banner564

Yanlış anlaşılmış

Tatar, “Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ayar vermek derken, kesinlikle haddimi aşarak hakaret anlamında bir şeyi kastetmedim” dedi

Yanlış anlaşılmış
banner598

 Tuğçe Ülkü AYDIN  

Başbakan Ersin Tatar, önceki gün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya kabineyi sunduktan sonra dışarda yaptığı açıklamaların basında başka yerlere çekildiğini söyleyerek, “Ayar vermek derken, kesinlikle haddimi aşarak hakaret anlamında bir şeyi asla kastetmedim” dedi. 
Tatar, “Ben ayar kelimesini Cumhurbaşkanı’nı terbiye etme noktasında söylemedim.  Asla böyle bir şeyi düşünmedim, kast etmedim. Cumhurbaşkanı da neticede müzakerecimizdir. Ama yaşananlar ışığında, meclisin ve yeni hükümetin oluşumu durumunda tekrar kendi görüşlerine bir ayar, yani bunları tekrar bir değerlendirmesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. 
Başbakan Ersin Tatar, önceki gün yaşananlar,  güncel konular ve Kıbrıs konusunda TAK ve BRT’ye  değerlendirmelerde bulundu.
Başbakan Tatar, KKTC’de gerçekten uyumlu bir hükümetin iş başına geldiğini, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’la uyumlu bir çalışma içinde olacaklarının mutluluğu içinde olduğunu söyledi. 

“Kıbrıs konusuna bakış açısı çok benzeşiyor”
UBP’nin Kıbrıs konusuna bakış açısıyla, HP’nin bakışa açılarının çok benzeştiğine işaret eden  Başbakan Ersin Tatar, “Kıbrıs konusunda geçmiş hükümette Kudret Özersay’ın kolay kolay hareket edemediğini, yaptığı açıklamaların, bazı koalisyon ortakları arasında  sıkıntıya sebep olduğunu” kaydetti. 
Bu koalisyon hükümetinde böyle bir sıkıntı olmayacağını vurgulayan Başbakan Tatar, koalisyon hükümetleri döneminde Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın daha etkili bir şekilde bu görevini yürütebileceğine dikkat çekti. 

“İlk iş ekonomik işbirliği protokolü “
Ülkenin içinde bulunduğu zor koşullarda yapılması gereken ilk işin ekonomik işbirliği protokolü olduğunu söylenen Başbakan Ersin Tatar, bürokratlarının meseleyi yakından takip ettiğini belirtti.  
“İnanıyoruz ki güvenoyu aldıktan sonra, tam tarih verememekle birlikte ekonomik işbirliği protokolünün tekrar gözden geçirilip, imzalanmasıyla tekrar bir hareketliliğin olabileceğini düşünmekteyiz” şeklinde konuşan Başbakan Ersin Tatar, bir hükümetin başlıca görevlerinden bir tanesinin ekonomiyle ilgilenmek olduğunu kaydetti. 

“KKTC için bir umut, bir güzellik” 
Protokoller ve bir takım anlaşmalar, ihaleler hayata geçtiğinde, yollardan ve trafikten başlamak suretiyle çeşitli sektörlerde bir hareketlilik olacağını ifade eden Başbakan Tatar, yeniden koalisyon hükümetinin kurulmasının çok kolay olmadığını, ama günün sonunda “KKTC için bir umut, güzellik” olduğunu vurguladı. 
Kendileri için yeni hükümetin çok büyük bir sınav olduğuna da dikkat çeken Başbakan Ersin Tatar, insanların kendilerinden çok önemli işler beklediğini, bunun gereğini yerine getirebilmek için, bu sorumluluk bilinciyle güzel işlere imza atacaklarına inanç belirtti. 

Kıbrıs konusu Türkiye ile birlikte…
Kıbrıs konusunda sorulan soruları da yanıtlayan Başbakan Ersin Tatar, “Kıbrıs konusu sürekli evirilmekte. Doğu Akdeniz’deki hareketlilik, Güney Kıbrıs’ın çeşitli büyük ülkelerle anlaşmalar imzalaması, Türkiye’nin bu bölgede hak ve çıkarlarımızı korumak için iddialı adımlar atması, Fatih ve Yavuz gemisinin buralara gelip Kıbrıs etrafında sondaj çalışmalarında bulunabileceği ve Türkiye’nin pozisyonunun daha da netleşmesi, dolayısıyla Kıbrıs eski Kıbrıs değil. Yani sadece toprak meselesi değil, bu bölgedeki egemenlik hakları, bu bölgedeki hak ve çıkarlar. Sadece denizlerdeki değil, aynı zamanda hava sahası. Çok önemli kritik bir yerde yaşıyoruz. Biz bu süreci mutlaka ve mutlaka, her zaman olduğu gibi anavatanımız, garantörümüz Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yönetmek durumundayız” dedi. 

“Fransa’ya üs verilmesi hukuksuzluk” 
Fransa’ya üs verilmesi konusunda da Başbakan Ersin Tatar, bunun Rum tarafının büyük bir ayıbı ve hukuksuzluk olduğunu kaydetti. 
Rum tarafının kendilerini hala Kıbrıs Cumhuriyeti olarak gördüğüne dikkat çeken Başbakan Tatar, bu konuda Kıbrıs’ın üç garantörü olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de söz hakkı olduğunu söyledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473