılan kazı işlemlerinden bölgenin doğal güzellikleri laleler yok oldu. 

Halil Türel:
 Köyümüz kaymakamlıkta Girne’ye bağlı, Sosyal Sigortalarda Lefkoşa’ya su da Lapta’ya, Elektrik ve okulda Güzelyurt’a bağlıdır. Neden Mağus’ya bağlı değiliz acaba? Bölge avcılığa kapatılmalı. Köpekler kalıyor bölgede aç susuz. Hayvanlar sakatlanıyor. 

Ayla Ersalıcı: 
Mandıralarımıza elektrik istiyoruz. Bir üreticimizin mandırasını açarak hayvanlarını çaldılar. Elektrik konulmasını talep ediyoruz kamera koymak için. Yolların kenarına pet şişe ile bira şişelerini atıyorlar. Herkes yiyip içip çöplerini etrafa atması insanların sorunu. 

Erkay Kanal: 
Yılmazköy kavşağından köye gelmek için kullanılan yolda izdiham yaşanıyor. Çukurlar mevcut, kazalar sürekli meydana geliyor. Kavşak aydınlık değil. Köyün içerisinde 1974 öncesinde kalan encümenlik binası yıkılıyor neredeyse, bina tehlike arz ediyor.  Domatesin % 65’i burada üretiliyor. Köylü karşılığını alamıyor eziliyor. Kaymağı tüccar yiyor. Cibo denen bahçelere elektrik gitmeli. Göletten su alınıp ovalar sulanmalı. İzci, ormancı kampları yapılamıyor. Çağdaş bir ağıl sistemi kurulmalı köye. Kırsal kesim arsaları verilmeli. Bölgede bir bankamız yok. Sağlık Ocağında 48 saat doktor yok.  

Dagdoğan Sadrazam: 
Köyümüzdeki mezarlıkta tuvalet yok. Eski Türk mezarlığına kimse giremiyor. Asker tarafından tellendi ve herkesin bahçesinden geçip mezarlığa gitmek zorunda kalıyoruz. Herkes tarlasına yol açmak mecburiyetinde değil. Karpaşa köy yolu kapatıldı asker tarafından.  Emirnameler yumuşatılmalı. İnsanlar yatırım yapamıyor. Her yerde dışkı kokusu var. Köy içerisinde bakım sıfır noktasında. Makamlar insanlara saygısızlık yapıyor.

Mahmut Kadıköy: 
Geçmiş hükümetler çobanlara darbe vurarak mağdur ettiler. Hayvanlardan kan alımlarında yalan dolanlar oldu. Nisan-Mayıs ayında alınan kanlarda 17 üretici mağdur edildi. Normalde iki tahlil yapılması gerekirken tek tahlil yapıldı. 2018 yılında 16 hayvanımı, 2019 Mayıs ayında 117 hayvanım telef oldu. Aile durumum dağıldı. İş yapamaz duruma geldim. Tarım sigortası veterinerlik mesuliyet almıyor. Devlet 300 TL verecekmiş hayvan başına. Ne yapayım o parayı hayvanlarım beleşe gitti.
 
Osman Kone:
Maaş alanlar hayvancılık yapabiliyor, devlette çalışmayanlar yapamıyor. Yeni mandıra yaptım dağda hayvanlarımı taşıdım oraya. Her yerde 4 su veriliyor biz hayvanlara 7 TL’ye su veriyoruz.

Cemil Karzaoğlu (Orman Dairesi Müdürü):
Tepebaşı köy tabelasının olduğu yeri Orman Dairesi binası ve yangın ekiplerinin konuşlanacağı yer olarak orman dairesi tahsisine aldık. Ağıllarda ölen hayvanlar ne yapılıyor? Sebze eken arkadaşlar tarlalarında çıkan atıkları nereye atıyor? Köpek leşleri ormanlara atılıyor. Değerini bilmiyoruz ormanlarımızın. Suyun taşınacağı tünel noktasını inceledim. Bölge ile ilgili projeler var. Lalelerin korunması için bir proje varsa sever seve katkı koyarız. Gübre yığınlarının olduğu yer orman arazisi oraları temizleyeceğiz ancak bir çözüm bulunmalı. Piknik alanlarını defalarca temizledik masaları yeniledik ancak çalındı kırıldı. Toplum olarak sorumluluklarıma sahip çıkmalıyız. Ağaç ilaçlamaları yapacağız. Fişekler atılarak kirlilik yaratıyor. 

İsmet Tutuş: 
Şeker hastasıyım 15 yıldır insülin kullanıyorum. Köyümüzde böbrek hastaları var. Bize, diyalize gidip gelmek için bir araç tahsis etsinler.

Muhtar Türüt 
İlkokul öğrencileri için servis yok. Beş yıldır kendimiz taşıyoruz. Hükümetler çözemedi bu sorunu. Lefke’de devletin mahkemesini kapattılar para yok diye sadece 2 çocuk taşıyan servise doluluk katkısı veriliyor.

Mustafa Aktuğ (Lapta Belediye Başkanı): 
Bazı bölgelerde su fiyatlarının artırılması ile ilgili açıklamalar var. Bizim su fiyatını artırma düşüncemiz yok.  Belediyeler Reformu tartışılıyor ve 6 belediyeye düşürülmek planlanıyor. Lapta Belediyesine 14 köy bağlıdır. Yıllardır yapılmayan Girne Lapta çift şerit yolu var. 10 kilometrelik yol 45 dakika 1 saate çıkıyor. Gerekirse daha önce yaptığımız gibi halk ile yolu kapatırız. Bölgede birlikteyiz. Hükümetlerin yerel yönetimlere olmayan bir ilgisi var. Hükümetler meydana gelen el felaketinden hükümetten katkı alamadı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474