banner564

Umut veren açıklama

Erdoğan’ın, ‘sudan sonra elektrik de gelecek’ şeklindeki sözleri, özellikle sanayi tipi elektrik kullanan fabrika sahipleri tarafından olumlu karşılandı

Umut veren açıklama
banner598
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘sudan sonra elektrik de gelecek’ şeklindeki açıklaması özellikle sanayi tipi elektrik kullanan fabrika sahiplerini umutlandırdı. Neredeyse tüm iş akışlarını elektrik üzerinden yapan fabrika sahipleri, sürekli gidip gelen elektrikten ve cihazlarının bozulmasından dert yandı.  Elektriği sağlıklı almak bizim en doğal hakkımız diyerek sitemlerini iletti. 

Kemal Tüccaroğlu: Keşke hemen gelse
Tüccaroğlu Kuruyemişlerinin sahibi Kemal Tüccaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlıyor konuşmasına ve keşke yarından gelse elektrik diyerek, yaşadıkları sıkıntılardan bahsederek,  “Bizim en büyük sıkıntımız, elektrikten de öte var olan düzensizlik. Bizim bütün makinelerimiz elektriğe bağlı çalışıyor. Her bir elektrik kesintisinde bir makinemiz yanıyor ve sürekli onları yenilemek zorunda kalıyoruz. Bizim bu zararımızı KIB-TEK mi karşılıyor? Eğer KIB-TEK her şeyimizi sigortalayacak ise elektrik akımından ötürü bozulan makinelerimizin zararını karşılayacaksa biz KIB-TEK’e yüksek meblağlar ödemeye razıyız, gerçi şu anda da yüksek ödüyoruz. Sadece oturdukları yerde bu işler olmuyor, bunu bilsinler. Sendikacılık da oturdukları yerden 10 bin lira maaş alınarak yapılmaz.  Ama ben biliyorum ki; KIB-TEK de sendikalar da karşı dursa bu elektrik gelecek” ifadelerini kullanıyor. 

“Kesintilerden çok yorulduk”
Tüccaroğlu, sanayi tipi elektrik kullandıklarını bu yüzden sürekli gidip gelen elektrikten de çok yorulduklarını belirtiyor ve sorunu kendilerince aşmaya çalıştıklarını anlatarak,
“Biz bu devamlı kesilen elektriklerden ötürü jeneratör aldık ama sanayi tipi elektrik kullandığımız için jeneratör de bizi kurtarmıyor. Baktık olmuyor, biz de güneş enerji sistemi kurduk” diyor. 

“Elektriğin gelmesini istemeyenler belli”
Türkiye’den gelmesi muhtemel elektrik konusunda karşı duruş sergileyenlere de gönderme yapmayı ihmal etmiyor, Kemal Tüccaroğlu ve “KIB-TEK’te çalışanlar Türkiye’den gelecek olan elektriği istemiyorlar. Mesela bin kişi çalışıyorsa orada ben onlara sormak istiyorum: Bin kişi mi 150 bin kişi mi? Bugün eğer biz çoğunluktaysak, kendileri bilir” şeklinde konuşuyor.

“Pahalı olsun yeter ki sağlıklı olsun”
Türkiye’den elektrik gelmesi durumunda fiyatlara yansıması sizce nasıl olur sorusuna ise Tüccaroğlu, ‘pahalı olsun yeter ki sağlıklı olsun yanıtını verdi. “Biz ülkemizdeki fiyatlara alıştık, Türkiye’den gelecek olan elektrik de bu fiyattan olursa yine ödemeye razıyız. Ama ben ülkemizde var olan elektrikten daha pahalı olacağını düşünmüyorum. Biz Türkiye’den gelecek olan elektriğe her koşulda da razıyız” şeklinde konuşan Tüccaroğlu, “Yeter ki bir düzen olsun, elektriğimiz sürekli gidip gelmesin, makinelerimiz zarar görmesin. Hatta Rum’dan almaya bile razıyım, yeterki bu sorundan kurtulalım” dedi. 

“Faiz uygulaması devede kulak”
Kemal Tüccaroğlu; elektriğin kurumunun uyguladığı gecikme zamlarını ise “Artık gecikme faizlerini de çok kafaya takmıyoruz, yaşadığımız sıkıntıların yanında o sorun devede kulak kalıyor. Biz tüm o gecikme faizlerini gözümüz kapalı ödüyoruz.  Zira bizim yanan makineler için ödediğimiz paraların haddi hesabı yok” sözleriyle yorumluyor.

Celal Bozan: İsabetli bir açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına bir destek de Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Lala Ekmek Fabrikası’nın direktörü Celal Bozan dan geldi. Bozan, “Erdoğan’ın açıklamaları çok isabetli. Çünkü bir an önce elektriğin gelmesini istiyoruz. Çünkü mevcut elektrik, mevcut nüfusu artık kaldıramaz oldu. Gün geçtikçe nüfus da artıyor doğal olarak. Bu elektrik de bize az gelir oldu. Bugün bir barış olduğunda ve büyük şirketler buraya yatırım yapmak istediğinde ne yapacağız? Bence şimdiden bir önlem alınmalı ve ileriye dönük planlar yapılmalı. Şu anki mevcut santraller ile biz bunların hiç birine olanak sağlayamayız. O yüzden Türkiye’den gelecek olan elektriğe bence destek olmalıyız” dedi. 

