banner564

Strateji değişmeli

Kuzey Kıbrıs’a eğitime gelen uluslararası öğrencilerin yaşadığı sorunlar belirlendi, 8 başlıkta toplandı, önemli uyarılar yapıldı

Strateji değişmeli
banner598

 Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) tarafından hazırlanan Uluslararası Öğrencilerin Kıbrıs’ta yaşadığı sorunlarla ilgili rapor açıklandı.

Raporda “Kuzey Kıbrıs’ta yüksek öğretimle ilgili uygulanan, birçok üniversite kurmak ve Kıbrıs’a çok öğrenci çekmek” olarak özetlenebilecek stratejilerin ivedilikle değiştirilmesi gerektiğinin altı çizildi; öncelikle uluslararası öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılarla ilgili farkındalık oluşturulması gerektiği vurgulandı.
Kıbrıs’a gelen öğrencilerin sağlık, fiziksel ve kurumsal altyapı, barınmayla ilgili muhtelif ihtiyaçlarına yanıt verebilecek, onları ırkçılık, cinsel taciz ve insan simsarlarından koruyacak çok boyutlu ve çok aktörlü bir mekanizma oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğu da kaydedildi.
DAÜ-SEN düzenlediği basın toplantısında, hazırlanan rapor hakkında bilgi verdi. KTÖS’te yer alan basın toplantısında DAÜ-SEN Genel Sekreteri Mustafa Rıza, Yönetim Kurulu Üyesi Umut Bozkurt ve Uluslararası Öğrencilerin Sesi Örgütü (President VOIS Cyprus) Başkanı EmmanuelAchiri birer konuşma yaptı.

8 başlıkta toplandı
“Çok kültürlü bir ortama uygun bir altyapının ve insan sermayesinin eksikliği”, “İş hayatında yaşanan hak ihlalleri”, “Barınmayla ilgili sorunlar”, “Fiziksel ve kurumsal altyapıyla ilgili sorunlar”, “Sağlıkla ilgili sorunlar”, “Önyargı, ayrımcılık ve ırkçılık”, “Cinsel taciz”, “Kıbrıs’ta öğrenci vizesiyle gelip yasadışı işlerle uğraşan öğrenciler” başlıkları altında sorunların detaylandırıldığı raporda olası çözüm önerileri ifade edildi.
Üniversitelerle devlet yetkilileri tarafından ivedi olarak sorunların çözümü yönünde adım atılması gerektiğinin altı çizildi.

“Farkındalık yaratılmalı”
Raporda, uluslararası öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılarla ilgili farkındalık oluşturulması amacıyla yüksek lisans öğrencilerinin bu konuda akademik çalışma yapmasının teşvik edilmesi gerektiği belirtildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473