banner564

Kredi kartı taksitleri işe yaradı

İki çocuk sahibi bir aile kıyafet ve okul malzemesi için 5 bin lira harcıyor

Kredi kartı taksitleri işe yaradı
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Kuzey Kıbrıs’ta devlet okulları yarın açılıyor. Diyalog muhabiri dün görüşlerine başvurduğu Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden ‘Yeni ders yılında ilk ve orta dereceli okullarda kaç öğrencinin öğrenim göreceği’ konusunda bilgi alamadı. Bakanlık yetkilisi, rakamların hesaplanmakta olduğunu ve gerekli açıklamanın bugün yapılacağını söyledi.
   Okulların açılmasına saatler kala, ailelerin kırtasiye ve kıyafet alış-verişleri de hız kazandı. Özellikle başkent Lefkoşa’da dün kırtasiye satışlarında patlama yaşandı.
   Diyalog’a konuşan veriler, 2 çocuk için kırtasiye ve kıyafet harcamasının bu yıl 5 bin liraya ulaştığını belirterek, dar gelirli olanların çok zorlandığına dikkat çekti. Veliler “kredi kartı taksitleri olmasaydı bu kadar çok parayı ödeyemezdik” dedi.

Aileler ne dedi…?
Sait Kozkıran
“Çocuklar için okul alışverişlerine devam ediyoruz. Biz de bugün 500 TL bir harcama yaparak bazı malzemeler aldık. İki çocuk için sadece çanta masrafımız 500 TL. Tek çocuğumuza 800 TL vererek üniformasını aldık. İki çocuğun okula başlangıç masrafı 5 bin TL’yi bulacak. Kazandığımız para harcamalara yetmiyor. Ancak borçlanarak ihtiyaç duyulan malzemeleri çocuklarımız için almak durumundayız.
Meryem Yurdaer
“Çocuğum için okul alışverişi yapıyorum. Bugün aldığımız malzemelere 300 lira para ödedik. Bazı malzemeler geçen yıldan var olduğu için bu yıl almayacağız. Maalesef her şeyi alamadık. Üniforma ve kitaplarımız var ancak henüz almadım. İki çocuğum var ve çocukların yaklaşık 3 Bin lira okula başlangıç masrafı olacak. Yıl içerisinde de gerekli olacak malzemeler elbette olacak ve bu rakam yükselecek. Ben öğretmenim ancak aldığımız maaş ne yazık ki mutfak masrafı için yetmiyorken çocukların okul masrafları için bazı şeylerden kısmak gerektiriyor.”
Döne Bebek
“Çocuk için okul alışverişi yaptım ancak her şeyi almadığımız halde 300 liralık bir harcama yaptık. Bu rakam çocuğumuzu okula tam olarak hazırlayacağımız zaman daha da artacaktır. Okul için gerekli olan kırtasiye malzemelerinin bir kısmı için 300 lira ödedik ve bunun daha üniforması, kitap paraları ve yıl içerisinde gerekecek malzemeler de eklenince yaklaşık 2 bin liralık bir para harcanıyor. Maalesef günümüz şartlarında kazandığımız para okul masrafları için yeterli olmuyor. Eğitim şart olduğu için başka şeylerden kısarak çocuklarımızı okula hazırlıyoruz.”
Sultan Topal
“Okul için alışveriş yapıyoruz. Bugün gerekli olan malzemelerin bir kısmını alarak 300 TL gibi bir harcama yaptık. Alacağımız daha çok malzeme var. Üniforma fiyatları dışında bir çocuk için gerekli malzemelerin alımı için 2 bin ve üzeri bir paraya ihtiyaç duyuyorsunuz. Günümüz şartlarında kazandığımız para ne yazık ki okul harcamalarına yetmiyor ve birçok şeyden kısarak okul için çocuğumuzu hazırlıyoruz”
Gülçin Özatay
“Çocuklar için okul alışverişi yapıyoruz. İki çocuğum için kitaplar ve üniformalara4 bin 500 TL bir harcama yaptık. Geçtiğimiz yıl 3 Bin 500 civarı yaptığımız alışverişi bu yıl bin TL artmış olarak yaptık. Seneye Allah kerim ne kadar öderiz bilmiyorum. Maalesef günümüz şartlarında kazandığımız para ne yazık ki okul alışverişlerinde bizleri çok olumsuz etkiliyor. Yıl içerisinde de ekstra alımlar yapılıyor. Okula başlangıç için ödenen bu yüksek rakamlar ailelerimizin anne babalarımızın da yardımlarıyla ödenebiliyor. Diğer türlü başa çıkmak mümkün değildir. Yeni eğitim yılının herkese hayırlı olmasını dilerim.”
Seniha Ayhun
“Çocuğumuz için okul alışverişi yaptık. Şimdilik 500 liralık bir harcama yaptık. Bu yıl çocuğum ilk kez okula gidiyor ve okulun verdiği malzeme listesi ve okul çantası alarak 500 lira harcadık. Henüz her şeyi almadık. Bu rakam gerekli olan tüm malzemeler alınınca artacaktır. Kazandığımız para günümüz şartlarında okul alışverişlerinde bizi zorluyor ancak bir şeylerden kısarak okul için hazırlanmak zorundayız. Yeni eğitim yılının herkese hayırlı olmasını dilerim.”

Fiyatlar cep yakıyor
Diyalog muhabirinin elde ettiği verilere göre bazı kırtasiye ve okul üniformaları ile eşofman fiyatları şu şekilde:
Bazı Kırtasiye Malzeme Fiyatları
Minimum    Maksimum
Okul Çantası    79 TL    300 TL
Su Termosu    15 TL    75 TL
Kalem Cüzdanı    15 TL    60 TL
Kurşun Kalem, Silgi, Kalemtraş, Kırmızı Kalem    0,75 Krş.    5 TL
Saplı Dosya    25 TL    50 TL
Naylon Dosya     1 TL    10 TL
Boya Kalemi    8,75    50 TL
Resim Defteri    6,25 TL    18 TL
Rulo Defte Kaplama    2,95 TL    7.50 TL
Pastel Boya    7,50 TL    35 TL
Defter Çeşitleri    6,50 TL    35 TL

Okul Üniforma ve Eşofman Fiyatları
Eşofman Min-Max    Üniforma Min-Max
Ana Sınıf    100-110 TL    120-130 TL
İlkokul    100-150 TL    115-135 TL
Ortaokul     120-150 TL    160 TL
Lise    130-160 TL    160 TL

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474