banner564

Yasa gözden geçirilmeli

Töre, Taşınmaz Mal Komisyonunun Rumlara mal iadesini sakıncalı bulduğunu söyledi

Yasa gözden geçirilmeli
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Taşınmaz Mal Komisyonunun Rumlara mal iadesini sakıncalı bulduğunu söyledi.

Töre önceki gün UBP Milletvekilleri Ersin Tatar ve Aytaç Çaluda ile birlikte 78 yaşındaki  bir Rum’a arsa iadesi yapılan  Kozanköy’ü ziyaretinde yaptığı konuşmada,  Taşınmaz Mal  Komisyonu’nun  daha dikkatli kararlar alması, Yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
“KKTC’ye Ruslar, İngilizler gelip yerleşebilir. Fakat KKTC’yi yöneten Dışişleri Bakanı’nın Rumlarla  Rusları, İngilizleri aynı kefeye koyup anlayış ve hoşgörü istemesi asla kabul edilemez” diyen Töre,  Güney Kıbrıs’ta  Kıbrıslı Türklerin bıraktığı mülkler ve araziler, savaşlardan sonra uygulanan mal takası, 1926’da Türkiye ile Yunaistan arasında imzalanan mal ve nüfus mübadelesi ile  iki devletin varlığı gibi unsurların da dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Töre, yazılı açıklamasında,  “Devletten devlete çözümler üretilmeli, bireysel başvurularla Türkiye ve Türk tarafı suçlu muamelesine tabi tutulmamalıdır” dedi.
Töre, meskun yerlerde Komisyon’un Rumlara mal iade etmesinin sakıncalarının  ortada olduğunu, Yasanın aynısının Güney Kıbrıs’ta da oluşturulması gerektiğini, tek taraflı olunca siyasi eşitliği ortadan kaldırdığını kaydetti.
Töre, “tek taraflı Taşınmaz Mal Komisyonu oluşumunun Türkiye’yi ve Kıbrıs Türk tarafını suçlu sandalyesine oturttuğunu” vurguladı. 
Rumlarla iç içe yaşamanın mümkün olmadığının yaşanan tecrübelerden öğrenildiğini kaydeden Töre, Kıbrıs’ı kana ve acıya bulayanın  Rum-Yunan cephesi olduğunu ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474