banner564

“Ürün değişikliğine gitmeliyiz”

Tarımsal destekler doğru uygulamaların teşvik edilmesine yol açmıyor” diyen Bakan Şahali, üreticinin arpa ekiminde ısrar etmemesi gerektiğini belirtti

“Ürün değişikliğine gitmeliyiz”
banner598

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tarımsal desteklerin her zaman tartışıldığını ve üretenle üretmeyenin, çalışanla çalışmayanın iş odaklı değil faaliyet odaklı desteklendiği bir durumunun söz konusu olduğunu ifade ederek, bu durumu ortadan kaldırabilmek için hükümet programında performans odaklılık önerisinin yer aldığını söyledi.
Bakan Şahali, katıldığı bir televizyon programında, tarımsal destekler, kuraklık, hayvan varlığı ve orman alanlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Şahali, üzerinde şu an en fazla yoğunlaşılan konunun entegre kayıt sistemine geçilmesi olduğunu söyledi.
Erkut Şahali, “Gerek çiftçi gerekse hayvan kayıt sisteminin biran önce tamamlanarak en azından kayıtlı bir zaman geçişi sağlamamız gerekiyor. Şuana kadar kayıt sistemi entegre olmadığı için birbiri ile teması olmayan pek çok bilgi farklı farklı noktalarda duruyor. Bunları bütünleşik hale getirerek, her bir üretim alanında ne gibi varlıklara sahibiz. O üretim faaliyeti ile ilgili ne gibi işlemler hangi zamanlarda yapılmalıdır ve yapılıyor mu? şeklindeki denetimi ve sayımı yapabileceğimiz dolayısıyla sahip olduğumuz sınırlı maddi kaynağı da çok daha isabetli noktalara sevk edebileceğimiz bir durumu yaratma konusunda gayret içerisindeyiz” dedi.
Şahali konuşmasında tarımsal destek konusuna da değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Destekler doğru uygulamaların teşvik edilmesine yol açmıyor. Örneğin arpa- buğday ekilmiş arazilerde 35 TL dönüm başına destek söz konusu. Devlet bu konuda eken-biçenin yaptığı beyan doğrultusunda kontrollerini gerçekleştirir. Ektiğiniz için o hak ediş vardır  ama gereken şekilde ektiniz mi. Tüm koşullar olumlu olduğu takdirde siz hedeflenen verimliliğe ulaşabilecek misiniz. Bunu denetleme şansımız şuanda yok.”      

Kuraklık tehlikesi
Kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olunduğuna işaret eden Bakan Şahali,  “Ülkenin belli bölgelerinde artık geri döndürülemez hale gelmiş kuraklık tespit edilmiştir. Ancak yağış miktarlarına bakarak kuraklığın olmadığını düşündüğümüz noktalarda da çok ciddi verim kaybı söz konusudur. Kurak olmadığını düşündüğümüz yerlerde yine kuraklık etkisini gözlemliyoruz. O zaman da şunu sormak gerek doğru yöntemlerle tarımsal faaliyetler yapılıyor mu? Bunu değerlendirmek için çok fazla insan kaynağı ile anlık denetimler yapmamız gerekiyor ya da bu işlemlerin üreticinin beyanı doğrultusunda denetlenmesini sağlayacak elektronik veri tabanı oluşturmak gerek” diye konuştu.

Hayvan yetiştiriciliği gelişmeli
Bakan Şahali, bir soru üzerine ülkede hayvancılık sektörünün süt üretimine endeksli olduğunu ve et temini açısından hayvan yetiştiriciliği yapan işletme sayısının yok denecek kadar az olduğunu ifade etti.
Şahali, “Hükümet programında yer alan ve vizyon olarak da önümüzde duran çiftliklerin sadece süt üreten değil et üretimi ile de faaliyet gösteren çiftlikler oluşturulması ihtiyacı söz konusudur ve bunu için ortaya ciddi bir gayret konacaktır. Öncülüğünü de devlet yapacak ise buna hazırız” dedi.
Yazılı basında kaçak ağaç kesimiyle ağaçların katledildiği yönünde çıkan habere ilişkin de açıklamada bulunan Bakan Şahali, gerek kuraklık, gerekse denetim eksikliğine bağlı olarak talan nedeniyle ülkenin orman varlığının ciddi anlamda zarar gördüğünü söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473