banner564

Vekiller sertleşti

Zorlu Töre Meclis kürsüsünde Cumhurbaşkanı Akıncı’yı eleştirince, TDP’li Zeki Çeler yerinden cevap verdi, kısa süreli gerginlik yaşandı

Vekiller sertleşti
banner598
Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.20’de Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Digitech İletişim Ltd. ve KTHY ile ilgili araştırma komitelerine 3’er ay ek süre verilmesi kabul edildi. 
Normal süreleri içinde çalışmalarını tamamlayamayan komitelerin hazırladığı ve gerekçeleri içeren raporları, dünkü toplantıda ele alındı. 
Konu hakkında ilk sözü alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, Meclis’in araştırmayı 3 senede tamamlayamamasını eleştirdi. 
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, konun önemine işaret ederek, araştırmanın sonuçsuz kalmasını eleştirdi. 
Komite Başkanı Ersin Tatar da, konunun ciddi olduğunu ve sonuç ve raporlarının yazılması adına sürecin uzadığını ifade ederek, yaşanan süreç hakkında bilgi verdi. 
Meclis Genel Kurulu toplantısında daha sonra, “Kıbrıs Türk Hava Yolları Uçuşlarının Sonlandırılma Sebepleri Hakkında Meclis Araştırma Komitesi”nin raporu ele alınmaya başladı. 

Töre’ye zorlu görev
Komite Başkanı Zorlu Töre, komitenin işinin çok zor olduğunu belirterek, komitede sadece KKTC vatandaşlarının araştırmalarının yer almadığını, Türkiye’den gelenler ve ölenler olduğunu da vurguladı.
KTHY ile ilgili araştırma komitesine 3 ay ek süre verilmesi, milletvekillerinin oyuna sunularak, oy birliğiyle kabul edildi. 

Soyer’in gündeminde ekonomi vardı
Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi. 
İlk güncel konuşmayı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer yaptı. 
Soyer, “Ekonomide Meydana Gelen Kırgınlıklar ve Ekonomik Gelişmeler” konusunda yaptığı güncel konuşmada, eylül ayı içerisinde Cumhurbaşkanlığı’ndaki birinci sınıf maliye memurunun Ankara’ya ateşe olarak atandığını belirterek, o günden bugüne atanan kişinin yerine başkasının görevlendirilmediğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı’nın dışardan yaptığı alımları ödeyemediğini belirten Soyer, bunun hükümetin söz konusu yere atama yapmamasından kaynaklandığını belirterek bu durumu eleştirdi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, Soyer’in eleştirilerine cevaben yaptığı konuşmada, ekonomik veriler elde olsaydı ona göre daha net açıklamalar yapabileceğini belirterek, Soyer’in dile getirdiği konuya değindi ve Cumhurbaşkanlığı’nın mağdur olmasını istemediklerini kaydetti. 

Töre, Akıncı’yı eleştirince Çeler kızdı 
UBP Milletvekili Zoru Töre de, “Kıbrıs’ta Nüfus ve Toprak Mücadelesi Başlığı” konusunda konuşma yaptı. 
Töre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “eşit süreli dönüşümlü başkanlık olmaz” yönünde bir tavır sergilediğini belirterek, bunu eleştirdi. 
Türklerin toprak kayıplarının hiç hesabının yapılmadığını ve müzakere masasında ciddi olarak konuşulmadığını ifade eden Töre, sadece mülkiyet kriterleriyle Kıbrıslı Türklerin fakirleştirilebileceğini savundu. 
Töre’nin konuşması sırasında, TDP Milletvekili Zeki Çeler’in yerinden yorum yapması üzerine, kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlik üzerine, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı oturuma 10 dakika ara verdi. 

Ardından, Genel Kurul yeniden toplandı ve Töre konuşmasına kaldığı yerden devam ederek tamamladı. 

Vekiller güncel konuştu
Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu toplantısında Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği ve eğitim konularının ele alındığı güncel konuşmalar yer aldı.
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği Süreci”ne ilişkin, 
CTP Milletvekili Doğuş Derya “Eğitim Politikaları ve Din Eğitim”e ilişkin, CTP Milletvekili Erkut Şahali “Glapsides Özel Çevre Koruma”yla ilgili, TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Hükümet İcraatlarında Yapılan Yanlışlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Luricina Köyü Sıkıntıları” başlıklı birer konuşma yaptı. 
Konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorulara geçildi. Soruların ardından Genel Kurul dünkü çalışmalarını tamamladı.
Meclis Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 24 Ekim Pazartesi günü yapacak.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2016, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473