banner564

Tempo artacak

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs konusunda bundan sonraki süreçte sürekli bir toplantı şekline geçilmesi gerektiği görüşünde olduğunu bildirdi

Tempo artacak
banner598
Raif UZKAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anstasiadis ile ara bölgede yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.
Akıncı, dün “Ekonomi ve AB” konularında yararlı bir görüşme yapıldığını, 22 Temmuz'da "Federal Yürütme-Yargı-Yasama", 26 Temmuz’da “İç Güvenlik”, 29 Temmuz’da da genel hatlarıyla “Toprak” konusunun yer isimleri, yüzdelikler ve harita konularına girilmeden beyin fırtınası şeklinde ele alınacağını belirtti.
Ekonomi ve AB uzmanlarının da görüşmede yer aldıklarını ve KDV gibi ayrıntılı teknik konulara girildiğini söyleyen Akıncı, bunların teknik komitelerin işi olmasına karşın, ekonominin tek çatı altına girecek olmasından dolayı liderlerin sahasına da girdiğini söyledi.
Federal bütçeden kurucu devletlere ayrılacak kaynakların da görüşmede ele alındığını belirten Akıncı, yakınlaşma sağlanan konular olduğunu fakat konu üzerinde biraz daha çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

2016’da hala çözüm olabilir…
Cumhurbaşkanı Akıncı, 29 Temmuz sonrasına ilişkin bir soruya karşılık, geriye kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirerek Kıbrıs’ta 2016 yılı içinde bir çözümü hedeflediklerini kaydetti.
Toprak ve garantiler konularının konuşulacağı 5’li konferans konusunda soru sorulması üzerine Akıncı, böyle bir konferansın yeri ve tarihinin henüz belirlenmediğini, fakat “aklın ve mantığın yakın bir gelecekte Kıbrıs’ta bir anlaşmanın tarafların yararına olacağını söylediğini” ifade etti.
Akıncı, ekim-kasım-aralık aylarında yakınlaşma noktalarına göre toprağın ve garantilerin 5’li konferansta konuşulacağı günler olacağını, Kıbrıs sorununda artık sürekli bir toplantı şekline geçilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Akıncı, “Sürekli toplantıyla bu işi başarmamız gerekir, yapamıyorsak da bunu çıkıp halklarımıza neden yapamadığımızı gerekçeleriyle birlikte anlatmamız gerekir” şeklinde konuştu.

“Aplıç ve Derinya kapılarında süreç ilerliyor”
Aplıç ve Derinya kapılarının BM kalkınma Programı projeleriyle ilerlediğini de ifade eden Akıncı, yapım ihalesine çıkıldığını, sürecin ilerlediğini, fakat henüz açılmamış olmasının raporda bir “durum tespiti” olarak yer almış olabileceğini kaydetti.


Anastasiadis: Yaratıcı bir görüşme oldu
Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ekonomi ve AB konularını ele aldıklarını, görüşmenin “yaratıcı” bir görüşme olduğunu açıkladı.
Anastasiadis, “Tam uzlaşı sağlanması yönünde görüş birliğinin olduğunu, bu yüzden de yetkili çalışma gruplarına, elle tutulur sonuçlara ulaşılabilmesi için görüşmelere devam etmeleri talimatının verildiğini” belirtti.

Nuland: Yoğun çalışmaya devam etmeliyiz
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ı kabul etti.
Yaklaşık iki saat süren görüşmeden sonra kısa bir açıklama yapan Nuland, “İyi görüşmelerim oldu. Herkes yoğun çalışıyor, yoğun çalışmaya devam etmeliyiz” dedi ve ayrıntıya girmedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2016, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474