banner564

Yılmaz: Çözümü destekliyoruz

Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgi almak ve hassasiyetlerini aktarmak için KKTC’ye gelen CHP heyeti üst düzey temaslarda bulundu

 Yılmaz: Çözümü destekliyoruz
banner598

Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgi almak ve hassasiyetlerini aktarmak için dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gelen Türkiye’deki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti üst düzey temaslarda bulundu.

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz başkanlığındaki CHP Dışişleri Komisyonu heyeti dün sırasıyla; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Başbakan Ömer Kalyoncu, İkinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve Anamuhalefet Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş’ı ayrı ayrı ziyaret etti.

“Kıbrıs konusu CHP için önemli”
Heyete başkanlık eden CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz ziyaretlerdeki konuşmasında, Kıbrıs konusunun partileri için önemine işaret ederek olarak, kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin hangi aşamada olduğuyla ilgili temaslar yapmak amacıyla KKTC’ye geldiklerini belirtti.
“Kıbrıs konusu partimiz için milli bir dava” diyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kapsamlı çözüm yönündeki gayretlerinden övgüyle söz ederek çalışmalarına desteklerini ifade etti.
Yılmaz, “Biz de, çözüm süreci nasıl devam ediyor, nerededir onlarla ilgili bilgi almak, hassasiyetlerinizi partimizin üst yönetimine aktarmak ve elimizden geldiği kadar katkı sağlamak istiyoruz ve bu çerçevede, buradayız” şeklinde konuştu.

Akıncı: Kaynağından bilgi alınması güzel… 
Heyeti kabulünde konuşan Akıncı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve genel olarak CHP’nin Kıbrıs konusuna duyduğu ilgi çerçevesinde adada, Kıbrıs Türkü’nün eşitliği, egemenliği ve güvenliğini içerecek bir anlaşmaya desteğini kendisine gönderdiği mektupla da teyit ettiğini ifade ederek teşekkürlerinin iletilmesini istedi.
Ziyareti, CHP’nin geleneksel ilgisinin gösterilmesi yanında, kaynağından bilgi alınması açısından da önemli bulduğunu belirten Akıncı, “Buraya, kaynağına hiç uğramadan, esas görüşmesi gereken kişilerle görüşmeden, bilgi almadan fikir oluşturup bunu Türkiye’ye dönüp aktaran bazı başka siyasi kuruluşların aksine sizin doğrudan kaynağına müracaat etmeniz takdire şayandır. Doğru olandır, yapılması gerekendir” şeklinde konuştu.
TBMM’deki ve onun dışında da bu konuya ilgi duyan siyasi parti veya oluşumların da bu çerçevede hareket etmesini temenni ettiklerini ifade eden Akıncı, heyeti konuyla ilgili bilgilendirmenin kendileri açısından memnuniyet kaynağı olacağını vurguladı.
Akıncı, “Kıbrıs’ta çözümün vakti geldi. Aslında geçti bile” dedi.

Alanlı: Anadolu’nun bağrından koptuk
Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı ise heyeti kabulünde, Kıbrıs’ta Anadolu’nun bağrından kopmuş bir halk yaşadığını belirterek, Kıbrıs Türk halkının tarih boyunca Atatürk’ün devrimlerini de en önce benimseyenlerden olduğunu ifade etti.
Alanlı, Atatürk’ün kurduğu partinin mensuplarını kabul etmekten büyük mutluluk duyduklarını da belirtti.

Kalyoncu: garantilerde geçmiş dikkate alınmalı
Başbakan Ömer Kalyoncu da CHP heyetini kabulünde, güvenlik ve garantiler konusunun geçmiş de dikkate alınarak çözülmesi gereken bir konu olduğunu kaydetti.
Kalyoncu, Kıbrıslı Türkler’in ve Kıbrıs’ta yaşamın yeni bir evreye girmiş olacağını, iki bölge ortaya çıkmış olacağını ve bunun başlı başına bir güvenlik olduğunu, ancak yine de geçmişin tecrübesinin kendilerine ekstradan bir güvenlik tedbiri alınması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Talat: Kıbrıs sorunu çözüm rayına girmiştir
İkinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat CHP heyetini kabulünde, Kıbrıs sorununun çözüm rayına girdiğine inandığını belirtti.
Talat, genel olarak Türkiye’de muhalefetteki partilerin Kıbrıs sorununa olan ilgilisinin yüksek olmadığını, bu nedenle ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Geçmişte çözüm metninin mart ayına kadar hazır olmasının tahmin edildiğini ancak şimdi müzakerelerdeki aktörlerin, Mayıs ayını geçeceğini fakat 2016’da hazır olacağını söylediğini bu nedenle “tarih vermenin zor” olduğunu kaydetti.

Eroğlu: Çözüm kolay değil
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Güney Kıbrıs’ın çözüm iradesi netleşmeden Kıbrıs’ta çözüme ulaşmanın kolay olmadığını belirtti.
CHP heyetini kabulünde konuşan, Eroğlu, Türkiye’deki muhalefet partisinin Kıbrıs’taki gelişmelere ilgi göstermesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.
Eroğlu, Türkiye’de partilerin ve iktidarların ilgisi zaman zaman farklılık gösterse de kamuoyunun KKTC’ye ilgisinin her zaman tatmin eder boyutta olduğunu kaydetti.
Eroğlu, TC’den gelen su konusunda verilen beyanatlarla spekülasyon yaratılmasına üzüldüğünü belirterek, “İnşallah mantık ön plana çıkar ve sorun olmaktan çıkar” dedi.
Kendisinin Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının haklarını gözeterek müzakereleri yürüttüğünü söyleyen Eroğlu, KKTC’nin menfaatleri kadar Türkiye’nin menfaatlerinin de önemli olduğunun altını çizdi.
Eroğlu, Türk askerinin Ada’dan gönderilmesi ve garantilerin sulandırılmasının kabul edilecek bir durum olmadığını ifade etti.

Özgürgün: CHP’yi UBP’de görmekten memnunuz
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de Cumhuriyet Halk Partisi heyetini UBP’de görmekten çok büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek; “CHP ile ilişkilerimiz zaten vardı. Bu ilişkilerimizi artırmak en büyük dileğimizdir. Sizleri aramızda görmekten son derece mutlu olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim” dedi. 

Denktaş: Kritik bir süreçteyiz
Anamuhalefet Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş konuşmasında, CHP heyetini KKTC’de görmekten ayrı bir mutluluk duyduklarını belirtti. 
CHP’nin olağan kurultayı sonrasında oluşan yeni ekibin hayırlı olmasını dileyen Denktaş, müzakere sürecinin devam ettiği bu safhada, Türkiye’den KKTC’ye gerçekleşen her ziyaretin son derece önemli olacağını kaydederek, “Kritik bir süreç ve dönemdeyiz” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473