banner564

Türk savaş gemisi takipte

Hidrokarbon araştırma çalışmaları yapacak sondaj gemisi 9’uncu parsele ulaştı

Türk savaş gemisi takipte
banner598
   SAIPEM 10000 sondaj gemisinin , ilk sondajını yapmak üzere Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki ENI-KOGAS konsorsiyumunun lisansına sahip olduğu 9’uncu parselde “Onasagoras” adlı yatağa vardığı bildirildi. 
   Haberlerde sondaj gemsisini Türk korvetinin izlediği iddia edilirken, “Türk tarafından herhangi bir tacizin olmamasını” öne çıkardılar. Fileleftheros gazetesi “Sondaj Türk Merceği Altında Başlıyor… Korvet 9’ıuncu Parsele Kadar Sondaj Gemisine Eşlik Ediyordu’ ” başlıklarıyla verdiği haberinde, sondaj yapacağı noktaya varan sondaj gemisinin demir attığını ve sabitleme sistemini düzenlediğini yazdı. 
   Gazete geminin Türk savaş gemisi “eşliğinde” sondaj noktasına vardığını ve bunu Türkiye Genel Kurmaylığının, Kıbrıs’ın güneyinde kendi yetki alanına giren deniz bölgelerinin ihlal edildiği şekildeki duyurusunun takip ettiğini aktaran gazete, Türk savaş gemisinin sondaj gemisini yaklaşık 7 deniz mili mesafeden takip ettiğini iddia etti. Gazete takip yaptığı iddia edilen korvetin “TCG Bafra/F505” olduğunu ve bunun son yıllarda bölgedeki gemi tacizleri olaylarına karıştığını da öne sürdü.
    Sondaj gemisinin Mozambik’ten Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ine kadar 17 bin km mesafe katederek önceden programlandığı gibi  sondaj noktasına ulaştığını yazan gazete, iki ay süren yolculuk boyunca sadece bir yakıt ikmali yapıldığını belirtti. Sondaj gemisinin sondaj noktasına yaklaşması sürecinde olası Türk kışkırtmalarının takip edilmesi ve göğüslenmesi için önlemler alındığını aktaran gazete, Türk savaş gemisinin bölgedeki varlığı hissedilse de herhangi bir tacizde bulunulmadığını kaydetti. Gazete bölgede Suriye ve Irak’taki durum ve operasyonlardan dolayı Amerika ve diğer ülkelerin gemilerinin de bulunduğunu, ancak bunlardan bazılarının sondaj gemisinin varışına kayıtsız kalmadığını yazdı. Habere göre sondaj noktası 9’uncu parselin kuzeydoğu kısmında ve Limasol Limanı’ndan yaklaşık 95 km ve Larnaka Limanı’ndan 100 km mesafede bulunuyor. Sondajlar prosedürünün en az 24 saat içerisinde başlamasının beklendiğini aktaran gazete, ilk sondajın yaklaşık 52 gün süreceğini belirterek, sondaj gemisinin Aralık ayının ilk günlerine kadar söz konusu noktada kalmasının beklendiğini aktardı. 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2014, 07:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473