banner564

Tam bir hayal kırıklığı

Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs raporunu değerlendirdi:

Tam bir hayal kırıklığı
banner598
Dışişleri Bakanlığı, BM  Genel Sekreterin raporunun kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, “rapor, Kıbrıs’ta önümüzdeki dönemde yeni bir yaklaşımla çözüm için bir el kitabı olma şans ve potansiyeline sahipken, bu haliyle 50 yıllık müzakere sürecindeki herhangi bir doküman olarak tozlu raflarda yer almaktan ileriye gidemeyeceğini belirtmekten üzüntü duyuyoruz” dedi.
Kıbrıs’ta süregelen 50 yıllık müzakerelerin neden bir anlaşma ile sonuçlanamadığına dair hakkaniyetli bir değerlendirme yapılmadığı sürece Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, “Ne yazıktır ki, Genel Sekreterin raporu bu değerlendirmenin yapılmasına ışık tutacak ve olumlu katkı sağlayacak unsurlar içermekten uzaktır” açıklamasında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin son müzakere sürecine dair İyi Niyet Misyonu raporu değerlendirildi.
Açıklamada, “Uzun yıllardır haksızca uluslararası camiadan koparılan Kıbrıs Türk halkının hak ettiği konuma getirilmesi yönünde Birleşmiş Milletlerden ve Genel Sekreter’den beklediğimiz kararlı ve cesaretli tavır bir kez daha sergilenmemiştir” denildi.  

“Siyasi irade ve kararlılık…”
Özde tarafsızlık yaklaşımı sergileyen raporun, özellikle Crans Montana olmak üzere müzakere sürecinde yaşanan gelişmeleri eksizsiz ve doğru bir biçimde aktarmamakta olduğu belirtilen açıklamada, “Böylelikle, adil ve hakkaniyetli bir yaklaşım benimsenmemektedir. Genel Sekreter raporunda, sürecin Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle başarısızlığa uğradığını teslim etmekten kaçınmaktadır. Daha da vahimi, Kıbrıs Rum tarafının sergilemiş olduğu siyasi irade ve kararlılık eksikliği tüm taraflara eşit bir biçimde mal edilmeye çalışılmaktadır” denildi.
Açıklamada, gelinen aşamada müzakere sürecinin tamamıyla çökmüş olduğu ve mevcut parametrelerle bir yere varılamayacağının Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından halen itiraf edilmemesinin  düşündürücü olduğu vurgulandı.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2017, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474