banner564

Tarihe ışık tutulacak

1968-1973 yıllarını kapsayan Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi belgeleri araştırmacılara açılıyor

Tarihe ışık tutulacak
banner598

 Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi arşivini araştırmacıların kullanımına açıyor.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, uzun yıllar Dr. Fazıl Küçük’ün kişisel tasarrufunda bulunan ve oradan da Dr. Fazıl Küçük Vakfı’na aktarılan Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi belgeleri, Cumhurbaşkanlığı Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi’nin envanterine alındı. 
1968-1973 yıllarını kapsayan Cemaat Meclisi karar, tutanak ve belgeleri bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış tarihsel öneme sahip bilgileri içeriyor.
Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Kıbrıs Türk toplumunun “zor yıllar” olarak nitelendirdiği 1963-1973 yılları arasındaki dönemin 1968-1973 yıllarını kapsayan, Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi’nin almış olduğu kararları içeren dosya dökümlerinin kayda geçirerek kataloglarını hazırladı.
Tarihi, siyasi, hukuki, kültürel, eğitim, sosyal ve ekonomi konularında tarihi anlam taşıyan ve Kıbrıs Türk toplumunun yakın dönem tarihine ışık tutan belgeler, araştırmacıların hizmetine sunuluyor. Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, bu çalışmanın tamamlandığını, araştırmacıların kullanımına hazır hale getirilen katalogların son kontrollerinin tamamlanmak üzere olduğunu da duyurdu.

Borak: Tasnif son aşamada
Cumhurbaşkanlığı Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Mehmet Borak da, söz konusu çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi belgelerinin tasnif çalışmasının son aşamaya geldiğini ve kısa bir zaman sonra halkla ve araştırmacılara açılacağını söyledi. 
Mehmet Borak, “Türk Cemaat Meclisi kararları demek, yakın dönem Kıbrıs Türk tarihini ilgilendiren tarihi, siyasi, ekonomik, kültürel ve hukuki olayların kararlaştırılmış aşamalarının duyurulması demektir, kararlar bunu anlatıyor. Bunun da bize, araştırmacılarımızı önemli bilgi sunacağını düşünüyorum” dedi. 
Borak, tasnif çalışması tamamlanan ve kontrolü yapılan verilerin yaklaşık bir ay sonra araştırmacıların hizmetine sunulacağını belirterek, “Cemaat Meclisi Kararları, bizim zor yıllar olarak nitelendirdiğimiz, 1963 sonrası dönem ile 1968 dönem arasındaki süreyi kapsamaktadır” diye konuştu.
Mehmet Borak, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi’nin başka alanlarda da arşiv çalışması yürüttüğünü anlatarak, bu çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Verilere,  //arsiv.gov.ct.tradresinden de ulaşılabilecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474