banner564

Türk tarafı hazır

Cumhurbaşkanı Akıncı, iki kurucu devletli yapıyı benimsediklerini, fakat ortak devlette yetkilerin ‘ortaklaşa’ kullanılması gerektiğini söyledi

Türk tarafı hazır
banner598

  Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in “Gevşek Federasyon” söylemi ile anlatmak istediklerini de açık zihinle dinleyeceklerini söyledi.

    “Biz, Kıbrıs’ta iki kurucu devletli bir yapıyı öteden beri savunduk, bugüne kadar mutabakatlar hep bu yönde oldu. Bu kurucu devletlerin yetkilerinin yeterli düzeyde olması iki toplumun kendi kendini yönetme yönünde azami ölçüde yetkilendirilmesi öteden beri bir prensibimiz oldu” diyen Akıncı şunları kaydetti:
   “Ancak burada altı çizilmesi gereken bir husus var; ne kadar yetkilendirirsek yetkilendirelim eğer bir ortaklık devleti olacaksa ki sonuçta olacak, o ortaklık devletinin kullanacağı yetkiler de olacak, işte o yetkileri nasıl kullanacaksınız? O yetkileri ortaklaşa kullanmanız lazım. Ortaklık devleti ise, ortak yetkilerin ortaklaşa kullanılması lazım. Bu ne demektir: kararlara iki tarafın da etkin katılımının sağlanması demektir. Yani, üniter devletlerde olduğu gibi basit çoğunlukla kararların alınmaması demektir. 
   Eğer bunlara riayet edilirse anlaşılamayacak bir şey yoktur. Bu çerçevede kalındığı sürece ve kanatların daha yetkili olması için öneriler gelecekse bunları memnuniyetle değerlendirmeye hazır olacağız. İşte, bütün bu kafa karışıklıkları ve bulanıklıkları da giderebileceğimiz bir toplantı olmasını temenni ediyorum. Öyle ümit etmek istiyorum ki, bizim bu iyi niyetle çabalarımız karşılıksız kalmasın ve Kıbrıs’ta her iki toplumun da, her iki toplumun genç kuşaklarının, geleceğin büyüklerinin barış ve huzur içinde yaşayabileceği, daha iyi bir gelecek elde etmelerinin yolunu açabilelim.”

Aplıç ve Derinya

   Akıncı, Rum lideri ile yapacağı görüşmede kapıların açılması ile ilgili tarihin netleşeceğini de belirtti.
    Akıncı, Anastasiadis’le ile buluştuklarında, Ada’nın geleceğini de konuşacaklarını ifade etti.
Akıncı, Bağlıköy’de dün düzenlenen “Palüze” etkinliğinde Aplıç ve Derinya kapılarının açılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
   Bölge halkının, uzun yıllardır Aplıç kapısının açılması konusunda beklentisi olduğunu, Aplıç’ın bir türlü açılamadığını ifade eden Akıncı, Cumhurbaşkanlığı görevine başladığı zaman Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için siyasi karar üretildiğini, bu kararın hayata geçirilmesi yönünde de çeşitli sıkıntılar yaşandığını anlattı.
   Aplıç’daki sıkıntının daha çok bölgenin fiziki koşullarından kaynaklandığını belirten Akıncı, ama artık her iki kapının da açılması için bütün sıkıntıların aşılmış gibi göründüğünü ifade etti.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile gerçekleştirilecek görüşmede ele alacakları iki temel madde olduğunu bunlardan birinin kapıların açılmasıyla ilgili gün belirlemek olduğunu kaydeden Akıncı, “Öyle inanıyorum ki, uzak olmayan bir zamanda, daha somut konuşmak gerekirse, Kasım ortalarında bir günü, kapıların açılmasıyla ilgili olarak Anastasiadis ile birlikte belirlemiş olacağız. Bunun, sadece Lefke’ye değil, yöresine bağlı köylere de ciddi katkı yapmasını temenni ediyorum” dedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474