banner564

Tahliller titizlikle yapılıyor 

Limit üstü aflatoksin tespit edilen 11 çiftlikte toplam 68 ton süt imha edildi

Tahliller titizlikle yapılıyor 
banner598

Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Genel Müdürü Fide Kürşat, “Aflatoksin M1” toksininin limit üstü tespit edilen 11 çiftlikte toplam 68 ton süt SÜTEK yetkilileri gözetiminde imha edilmiştir” dedi.
Kürşat,  halkın gönül rahatlığı ile süt ve süt ürünlerini tüketebileceğini belirtti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, son günlerde gündeme gelen sütte aflatoksin haberleri ile ilgili açıklamada bulunan Kürşat, “Ülkede üretilen tüm sütlerin analizleri, tarafımızdan titizlikle yapılmakta ve gıda güvenliğine aykırı, halk sağlığını tehdit eden tüm sütler, imha edilmektedir” dedi. Kürşat açıklamasında şunları kaydetti:
“Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) 1977’den bugüne KKTC’de üretilen tüm sütü üreticiden alıp, denetim, izleme ve kalite kontrolünü yapıp, Süt ve Süt Mamülleri imalatçılarına pazarlayan tek kurumdur.
SÜTEK laboratuvarında bulunan gelişmiş cihazlarla çiftliklerden alınan tüm sütlerden günlük olarak alınan örneklerden sütün her türlü kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapılmaktadır. Kurumun Kalite Kontrol Laboratuvarlarında her gün alınan süt örneklerinden kimyasal (pH, Asitlik, Yağ, Protein, Donma Noktası, Antibiyotik testi, Aflatoksin Testi) ve duyusal analizler yapılmaktadır. Aynı zamanda steril olarak alınan örneklerden ise Somatik Hücre ve Toplam Bakteri Sayısı kontrolü gibi hijyen kontrolleri yapılmaktadır. 

Günlük süt üretimi 400 ton
29 Kasım 2018 tarihinden itibaren yapılan taramalarda özellikle yağışlı ve nemli hava koşullarının hakim olduğu bu dönemde yemlerde küf oluşumunun artmasıyla bazı çiftliklerin analiz sonuçlarında “Aflatoksin M1”’in limit üstü olduğu tespit edilmiştir. Ada genelinde günlük 400 ton süt üretilmektedir ve bu sütlerin tüm analizleri tarafımızdan yapılmaktadır. 29 Kasım’dan itibaren Gıda Güvenliğine aykırı “Aflatoksin M1” toksininin limit üstü tespit edilen 11 çiftlikte toplam 68 ton süt çiftliklerde SÜTEK yetkilileri gözetiminde imha edilmiştir.
SÜTEK olarak, asli görevimiz halk sağlığını korumak olduğundan, Gıda Güvenliğini sağlama konusunda titizlikle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Özellikle Aflatoksin riskinin mevsimsel koşullara bağlı olarak arttığı bu dönemde geçmişte olduğu gibi bugün de SÜTEK olarak çiftlik bazlı Aflatoksin taramalarına ağırlık vermekteyiz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473