banner564

Yeni senaryolar

Çözüm olması halinde Kıbrıs Türk tarafına 400 milyon, Rum tarafına ise 80 milyon Euro harcanacağı iddia edildi

Yeni senaryolar
banner598
Kıbrıs Türk toplumunun, Kıbrıs Rum toplumunun yaşam düzeyine gelebilmesi için gerekecek olan paraya ilişkin tartışmaların yeniden başladığı belirtildi.
Alithia gazetesi “Kıbrıs Sorununun Çözümünün Ardından Yıllık Altyapı Çalışmaları-Bize 80 milyon Euro, İşgal Altındaki Bölgelere 400 Milyon Euro” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk toplumunun, Kıbrıs Rum toplumunun yaşam düzeyine gelebilmesi için gerekecek olan paraya ilişkin tartışmaların yeniden başladığını bunun nedeninin de “Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte, kalkınma bütçesinin 5/6’sının Kıbrıslı Türklere verileceği” şeklindeki açıklaması olduğunu yazdı.
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in açıklamalarının, partiler tarafından çarpıtıldığını da anımsatan gazete partilerin, doğal gaz gelirlerinin paylaşılması imajını verdiklerini de belirtti.
Gazete gerçekte, açıklamaların, federal gelirlerin bütünün, yüzde 6’sının altyapılara gideceğini, bugün var olan uçurumun minimuma indirgenmesi amacıyla, yüzde 6’nın, 5/6’sının Kıbrıslı Türklere, 1/6’sının ise Kıbrıslı Rumlara gideceğini yazdı.
Habere göre, konuyu çok iyi bir ekonomist, gazeteye yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi’nin bu yılki bütçesinin, AB ödenekleri hariç 6.1 milyar Euro gelir öngördüğünü, KKTC’deki gelirlerin ise 2 milyar Euro olarak hesaplandığını ifade etti.
Söz konusu ekonomist, şu anda federal bir devletin olması durumunda toplam gelirlerin 8 milyar Euro’nun üzerine olacağını ve bu bazda, gelirlerin yüzde 6’sının 480 milyon Euro’ya denk geldiğini, Kıbrıslı Türklerin bu paradan 400 milyon Euro, Güney Kıbrıs’ın ise 80 milyon alacağını belirtti.
Gazete haberinde ayrıca 2015 verilerine dayanarak KKTC’nin kişi başına düşen GSYİH’nin 13 bin 457 dolar, Güney Kıbrıs’ın ise 23 bin 242 dolar olduğunu da yazdı.

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2017, 06:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473