banner564

Sütün tamamı Koop’a

Hayvan üreticileri, süt alımını durduran hellim imalatçılarına ateş püskürüyor

Sütün tamamı Koop’a
banner598

Ufuk ÇAĞA

   Hükümetin 1 litre sütün fiyatını 96 kuruştan 1.20 kuruşa çıkarmasının ardından artışa tepki gösteren ve artık süt almayacağını belirten Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’ne hem Hayvancılar Birliği başkanından, hem de hayvan üreticilerinden sert tepki geldi.

   Hayvancılar Birliği Başkanı 3 yıldan beri hiç artmayan süt fiyatlarına yüzde 25 oranında artış yapılmasının, bu sürede girdilerdeki artışların  üzerinde olmadığına dikkat çekti.

   Bu arada Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği’nin ‘boykot’ kararı üzerine Koop Süt, ülkede üretilen ve yaklaşık 350 ton olan günlük sütün 300 tonunu almaya talip oldu. Koop Süt bu miktardaki sütü işlemek için de gerekli tüm çalışmaları başlattı.

 

Koşullar değişiyor

   Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bu artış sonrası imalatçıların yaptığı hareketin ülkedeki tüm üreticilere ızdırap verdiğini söyleyerek, artık bu sistemin tamamen değişmesi gerektiğini savundu. Yapılanın çok yanlış olduğunu, 3 yıldır artmayan fiyatların hayvancıyı ne hallere soktuğunun biraz düşünülmesi gerektiğini söyleyen Naimoğulları “bizim almamız gereken teşvikleri alanların bu hareketlerini çok yanlış buluyorum” dedi.

  Başkan Naimoğulları, hisedarı oldukları Koop Süt ile derhal temasa geçerek üretilen sütün işlenmesi konusunda adımlar attıklarını ve hükümet yetkililerinin dik durması halinde bu günden itibaren hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. Naimoğulları, imalatçıların hayvancının kafasına silah dayayıp, devleti daha fazla soymaya çalıştıklarını savunarak artık buna dur demenin zamanın geldiğini belirtti.

   “Bizim burnumuzu sürterek isyan etmemizi, hükümete baskı yapmamızı istiyorlar ki onlar da istediklerini alsın           diyen başkan, artık imalatçılara hiçbir hayvancının güveninin kalmadığını ve eskiden geldikleri tezgaha bir daha gelmeyeceklerini belirtti.

 

Blöf yapıyorlar

   Küçükbaş hayvan çiftliği sahibi Mustafa Abraş, süt imalatçılarının son yıllarda üreticilerle adeta dalga geçtiğini belirterek, bu birliğin son aldığı karara tepki gösterdi. Abraş, 2008 yılında üreticilerin aldıkları süt paraları ile tüm faturalarını ödediklerini, sattıkları kuzuların parasının da kendilerine kaldığını belirterek, şu an gelinen noktada süt parası, kuzulardan gelen para ile faturaların yarısını bile ödeyemediklerini savundu.

   Abraş, son dönemde her kesimde olduğu gibi sermayenin hayvancılığı da idare ettiğini ve üreticinin de adeta kanını emdiğini söyledi. Üreticilerin şu anda sigorta primini ödeyemez durumda olduğunu söyleyen Mustafa Abraş şöyle dedi:

   “ Üreticiler bu haldeyken imalatçıların Türkiye, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerde yatırım yapmalarının aslında parayı kimin kazandığı konusunda her kese fikir vermesi lazım. Süt Kurumu üreticiden aldığı sütü imalatçılara 25, 30 kuruş daha ucuza veriyor. Ayrıca yurt dışına ihraç yaptığı zaman ihracat teşvik primini de alıyorlar. Peki bu işin yükünü çeken, üreten kesime ne veriliyor?”

Mustafa Abraş son olarak yapılanın blöf olduğunu, imalatçıların bu işten çok büyük paralar kazandığını ve asla fabrikalarını kapatmayacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Bizim halimizi soran yok

Büyükbaş hayvan üreticisi olan Mehmet Hüseyin, imalatçıların bu harekleri ile üreticilere adeta küfrettiklerini ve bunu asla unutmayacaklarını söyledi. Hüseyin, uzun zamandan sonra süte yapılan artışa yapılan tepkinin çok yersiz olduğunu söyleyerek, “bizim ensemizden para kazanan bu insanların bizi de biraz düşünmesini beklerdim” dedi.

 

Yazıklar olsun

Küçük baş hayvan üreticisi Mahmut Gülçeken, her zaman üreticileri mağdur olmasına birilerinin dur demesi gerektiğini söyledi. Yaklaşık 3 yıldır sütün fiyatının değişmediğini ama bu süre zarfında bir allahın kulunun da gelip hayvancıya bir derdi olup olmadığını sormadığını belirten Gülçeken, bizim sırtımızdan para kazananların bu isyanlarına anlam veremediğini de sözlerine ekledi.

 

Koop Süt tümünü alıyor

Bu arada yaşanan bu gelişmelerin ardın Koop Süt ülkede üretilen sütün büyük bir bölümünü alıp işlemeye talip oldu. Konu ile ilgili bilgiler veren Koop Süt Müdürü Salih Yücesoylu, misyonlarının ülke hayvancısı ve süt üreticisine hizmet olduğunu vurguladı. Bu sektördeki tüm fiyat dengelerini belirleyen kurumun Koop Süt olduğunu vurgulayan Yücesoylu, son dönemde herkesin bu sektöre müdahale ettiğini, bunun da pek doğru olmadığını ifade etti..    

  Hayvancıların çok zor şartlarda ve emeklerinin karşılığını almadan 3 yıldır bu işi yaptıkların ve artışı da hak ettiklerini belirten Yücesoylu, Koop Süt olarak günde 300 ton süte talip olduklarını bildirdi. Salih Yücesoylu, alınacak bu sütü işleyecek ve pazarlayacak kapasite ve yeteneğe sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

 

Koop ürünlerine zam

Salih Yücesoylu, hükümetin çiğ süte %25 zam yaptığını ancak kendilerinin ürettikleri Koop ürünlerine bunu %20 olarak yansıtacaklarını söyledi. Yücesoylu ayrıca şu anda Koop Süt tarafından imal edilen süt ürünlerine çeşitleme getirebilmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve çok yakın bir gelecekte yeni ürünlerini piyasaya süreceklerinin müjdesini de verdi.

Koop Süt ürünlerinin yeni satış fiyatları şöyle olacak;

Koop normal süt         3.0 TL

Koop light süt             3.25 TL

Koop sıfır yağlı         3.5 TL

Koop laktoksuz          3.7 TL

Koop beyaz peynir    21 TL

Koop hellim az tuzlu  24 TL

Koop hellim normal    22 TL

Koop eski kaşar         40 TL

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2014, 03:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473