banner564

Süreç koptu

Sabah 03.13’e kadar devam eden Crans Montana konferansı başarısızlıkla sonuçlandı

Süreç koptu
banner598
 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in tüm çabalarına karşın bu sabah 03.13’e kadar devam eden müzakerelerde tarafların uzlaşıya varamadığı belirtildi. Genel Sekreter Guterres, yaptığı kısa bir  açıklama ile konferansın sonlandığını duyurdu.
   Rum tarafı, müzakerelerin çökmesinden Türkiye’yi sorumlu tutarak “Ankara, garantilerin sonlandırılmasını kabul etmediği gibi Türk askerinin çekilmesi konusunda 15 yıllık bir takvim önerdi” dedi.
  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, tüm bu çabalara rağmen bir sonuca ulaşılamadığını söyledi. Çavuşoğlu  “BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm bulunması imkansız hale gelmiştir. Bunda ısrar etmenin anlamı yoktur. Bu aşamada Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza da gerekli bilgileri aktaracağım. Bir değerlendirme yapacağız”dedi. 

Rumlar geri adım atmadı
   Rum tarafının sıfır garanti, sıfır asker konusunda herhangi bir değişiklik içine girmediğini ifade eden Çavuşoğlu şunları kaydetti:
   “Bizim de bu konudaki tavrımız belliydi. Ne biz ne de KKTC bunu kabul edemezdi.İç siyasete oynama, belgelerin sızdırılması gibi dürüstlüğe sığmayan hareketleri oldu. Biz türk tarafı olarak ciddi ve samimi bir tavır izledik.Bunun son konferans olduğunu söylemiş ve kayıtlara geçirmiştik.Dolayısıyla Genel Sekreter de bir yakınaşma olmadığı için konferansı sonlandırmıştır.”

Trump’tan yardım istedi
Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dün taraflarla gerçekleştirdiği görüşmelerde, uzlaşı yolunda çaba sarfederken, Rum lideri Nikos Anastasiadis; ABD Başkanı Donald Trump’a mesaj göndererek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘garantilerin iptali ve Türk askerinin çekilmesi’ konusunda ikna etmesini istedi.
   Anastasiadis, dün yaklaşık 20 dakika süren telefon görüşmesinde ABD Başkan Yardımcısı  
Mike Pence aracılığıyla mesajını ABD Başkanına iletti. Başkan Trump’ın G20 zirvesi nedeniyle bugün Almanya’nın Hamburg kentinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini anımsatan Anastasiadis, Pence aracılığıyla mesaj gönderdiği Trump’ın özellikle garantilerin iptali ver askerin çekilmesi konusunda desteğini talep etti.
   Pence ise, Amerika’nın yapılan çabalara desteğini dile getirerek, Crans- Montana’da yaşananları izlediklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2017, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474