banner564

Çözüm ancak iki devletli

KKTC’nin güçlendirilmesi gereğine dikkat çeken Kenan Akın “Gerekirse yeni bir anayasa ve referandum ile yönetim şekli değişebilir” dedi

Çözüm ancak iki devletli
banner598

 Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY


   Eski Tarım bakanlarından Kenan Akın, KKTC’nin kuruluşundan bu yana 35 yıl geçtiğini, fakat sağlam bir devlet yapısı oluşturulamadığını söyledi. Akın, KKTC’nin güçlendirilmesinden yana olduğunu belirtirken “Gerekirse yeni bir Anayasa ile referanduma gidilmeli ve yeni bir yönetim şekli, yeni bir ruh ve anlayışla bu devlet ileri götürülmelidir” dedi.
   Kenan Akın Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:
   Soru: KKTC 35 yılda gelmesi gereken yere gelebildi mi? 
Kenan Akın: 35’inci yılını kutlamak tabi ki çok güzel bir toplumun kendi kendini idare etmesi kadar güzel bir duygu olamaz. Ancak cumhuriyetimizi ilan ettiğimiz günden itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yönetmesini beceremedik. Parti çıkarları maalesef cumhuriyet değerlerinin çok çok üstüne çıkmıştır. Bu sorumsuz davranışlardan mevcut tüm siyasiler sorumludur.

Soru : Sizce 35 yılda yapılması gerekenler nelerdi? Neden daha sağlıklı bir devlet yapısı oluşturulamadı?

   Kenan Akın: 35 Yıldır hala kurumsallaşma konusunda devlet ciddiyetini gösteremedik. Kendi çıkardığımız yasaları uygulama konusunda devlet adamlığı gösteremedik. Yaşamımızın her noktasında  yasalar ciddiyetle  uygulanmalı  ve  yasalar  karşısında  sorumsuz  davrananlar  devlet otoritesini  hissetmeli idi.

Soru: KKTC’nin en önemli sorunları nelerdir?

Kenan Akın: KKTC’de en büyük sorun KKTC’ye inanmayanların bir an önce ne olursa olsun, geçmişi  unutarak  birleşik  Kıbrıs  hayali peşinde koşmalarından  dolayı  ulusal  bir  çizgide  buluşamama.  kendi  içimizde  barışı  sağlayamadığımız şu dönemde  Rum  tarafının  sahte  tutumundan  medet  umanların tavırlarıdır.

Soru : Gelinen aşamada KKTC’nin güçlendirilerek devam etmesinden yana mısınız? Yoksa  “bu kadar yeter” deyip, Kıbrıs’ın birleşmesini m istersiniz?

Kenan Akın:  Gelmiş olduğumuz bu noktada. bir devlet ömründe 35 yıl çok uzun bir süre değildir. Bir an önce KKTC’nin güçlenmesi için tanınması yolunda yeni politikalar üretilmeli. Rumlarla barış hayali yerine. Daha güçlü Kıbrıs Türk toplumunun 1974 öncesi ruhun hayata geçmesine inanıyorum. Gerekirse yeniden bir referandum ile yeni bir anayasa devletin prestijini koruyan yasalarla. Sendikalara mahkum  değil  yasalarla yönetilen  yeni bir  Kıbrıs  Türk  devletini.  Anavatan Türkiye ile  iki devlet  esasına  dayalı yeni bir  yönetim  şekli de düşünülebilir. Tüm sektörlerimizde günü  birlik  politika  yerine. kalıcı  otoriter bir idareyi  yaratmak  zorundayız. Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.   

Yarın:Hasan Sarıca 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473