banner564

‘Teklif bile edilemez’

Besim Tibuk, Ramazanın Aralık ayına alınmasını önerdi; Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır karşı çıktı

‘Teklif bile edilemez’
banner598

 Suna ERDEN

Liberal Demokrat Parti Onursal Başkanı Besim Tibuk, oruç ayı olan Ramazan’ın geçerliliğini yitirmiş ve yanlış olduğu 2 bin sene önce kanıtlanan Ay Takvimine göre değil, modern takvime göre ayarlanması gerektiğini söyledi. 
   Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır ise bu görüşe karşı çıkarak “Teklif bile edilemez” dedi.
   Diyalog TV’de yayımlanan ‘Son Durum Mülkiyeliler’ programında konuşan Tibuk, “Eskiden develere biniliyordu. Şimdi son model arabalara, uçaklara biniliyor. Madem ulaşımda çağa ayak uyduruldu neden Ramazan ayı modern takvime göre belirlenmesin” dedi. 
   Tibuk, modern takvime göre belirlenmesi halinde Ramazan’ın Aralık ayına denk geleceğini ifade ederken, Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, bu öneriyi, “Teklif dahi edilemez” şeklinde değerlendirdi. Diyalog’a konuşan Çakır, oruç siteminin ayetlerle belirlendiğini ve değiştirilemez olduğunu söyledi.

Tibuk: Öneri tartışılsın
   Önerisinin tartışılmasını isteyen Besim Tibuk şunları söyledi: 
   “Ramazan başladı. En uzun süreye denk geliyor. Bu kadar uzun süre aç susuz kalmak insan vücudu için sağlıklı değildir. Bu dini takvim 6 bin sene evvel kullanılmış Ay Takvimidir. Ay gününe göre gidiyor. Bu takvimin yanlış olduğu bundan 2 bin yıl önce tespit edilmiştir. Takvimi değiştirip aylara böldüler. Bundan habersiz sen Mekke’de, Medine’de bu Ay Takvimini kullanmaya devam ediyorsun. Eskiden deveye biniyordun şimdi arabaya uçağa biniyorsun. Bunun dinle alakası yok. Bu takvimdir. Bu sene Hac mevsimi de Ağustos ayına denk geliyor. Yılın en sıcak zamanı… İnsanlar perişan olacak. Müslümanlar için bu konu önemlidir. Önümüzdeki 10 senede oruç yazın ortasına denk gelecek. İnsanlara eziyet etmenin anlamı yok.  Bu ayları değiştireceksin ve yeni takvime göre belirleyeceksin. Normal aylara getirdiğin zaman Ramazan ayı Aralık ayına denk gelecek. Aralık ayı makul bir ay. O zaman yine oruç tutuyorsun, yine Allah’a ibadet ediyorsun ama vücudu hırpalamıyorsun. Bu konuda hiç ses çıkarmıyorlar.  Her Ramazan ayında bunu söyleyeceğim.”

Çakır: Söz konusu olamaz
   Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, Besim Tibuk’un önerisine karşı çıkarak şunları söyledi:
   “Oruç sadece sağlıklı insanlara farz kılınan bir ibadettir. Hasta insanların oruç tutma yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle sağlıklı bir insan ister yaz, ister kış olsun her mevsim oruç tutabilecek güçtedir. Dinimizi her mevsim yaşayabilmek de ayrı bir güzelliktir. Oruç tutma sistemi Cebrail aleyhisselam tarafından Peygamberimiz Hz. Muhammed’e bildirilmiştir. Her yıl on gün öne alınarak oruç tutulması tebliğ edilmiştir. Zaten peygamberimizin sünnetinde de oruç sistemi bellidir. Hem ayetle hem de sünnetle belirlenmiş bir oruç tutma sistemi vardır. Bunun değiştirilmesi söz konusu dahi olamaz. Teklif dahi edilemez. Çünkü Kur-an’daki ayetler değiştirilemezdir. Daha önce bu yönde teşebbüsler olmuştur ancak kimse başaramamıştır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473