“En büyük sıkıntı, zamansız kesintiler
Şu anda enerji konusunda yaşadıkları sıkıntıları da sıralıyor Celal Bozan ve şunları söylüyor, “Şu anda yaşadığımız en büyük sorun fiyatlar ancak daha da büyüğü var o da olur olmaz saatte elektriğin kesilmesi. Bereket versin de jeneratörümüz var, o da olmasa işimiz Allah’a kaldı demektir. Ama gün geliyor o paralar döktüğümüz jeneratör de bizim işimizi görmüyor. Üstelik o jeneratöre her yıl ekstra malzemeler alınıyor, bakımı yapılıyor. Yani astarından pahalıya mal oluyor bize. 

“Kimden gelir ise gelsin yeter ki sistem olsun”
Elektriğin kimden geleceği beni çok da ilgilendirmez diyen Bozan şunları kaydetti, “Nerden gelirse gelsin, yeter ki mevcut sistem değişsin. Bugün KIB-TEK ve EL-SEN karşı çıkıyor olabilir. Ben bir tüketici olarak, beni ilgilendiren konu hakkında yorum yapabilirim. Ben sistem olsun istiyorum; isterse Ahmet’ten ya da Mehmet’ten gelsin. Netice gelecek olan elektrik.  O elektrik geldikten sonra, elektrikler de kesilmeyecek ise fiyatlar da uygun olacak ise neden karşı çıkayım. Bugün benim elektrik kesintilerinden dolayı meydana gelen zararımı kim biliyor. Gideyim de derdimi elektrik dairesine mi anlatayım, kim dinleyecek ki beni? Kaliteli ürün her zaman pahalıdır. Belki bu elektriğin gelmesi ile ülkemizdeki elektrik de kaliteli olacak, bir rekabet ortamı oluşacak. Bugün Türkiye’de durum böyle, 8,9 tane şirket var.  Bir şirket fiyatına 3 lira 1 kuruş diyor, diğeri de 2 lira 95 kuruş. Yani bu gösteriyor ki elektrikte bile bir rekabet olabilir. Burada neden olmasın? Bence yeni bir şeylerin gelmesi, ülkeyi daha da ileriye götürür. Hem bu sayede belki; elektrik kurumu da kendisine çeki düzen verir. “

Şevket Esenboğa:Açıklama olumlu, ancak…”
Açıklamaları olumlu bulanlardan biri de Elparts Enterprises Ltd Direktörü Şevket Esenboğa. Ancak ona göre; KIB-TEK de sendika da karşı duruş sergilemiyor. Aksine herkes elektriğin gelmesini istiyor. Esenboğa konu hakkında şöyle dedi,  “Kimsenin karşı duruş sergilediğini düşünmüyorum. Elektrik Kurumu da sendika da elektrik mühendisleri odası elektriğin gelmesini istiyor. Ancak mühim olan o elektriğin nasıl geleceğidir. Türkiye’de bugün serbest enerji piyasası var ve her gün her saat değişen bir fiyat var. Elektrik şu anda neydeyse bizim aldığımız fiyatların yarısı. Eğer öyle bir elektrik gelecek ise tabi ki görüşüm olumludur. Ama eğer bunu bir özel sektör getirecekse, o özel sektörde elektriği şimdiki fiyatlardan satacaksa hiçbir olumlu yanı olmaz. Ben Türkiye’den elektrik geldiğinde rekabet olacağını söyleyenlere de katılmıyorum. Çünkü yasamıza göre elektriği sadece ve sadece KIB-TEK dağıtabilir.  Elektrik gelse de gelmese de bu böyledir. Bir de KIB-TEK kar güden değil hizmet güden bir müessese. Bugün bir endişe var ise haklı bir endişedir. Zira KIB-TEK’in özelleştirilmesi, hepimiz için felaket olur.
Çünkü memleketimiz de küçük, elektrik sistemimiz de. O zaman burada mutlaka bir tekel oluşacak, tekel oluşunca da kar politikası olur. Şu anda hiç olmaz ise KIB-TEK kar gütmeyen bir yapıya sahip. Kendi kendini idame ettiriyor. Bir de şu unutulmamalı, Kıbrıs’ın özelleştirilmeyen bir tek kuruluşu kaldı o da KIB-TEK. Hiç olmazsa o bizim olsun, üzerinde iyileştirmeler yapılsın.”

Hanifi Borlu: Güney’e karşı daha güçlü oluruz
Elektriğin gelmesini farklı bir husus için isteyen de var. Metropol Süpermarket ’te satışa sunulan sıcak yemeklerin üretildiği Metropol Catering’in Şefi Hanifi Borlu’ya göre, Türkiye’den elektrik gelirse KKTC, Güney Kıbrıs’a karşı daha da güçlü olacak. 
“Bence elektrik gelmeli çünkü Kıbrıs için bu şart. Hem de elektriğimiz sağlam olur ise; Güney Kıbrıs’a karşı daha güçlü bir duruma geliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını da bunları düşündüğümde çok yerinde buluyorum. Fiyatların da şu anki durumdan daha cazip olacağı kanısındayım. İşyerimizde elektrikler kesildiği zaman anında jeneratörlerimiz devreye giriyor, iş akışı devam ediyor. Ancak evlerde bu durum tam tersi, elektrik gittiği zaman saatlerce bekliyoruz elektriğin gelmesini. Bu yüzden tüm işlerimiz de yarın kalıyor. Hatta evdeki elektronik eşyalarımız bile kimi zaman yanıyor” diyen Borlu, Erdoğan’ın açıklamalarına olumsuz yanıt veren KIB-TEK ile EL-SEN’in kendi çıkarlarını düşündüğünü savundu.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474