banner564

Ucuzluk gelecek

Üretim azlığından dolayı yerli patatesin fiyatı 10 liraya yükselince, Tarım Bakanlığı ithalata kapı açtı

Ucuzluk gelecek
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Ülkemizde sıklıkla tüketilen ancak piyasada tükenme noktasına gelmesi nedeniyle fiyatında ciddi bir artış söz konusu olan patates, halkın cebini yakmaya devam ederken, ithaline izin verilmesi vatandaşın yüzünü güldürdü. 
   Patateste ürün azlığı nedeni ile yaşanan fiyat artışı nedeniyle Tarım Bakanlığı patates ithaline izin verdi. Piyasadaki fiyatlara tepki gösteren Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali Diyaloğa yaptığı açıklamada ülkeye patates ithalatı için Toprak Ürünleri Kurumunun görevlendirildiğini söyledi. 
      “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, patatesteki rekoltenin beklenenin altında olduğunu ve buna bağlı olarak da piyasada patates fiyatlarının tırmandığını ifade etti.  Şahali, yerli üretim patatesin piyasaya çıkmasına yaklaşık iki ay kadar bir süre olduğunu,  ülkeye temin edilmesi için Toprak Ürünleri Kurumunun görevlendirildiğini ve çalışmaların sürdüğünü belirtti.  Çalışmalar sonrasında patatesin ülkeye çok büyük bir olasılıkla temin edileceğini ifade eden Şahali, böylelikle fiyatlarda da bir düşüşün sağlanacağını açıkladı.  

Vatandaş ne dedi…? Vatandaş ne dedi…? Vatandaş ne dedi…?

*********


Baki Dilekçi:
Ben patatesi 8 liraya satıyorum ancak kar marjını yüksek tutanlar 10 liraya veriyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile insanlarda alım gücü düştü. Bu nedenle ben 8 liraya satıyorum. Patatesin fiyatı bu yıl normalin çok üzerine çıktı. Ülkede üretilen patates güneye gönderilince ülkemizde az kaldı.
Talepte artınca tükenme noktasına geldi, bu nedenle de fiyatlar yükseldi. Kasım ayında patates çıkmaya başlayacak ve buna bağlı olarak da fiyatlarda düşüş olacağına inanıyorum. Fiyatlara tepki var ancak insanlar mecbur olduğu için alıyor. Geçtiğimiz yıla oranla patates fiyatında yüzde yüz fiyat artışı oldu. İthal edilecek patatesin kontrollü olması gerekiyor. Yerli üreticiyi korumak adına patates tarladan tezgâhlara çıkana kadar ithal edilmesini doğru buluyorum.

Osman Uygar:
Yıllardır burada esnafım ancak patatesin fiyatının bu kadar çok yükseldiğini görmedim. Şu an patates yalnızca bir toptancıda kaldığından ve piyasada tükenme noktasına geldiğinden tüccar da fiyatları yükseltti. Daha önce 40-45 liraya torbasını alıyorduk şu an 150-200 lira. Patates her sofrada olan bir üründür bu nedenle insanlar mecbur kalıp alıyor. İthal izninin verilmesi olumlu bir harekettir. İnsanlar ucuz patates yiyebilecekler. Ancak yapılacak ithalatın kontrollü olması gerekiyor.

Ekram Tayfur:
Şu an patates fiyatları 9-10 lira civarındadır ve maalesef birçok insan alamıyor. İthal patatese izin verildiğini duydum. Bu ithal izni sevindiricidir çünkü patates ithal edilirse insanlar da bu ürünü ucuza tüketebilecek. Yapılacak ithalatın kontrollü olması gerekiyor ancak bunu başarabileceklerine pek fazla inanmıyorum. Seçtiğimiz kişiler maalesef işlerini başarılı şekilde yürütemiyor. Tek kelime ile yazıklar olsun diyorum.


İsmail Yumurtacıoğlu:
Sofraların temel taşı olan patatesin fiyatı çok fazla arttı. Bence bir denetleme yapılması gerekiyor. Alım gücü olan insanlar da var olmayan da var. Denetleyerek bu fiyatların her yerde farklı olmasının önüne geçilmesi gerekiyor. İthal patates yapılacak dediler. Bun konuda ithal tavukta ne kadar başarılı olunduysa bunda da o kadar başarılı olacaklar. Patates ithal edilirse iyi olacak insanlar ucuz ürün tüketecekler ancak bunun ciddi şekilde kontrol altında tutulması gerekiyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473