banner564

‘Yol değil bubi tuzağı’

Onarım yapılmasına rağmen bir türlü kapanmayan çukurlar, Fota’ya gidip gelen sürücülere zor anlar yaşatıyor, bölge halkı kalıcı bir çözüm istiyor

‘Yol değil bubi tuzağı’
banner598

Ömer KADİROĞLU
Dikmen Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Dağyolu (Fota) köylüleri isyan noktasına geldi. Fota Köyü’ne giden yoldaki çukurlar, hem sürücülere zor anlar yaşatıyor hem de trafik güvenliğini tehlikeye sokuyor. 2016 yılında kapatılan çukurların onarımdan bir yıl sonra tekrar eski haline geldiği belirtilirken, İngiliz döneminde yapılan yol için ‘envanter dışıdır’ denilmesi köy halkı tarafından tepki ile karşılandı. Köy halkı, “Yoldaki çukurlar bubi tuzağı gibi yolu bilmeyen sürücüler için büyük tehlike” dedi.
Köy muhtarı Mustafa Arap Çavuşoğlu, bu yolu birçok vatandaşın kullandığını ve araçlarında mad hasarlar meydana geldiğini ifade etti. 
Çavuşoğlu, yolda 2016 yılında onarım çalışması yapıldığını ancak bir yıl sonra eski çukurların yeniden açıldığını belirterek, yolun temel ile birlikte yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. 
Çavuşoğlu, yetkililerin yaşanan sorunla ilgili çalışma başlatmalarını beklediklerini ifade etti.

Çavuşoğlu: Yolda tehlike var
Diyalog’a konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:  “Yolda çok ciddi bir tahribat var. Bu yolumuz her ne kadar bilen bilmeyen herkesin ova yoludur şeklinde söylemlerde bulunuyor olmasına rağmen köyümüzün haritalarda kayıtlı yoludur. Bu yol İngiliz döneminde temelinde taş döşenmiş ve ufak tefek çukurlar bulunsa da yıllara meydan okumuş bir yolumuzdu. Daha sonra köye alternatif bir yol daha yapıldı ve ilk yol tamamen unutuldu. Köye ulaşmak isteyen hem köylüler hem de köyü ziyarete gelenler daha kısa olduğu için eski yolu tercih ediyor. Yoğun bir şekilde kullanılan yoldur.  Yıllarca eski muhtar da bu yolun yapımı ile ilgilense de sadece yama yapılıyordu. 2010 yılında muhtar olarak göreve geldiğimde 2016 yılına kadar ben de bu yolun yapılması için uğraştım. Altı yıl süren mücadele sonunda onaylandı ve 2016 yılının sonunda yolun yapımına başlandı. Yolda yapılan çalışmalar sonucunda yol karayolları tarafından yapıldı. Saygısızlık olmasın ama karayollarında bu yolun yapımı ile ilgilenen kişiler 60 lı yaşlarda insanlardı. Bugün ben de bu yolu yapacak olsam bu şekilde yapardım. Bu yol yapılırken yol kenarları yapılmadığı için yağmur suları yolda ciddi tahribata neden oldu. 

Tanklara dayanan yol traktörlere dayanamadı
Yolun yeniden yapılmasını talep ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:  “Yol kenarlarının yapılmaması ve köprü ağızlarının temizlenmemesi nedeniyle yolda 4-5 ayda çökmeler ve patlamalar meydana geldi. 1974 yılında tankların geçtiği ve zarar veremediği yol günümüzde yenilenince 4 ay traktörlere dayanmadı. Yol yapılırken eksiklikleri söylediğimizde yapılacağı söylendi ancak asfalt serildikten sonra herhangi bir çalışma yapılmadı. Yolun yeniden yapılması adına yeniden girişimlerimiz olacak.  Yeni hükümetin Müdür ve Müsteşarları yerleşsin yeniden görüşmeler olacaktır. 2010 yılından beri muhtarım 2 dönem de eski muhtarın azalığını yaptım. Yaklaşık 20 yıldır bu işin içerisindeyim devletten bir kuruşluk yatırım görmedim köyümüz için. Ufak tefek işleri Dikmen Belediyesi’nden istiyoruz ve o yapıyor ancak Belediyeye aşan işlerde de devletten bir çalışma göremiyoruz. Bu yolun yeniden yapılması adına çalışma bekliyoruz. Görüşmelerimiz devam edecektir.” 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473