banner564

Üst düzey katılım oldu

LAÜ ile Yedidalga ve Yeşilırmak Muhtarlıklarının katkılarıyla düzenlenen Geleneksel Verigo Festivali başladı

Üst düzey katılım oldu
banner598

 Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği tarafından, LAÜ ile Yedidalga ve Yeşilırmak Muhtarlıklarının katkılarıyla düzenlenen 6. Geleneksel Verigo Festivali başladı.

Yedidalga Halk Plajı’nda yer alan ve bugün sona erecek Festival, köy girişinden başlayıp plaja kadar süren kortejle açıldı. Davul zurna çalınmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.
Festivalin açılışına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, bazı bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda bölge halkı katıldı.
Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği Onursal Başkanı Cavit Atalar, konuşmasında, Çilek Festivali, 5 Eylül Yeşilırmak Bütünleşme Günü ve Verigo Festivalinin ülkenin en batısının 3 önemli günü olduğuna işaret ederek, bölge halkın büyük bölümünün üretici olduğuna ve üretimden vazgeçmediğine dikkat çekti.
Geçen yıl yaşanan dolu felaketinden zarar gören üreticilerin en erken zamanda tazmin edilmesini talep eden Atalar, çileği eski yıllardaki gibi ihraç edebilecekleri, ambargoların kaldırıldığı, barış dolu günler diledi. 
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, Batı bölgesini ülkede yüzde 35 oranında üretime sahip olduğunu belirterek, geçen yıl doludan zarar görmesiyle düşen verigo rekoltesinin daha da artmasının ve üreticilerin üretimlerine sahip çıkmasının önemine işaret etti.

“Bölge yıllarca ihmal edildi”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit konuşmasında, yıllarca ihmal edilen Batı bölgesinin giderek geliştiğinin altını çizerek, Kıbrıs Türk toplumun elbirliğiyle, barış içinde, üretimi de artırarak gelecek nesillere güzel bir vatan bırakmak için uğraşmak zorunda olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de, üretim ve üretimi devam ettirmenin bir ülke için çok önemli olduğunu kaydederek, üretici birliklerinin hükümetlerle ciddi işbirliği içinde çalışmasının önemine vurgu yaptı.
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yaptığı konuşmada, verigo ürününün güzel tadına değinerek, bu ürünü kendi evinde dalından koparıp yeyebilmenin keyfinin de bir başka olduğunu söyledi.
Eroğlu, bu ürünü daha da çoğaltarak ihracatını yapmak için çalışılmasının önemine vurgu yaparak, üreticilere başarılar diledi.

Tatar: Tadı bambaşka bir ürün
Başbakan Ersin Tatar da,  verigonun Kıbrıs’a özgü, tadı bambaşka bir ürün olduğuna dikkati çekerek, bu ürünü iyi değerlendirmek, korumak ve geliştirmek gerektiğini söyledi.
Tatar, Tarım Bakanlarının gerekli denetim ve kontrolleri yapıp vatandaşları korumak zorunda olduğunu, ayrıca ürünlerin daha verimli hale getirilmesi için çalışması gerektiğini belirterek, hükümetin de bu konuya hassasiyetle önem  verdiğini ifade etti.

Akıncı: Bölge öenmli ürünlere sahip
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, festival açılışındaki konuşmasında, Batı bölgesinin çilek, verigo, hurma, ceviz gibi önemli ürünlere sahip olduğunu belirterek, bunların yanı sıra eğitim alanında da en önemli ürünün LAÜ olduğunu vurguladı.
Bölgedeki yıllardır kanayan yara olan CMC sorununa bir çare üretilmesinin önemini belirten Akıncı, geçen yıl doludan zarar gören üreticilerin tazmini konusunda hükümetlerin sorumluluğunun devam ettiğini ve bu konudaki sıkıntıların aşılması gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Lefke Belediyesi Halk Dansları ekibi gösteri sundu ve konuklara palüze ikramı yapılarak ve stantlar gezildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474