banner564

Tayvan modeli gibi

Bakan Atun, enerji hatlarının oluşmasıyla KKTC’nin de kendine özgü bir durumu olacağını söyledi

Tayvan modeli gibi
banner598
İstanbul’da Cihannüma Derneği tarafından düzenlenen "Fikristanbul Buluşması", "Akdeniz Havzasında Enerji Politikaları ve KKTC Ekonomisi" başlığıyla Bilim ve Sanat Vakfı’nda gerçekleştirildi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun burada yaptığı konuşmada, mevcut enerji ve doğal kaynak araştırma ve değerlendirmeleriyle beraber, enerji hatlarının oluşmasıyla KKTC’nin de Tayvan modeli gibi, kendi özel durumuyla literatüre “KKTC modeli” olarak gireceğini söyledi.
Atun, " 'Türk askeri çekilsin' demek, o toprakları teslim etmek anlamına gelir. Bu sadece adada yaşayanların güvenliğiyle ilgili değil. Bu, Türkiye’nin güney sınırlarının müdafaası ve güvenliğiyle de yakından alakalı bir meseledir." dedi.
Atun, bölgedeki bütün kavgaların temelinde enerjinin olduğunu, enerjinin sadece petrol ve doğal gazdan oluşmadığını, suyun önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, bu süreçte ana vatan Türkiye ile küresel projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Su, bereketiyle beraber geldi
Türkiye'den KKTC'ye deniz altından su hattı döşendiğini anımsatan Atun, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat vizyonu, takibi ve ısrarıyla 2010’da başlandı ve 2015’te tamamlandı. Şu anda Anadolu’nun bereketli suları KKTC’nin kurak topraklarına hayat getiriyor. Bu, kendi içinde Güney Kıbrıs’ı da hesaba almış bir proje. Güney Kıbrıs'la da bunu insani gerekçelerle paylaşmak isteriz ama bu aynı zamanda çok önemli bir siyasi güç demektir. Bu devamında İsrail ve Ürdün’e de uzanarak, bölgenin su sıkıntısına çare üretebilir. Dolayısıyla bu, elbette küresel niteliği olan bir projedir." ifadelerini kullandı.

Elektrik çalışmaları sürüyor…
Elektrik üzerinde de çalıştıklarını dile getiren Sunat Atun, şöyle devam etti:
"Türkiye'den deniz altı kabloyla KKTC'ye elektrik enerjisi nakledilmesi de ekonomimize sürdürülebilirlik getirecektir. Bu, ucuz, kesintisiz ve büyük ölçekli elektrik enerjisi imkânı sağlayacaktır. Bu beraberinde kuzey-güney ve doğu-batı ekseninde dünyanın en değerli enerji koridorunu barındıran Türkiye’nin en etkili enerji merkezi olması yolunda ciddi bir zenginlik sağlayacaktır. Akdeniz'de gaz ve petrol aramalarına ilişkin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına 30 yıllık imtiyaz hakkı verdik. Karada yapılan aramalar yerini denizlerde sismik araştırmalara bıraktı. Sismik araştırmalar da tamamlandı. Tahmin ediyoruz 2017’nin son ayları veya 2018’in ilk aylarında bir sondaj platformu Akdeniz’e KKTC karasularına gelir, sondajlama yapılır, o bölgedeki gaz yataklarına biz de erişmiş ve Rumlar tarafında gasp edilmeye çalışılan kendi haklarımızı elde etmiş oluruz."

Türkiye, 15 Temmuz’da önemli bir badire atlattı
Türkiye’nin 15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle önemli bir badire atlattığını belirten Atun, ülkenin tarihi bir aşamadan geçtiğini, milletin kendi devletine ve topraklarına sahip çıktığını vurguladı.

"Taviz vermeye asla niyetimiz yok"
Kıbrıs görüşmeleri ivme kazandığında 3 ana konunun masaya getirildiğine değinen Atun, şöyle konuştu:
    " 'Türk askeri çekilsin, Türkiye garantörlüğünden vazgeçsin, toprak tavizi verin' diyorlardı. 'Türk askeri çekilsin' demek, o toprakları teslim etmek anlamına gelir. Bu sadece adada yaşayanların güvenliğiyle ilgili değil. Bu, Türkiye’nin güney sınırlarının müdafaası ve güvenliğiyle de yakından alakalı bir meseledir. Türkiye’nin garantörlükten vazgeçmesini talep etmek, 'Kıbrıs adasında Türklüğü, Türk varlığını sonlandır' demek anlamına gelir. Bunu talep etmek hiç kimsenin haddi değildir. Garantörlüğün sahibi Türk milletidir. Bizim de ana vatanımızın garantörlüğünden taviz vermeye asla niyetimiz yok. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da zaten 'Tek bir Türk askerini çekmeyiz. Türkiye garantörlükten vazgeçmez. Toprak tavizimiz de yoktur' dedi. Bu 'Artık Kıbrıs konusu daha mevcut parametrelerle değil daha farklı parametreler içerisinde konuşulmalı' demektir. Bu noktadan sonra tanınma yoluna gitmek veya yeni bir sistemi ve modeli konuşmak gerekir.” 

Atun, Akdağ ile görüştü
Öte yandan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2017, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473