banner564

Yatırım çağrısı yaptı

Başbakan Tatar, faizlerdeki düşüş ve ekonomik protokol nedeniyle piyasada olumlu bir havanın bulunduğunu söyledi

Yatırım çağrısı yaptı
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

   Bankacılarla görüşen Başbakan Ersin Tatar, ekonomik sıkıntılara karşın mevduatların 27 milyar Türk lirasına ulaştığını belirterek, bunun yüzde 70’inin kredi şeklinde ekonomiye döndüğünü söyledi.
   Tatar, faizlerdeki düşüş, dövizdeki istikrar ve Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan mali protokolün KKTC ekonomisine olumlu yansıdığını, piyasada olumlu bir hava olduğunu kaydederek, iş dünyasına “Yatırımlara devam edin, KKTC ekonomisine güvenin” diyerek seslendi.
   Tatar, dün Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği yönetimi ile Başbakanlık’ta yaklaşık bir saat süren toplantı yaptı.
Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Tatar, “Değerlendirme toplantısı yaptık, görüş alışverişinde bulunduk. İstişare ve değerlendirmelere devam edeceğiz. Piyasaya gerekli ve doğru mesajları zamanında vereceğiz” dedi.
Başbakan Tatar, dünya ekonomisinde önemli gelişmeler olduğunu, ABD başta olmak üzere ülkelerin faizlerde birtakım indirimlere gittiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nde de bu konuda olumlu gelişmeler kaydedildiğini söyledi.
Toplantıda, faizlerdeki düşüş beklentileri, dövizdeki istikrar, enflasyondaki düşüş gibi konuları değerlendirdiklerini söyleyen Tatar, “Memnuniyetle öğrendik ki bizim de bankalarımız yavaş yavaş faizlerde indirime gidiyor” dedi.
Bu gelişmelerin ekonomiye de olumlu yansıyacağını belirten Başbakan, “Merkez Bankası ve Bankalar Birliği ile istişare içinde, gerektiğinde yasal düzenlemelerle birtakım yapısal meselelerin aşılması, istikrarın sağlanması ve ekonomiye yenilik kazandırmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Dönem dönem yapılacak bu gibi toplantıların ve sonrasında piyasaya verilecek mesajların önemli olacağını kaydeden Tatar, KKTC ekonomisinin yatırımlarla gelişmesi için yapılacak çalışmalara, doğru adımlar atılmasına önem verdiklerini söyledi.

Mevduat hacmi 27 milyar TL... 
Ekonomik sıkıntılara rağmen KKTC’nin mevduat hacminde önemli artış olduğunu kaydeden Başbakan Tatar, şu anki rakamın 27 milyar TL civarında olduğunu, bunun yüzde 70 civarının ekonomiye kredi şeklinde geri döndüğünü belirtti.
Başbakan Tatar, “İstikrarlı, denetlenen bir sistem, ülke ekonomisine ve maliyesine katısı sağlar” vurgusunda bulundu.
Toplantıda Tatar’a Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Mustafa Kemal Serçelik eşlik etti.

Ziyarette kinler vardı?
Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı ve İktisat Bankası LTD. Genel Müdürü Olgun Önal, Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda Merkez Bankası Başkan Rifat Günay da yer aldı.
KKTC’de faaliyet gösteren 21 bankanın üye olduğu Bankalar Birliği’nin 7 kişilik yönetim kurulu banka müdürlerinden oluşuyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473