banner564

Zaharova: Garantilerin iptali için BM’ye gidilsin

Garantilerin iptali için Rumlara yardımcı olmak isteyen Rusya yeni bir yol önerdi

Zaharova: Garantilerin iptali için BM’ye gidilsin
banner598
  Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Maria Zaharova, “1960 garanti rejiminin başarısız olduğu” görüşünü savunarak, “Kıbrıs’ın, BM Güvenlik Konseyi’ne giderek gerekli garantileri sağlaması imkanlarının araştırılması önerisinde bulunması ihtimalini göz ardı etmiyoruz” dedi. 
   Zaharova’nın bu görüşü Moskova’daki muhabirine verdiği söyleşide dile getirdiğine işaret eden Politis, söyleşiyi “Garantiler Başarısız Oldu... Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Maria Zaharova Politis’e Konuştu” başlığıyla manşete çekti.
    Rusya’nın, Türkiye ve Yunanistan’la iyi ilişkilerinden dolayı çözüme yardımcı olabileceği görüşü ortaya konularak, Kıbrıs’taki fiili durumdan memnun olup olmadığı sorulan Zaharova “Rusya sözde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni meşru, bağımsız devlet olarak tanımadığından, Güvenlik Konseyi üyesi olarak, yıllardır Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına yardımcı olmaya çalıştı” dedi.
   Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin, BM silahlı gücünün Kıbrıs’ta kalış süresinin uzatılmasıyla ilgili kararlarının hazırlanmasına aktif katıldığını belirten Zaharova “özellikle bu yılki 2234 sayılı kararı örnek vermek isterim. Bu kararın hazırlanması sırasında Kıbrıslılarla sürekli görüş alış verişinde bulunduk. Toplumlararası müzakerelerin yapılmakta olduğu şu an iki taraf için olumlu dış şartlar oluşturulmasına yardımcı olma görevimiz var. BM Güvenlik Konseyi’nde ve daimi üyeler nezdinde bu istikamette hareket ediyoruz” diye konuştu.
   Zaharova Rusya’nın Kıbrıs sorununa Güvenlik Konseyi kararları, 1977-79 Doruk Anlaşmaları temelinde adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasına destek verdiğini belirterek “Kıbrıslılar üzerine dıştan herhangi bir baskı kurulmasını, kendilerine herhangi bir çözüm dayatılmasını uygun bulmuyoruz” dedi.
   Zaharova’ya Kıbrıs sorununun halledilmesi halinde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantör kalmalarının mümkün olup olmadığı, Rusya’nın müdahil tarafların işbirliğinde önerebileceği başka bir garanti oluşumu olup olmadığı soruldu. “Buna, Kıbrıslıların karar vereceğine” işaret eden Maria Zaharova “Ancak bugünkü garanti sisteminin uygulanabilir olmadığı ortaya çıktı. Bununla birlikte, Kıbrıs’ın BM Güvenlik Konseyi’ne gidip, gerekli garantileri BM’nin sağlaması imkanlarının araştırılması için öneride bulunması ihtimalini göz ardı etmiyoruz” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474