banner564

Yüz kızartıcı suçlar hariç

Ülke genelinde binlerce vatandaşı ilgilendiren ‘Sabıka’ kaydı affı, Meclis’te oy çokluğu ile kabul edildi

Yüz kızartıcı  suçlar hariç
banner598
Emir ERTORUN-Gözde Süreç SARI
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında, dün saat 10.30 sıralarında toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğu ile kabul edildi.
Yasa ile, ağır ceza kapsamında olmayan ve yüz kızartıcı suç sayılmayan bir suç dolayısıyla mahkeme tarafından sadece para cezasına mahkum edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışma izni, iş kurma izni veya daimi ikamet izni ile ikamet eden kişilerin sabıkalarının gelecekteki hayatlarına engel teşkil etmemesi için, öngörülen koşulların gerçekleşmesi halinde, mahkeme tarafından silinmesi usul ve esasları düzenleniyor.
Öneri üzerinde söz alan TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, ilk gelen önerinin yüz kızartıcı olmayan suçların silinmesinde KKTC yurttaşlarını kapsadığını ancak bugün önlerine konanın çalışma izinli olanları da kapsadığını belirtti ve bunun nedenini sordu. 
UBP milletvekili Ersin Tatar, 15 yıldır KKTC’de çalışma izni veya ikamet izni ile çalışan ve basit suçlardan dolayı vatandaşlık alamayanları da kapsamasını olumlu karşıladığını belirterek, öneriye olumlu oy kullanacağını söyledi. 

Töre: Para cezaları da dahil edilmeli
UBP milletvekili Zorlu Töre de, yıllarca bu ülkeyi vatan bilen insanların da bu yasadan yararlanması gerektiğini belirtti.
Yasanın borç veya trafik suçu yüzünden hapis yatanları kapsamamasını eleştiren Töre, bunların da düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz de, yasaların genelde yürürlüğe girdikten sonra eksikliklerinin fark edildiğini ifade ederek, yasa üzerinde yaptıkları çalışmaları anlattı ve KKTC’de yaşayan herkesin refahını sağlayacak yasaların çıkarılması için çalıştıklarını vurguladı. 

CTP olumlu oy verdi
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, bakanlığı döneminde bu yasa ile ilgili yaptığı tasarı çalışmasını meclise sunduklarını anımsatarak, bugün bu yasa önerisinin kendi önerileriyle örtüştüğünü ifade etti. Uluçay, tasarıya olumlu oy kullanacaklarını belirtti. 
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, ülkede yaşayan ancak bazı sıkıntılar veya küçük olayları yüzünden sicili olan kişilerin vatandaşlık alamadığını anlatarak, örneğin bir kişinin vatandaş olamadığını ancak çocuklarının vatandaş olduğunu, vatandaş olamayanların da burada yaşamaktan iş bulmaya birçok sıkıntı yaşadığını kaydetti. 
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, vatandaşlık yasasının süratlendirilmesi gerektiğine katıldığını, çalışmaların zaten sürdüğünü ifade etti. 
Konuşmaların ardından Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğu ile kabul edildi.

Seçim ve Halk Oylaması da tamam…
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün ayrıca, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen ve doğrudan Genel Kurul’un gündemine alınan“Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasasını” görüştü. 
Yoğun tartışmalarla görüşülmeye başlayan yasanın haftaya ertelenmesini ve komitede yeniden irdelenmesini öneren DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın eleştirileri ve “karma oydan endişeleniyor” demesi üzerine önerisini geri çekti. 
Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy da, karma oy konusundaki düşüncelerini ortaya koyarak, yasanın üçüncü maddesinin kaldırılmasını önerdi ve “2 yıllık ikametgah” arayan madde oybirliği ile kaldırıldı. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı oybirliği ile kabul etti. 
Genel Kurul, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen ve doğrudan Genel Kurul’un gündemine alınan “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nın” bazı maddelerinde değişiklikleri yaptı ve oybirliği ile onayladı. Yasaya Meclis’te bulunan 38 milletvekili olumlu oy kullandı. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Güvenlik Kuvvetleri İç Hizmet (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Birleştirilmiş Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı onayladı.
İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, Birleştirilmiş Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı raporunu okudu.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2016, 09:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Şaban mersin
Şaban mersin - 2 yıl Önce

Merhaba öncelikle efendim ben kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyetinde ailemle 10 yıl önce yaşıyordum ve hiç suçum olmadığı halde 3 ay ceza evinde yattım başkasının suçunu üstlendim ben bir cahillik yaptım işkence gördüm bu yüzden suçu kabul ettim şimdi sizden ricam benim oraya gelip ailemle yaşamak istiyorum sizin adaletinize sığınıyorum sizin ficdanız deporttumun kalkmasını istiyorum sizden ricam bana yardım edin annem babam yaşlı kimseleri yok onların yanında olmam lazım arz ederim numaram 05393985321

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473