banner564

Ulusal politika yok

Diş Hekimliği Haftası’nda yaşanan sıkıntılara dikkat çekildi

Ulusal politika yok
banner598

  “Diş Hekimliği Haftası” etkinlikleri, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde gerçekleştirilen basın toplantısı ile başladı.

    Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut, Tabipler Birliğinin Kıbrıslı Türklerin zorlu tarihinde her zaman sorumluluk alıp, topluma önderlik ettiğini belirterek, günümüzde de daha iyi yaşam şartlarına ulaşılması için mücadeleye devam ettiklerini söyledi.
Toplumun ve ülkenin içinde bulunduğu şartların  kendilerini de etkilediğine işaret eden Gurkut, “Ülkede, sosyal ihtiyaçlar bir kenara temel ihtiyaçlar karşılanamaz hale gelmiştir” dedi.
Gürkut, dünyada, bilimsel verilere dayanılarak, her 1 milyon nüfusa 1 tıp fakültesi açılması önerilirken, KKTC’de şu anda 6 diş hekimliği fakültesi mevcutken, 2 diş hekimliği fakültesi için ise müracaat yapıldığını söyledi.
Gürkut, gelecekte işsiz hekimler ya da planlanamayacak bir hekim iş gücü ile karşı karşıya kalma olasılığı olduğunu da dile getirdi.

Taşçıoğlu: Ulusal politika yok

   Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Mustafa Taşçıoğlu, kendisinin çocuk hekimi olduğunu belirterek, korumanın tedavi etmekten daha kolay daha az zahmetli olduğunu vurguladı.
  Çocukların düzenli diş kontrolleri yaptırmadığına işaret eden Taşçıoğlu, ne yazık ki ülkede 0-18 yaş grubundaki çocuklar için belirlenmiş bir ulusal ağız diş sağlığı politikası olmamasını eleştirdi.
   “Artık Bizim şansızım diş hekimi bir bakanımız var” diyen Taşçıoğlu, çağrı yaparak Sağlık Bakanının 0-18 yaş dönemine yönelik ulusal ağız ve diş sağlığı politikası belirlenmesini istedi ve kendilerinin bu konuda her türlü çalışmaya katkı koymaya hazır olduklarını söyledi.

Özant: Önem verilmeli

   Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant tüm diş hekimlerinin “ Diş Hekimliği Günü’nü”nü kutladı.
Vücudun giriş kapısı olan ağız ve dişlerin sağlığının bozulmasının, bir enfeksiyon odağı hâline gelmesinin sadece ağzı değil tüm vücudu etkilediğini ve birçok rahatsızlıklara da sebep olduğunu belirten Özant,  toplum olarak kaliteli bir yaşam için mutlaka ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Özant, Sağlık Bakanlığının Teşkilat yasasının 30 yılı aşkın süredir yenilenmediğine işaret ederek, şöyle devam etti;
“Yeni uzmanlık alanlarında kadroların dahil edilmesi, kadroların genişletilmesi acil yapılması gereken işlerden birisidir. Olmayan kadrolar nedeniyle sözleşmeli çalışan doktorlarla eksiklikler tamamlanıyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 11’i Hastanelerde (4 Hastane) 15 sağlık merkezlerinde olmak üzere toplam 26  diş üniti mevcuttur. Toplam çalışan hekim sayısı ise 26 dır ( 14 sözleşmeli 12 kadrolu). Hekimlerin 13’ü Hastanelerde kalan 13’ü de sağlık ocaklarında görev yapmaktadır”.
Toplam 21 sağlık ocağının 15’inde diş üniti olup, 6 diş hekiminin haftanın belli günlerinde başka bir sağlık merkezine giderek hizmet vermeye çalıştığını kaydeden Özant, bu yıl sadece 1 yeni sözleşmeli diş hekimi alındığını belirtti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473