banner564

Töre: Bu bir darbedir

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü birleşimi, güncel konuşmalar sürerken divan katibinin yerinden ayrılmasından dolayı kapatıldı

Töre: Bu bir darbedir
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında toplandı. Kurul’da ilk sözü alan CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Avrupa’da Öğrenim Gören Öğrencilerin Burs Talepleri” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Özellikle üçüncü ülkelerde okuyan öğrencilerin burs konusunda yaşanan sıkıntıların devam ettiğini dile getiren Özdenefe, burs tüzüğünün değişmesi konusunda yapılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ise, burs meselesinin uzun yıllardan beri öğrencilere sosyal devlet çerçevesinde bugüne kadar verildiğini ve o günkü koşullar altında yapıldığını belirtti.
Koşulların değiştiğini, şu anda Avrupa’nın birçok ülkelerinde birçok öğrencinin okumaya başladığını ve burs tüzüklerinin de değiştirilerek zamana ayak uydurulması gerektiğine işaret eden Berova, burs tüzüğüne ek olarak kredi tüzüğü çalışması yapıldığını kaydetti.

Saner: Farklı sesler çıkması doğru değil
Meclis Genel Kurulu toplantısında, UBP Milletvekili Ersan Saner söz alarak, “Dışişleri Bakanlığı’ndaki son gelişmeler” ile ilgili konuştu.
Saner, müzakere masasından kaçanın net bir şekilde Rum Lider Nikos Anastasiadis olmasına rağmen ülke içinde farklı sesler çıkmasının doğru olmadığını kaydetti.
Bu tür yaklaşımların uluslararası alanda da sıkıntılar yaratabileceğine dikkat çeken Saner, kıta sahanlığı konusunda Başbakan Yorgancıoğlu’nun yaptığı açıklamayı okuyarak, “yaptığı açıklamalar tam da kendini ifade ediyor. Bir söylediği diğer söylediğini tutmuyor” iddiasında bulundu.

Nami: Ortak akıl oluştu
Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise, hükümetin elbette birlik beraberlik sağlama yönünde davrandığını dile getirerek, Kıbrıs konusunda ortak akıl oluştuğunun net bir şekilde ifade edildiğini ve çok ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Kıbrıs konusunda siyasi partilerle ilgili de ortak akla samimi bir destek verilmesini istemenin hakları olduğunu söyleyen Nami, çeşitli milletvekillerinin hükümetle uyumlu açıklama yapmadıklarının örnek verildiğini, fakat diğer hükümetler döneminde bazı milletvekillerinin yaptığı açıklamaları şu anda gündeme taşımayacağını belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde oluşacak ortak akla halel getirecek konuşmalardan kaçınılması çağrısında bulunan Nami, farklı görüşlerin olabileceğini fakat yapıcı görüşlerle bir süreç yaşanırsa sürecin daha sağlıklı olacağını belirtti.

Sucuoğlu: Sözler tutulmadı
Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, yargının zor durumda olduğunu ve bu amaçla Yüksek Mahkeme Başkanı’nın sıkıntılarını aşmak için siyasi partilere ziyaret başlattığını anlattı.
Sucuoğlu, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda son ekonomik gelişmeler konulu güncel konuşmasında, koalisyon hükümetinin programında yer alan yapılması gereken konuların halen yapılmadığını iddia etti.
16 ay önce verilen sözlerin tutulmadığını savunan Sucuoğlu, hayvancılık dahil tüm sektörlerin zor durumda olduğunu ileri sürdü. Sucuoğlu, AB’den alınan 80 milyon dolarlık yardımın doğrudan küçükbaş hayvan üreticisine verilmesini eleştirerek, ülkede tam bir kaos ortamı yaratıldığını söyledi.


Dinçyürek: Bacalara filtreler takılacak
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ise, elektrik santrallerinin bacalarına filtre takılacağını ve kısa bir zaman içerisinde bu filtrelerin kullanılmaya başlanacağını söyledi. Dinçyürek, “Ben biliyorum ki 8 hafta sonra Kalecik’teki santral, çevre ile uyumlu, AB standartlarında faaliyette olacaktır. Baca gazı ölçüm değerlerine sahip olacağız” dedi.
Halkın sağlığını tehdit eden tüm unsurlara karşı olduklarını belirten Dinçyürek, taş ocakları konusunda da tüm paydaşların katılacağı bir toplantı yapacaklarını söyledi. Taş ocaklarının ülkenin bir ihtiyacı olduğunu bilerek hareket etmek gerektiğini kaydeden Dinçyürek, çevre açısından geleceğe sıkıntı yaratmadan taş ocaklarının çalışmasının önemine vurgu yaptı.


Töre:Bu meclise bir darbedir
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü birleşimi, güncel konuşmalar sürerken divan katibinin yerinden ayrılmasından dolayı kapatıldı. 
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre’nin konuşmasını yaptığı sırada divan katipliği görevini yürüten CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın yerini terk etmesi üzerine Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel oturumu kapattı. 
Üstel, bir sonraki birleşimin 26 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacağını kaydetti. Bunun üzerine Zorlu Töre, Divan Katibinin yerinden ayrılmasının “Meclis’e bir darbe ve muhalefetin konuşmasını engelleme” anlamına geldiğini söyledi. 

Hamzaoğulları: Başka çarem kalmamıştı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı sırasında yürüttüğü katiplik görevini terk eden CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, katiplik görevi sırasında uzun süre değişim yapılmaması konusundaki rahatsızlıklarını belirtmelerine rağmen UBP Meclis Grubu tarafından hiçbir önlem alınmadığını savunarak, “oturduğum koltuğu terk ederek durumu protesto etmekten başka çarem kalmamıştı” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2015, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474