banner564

Zamanı geldi

Türk yönetiminde eski sakinlerini çağırın, paha biçilmez değerdeki Maraş kentini yok olmaktan kurtarın

Zamanı geldi
banner598

Raif DOĞRU
Barış Harekatı’ndan bu yana 45 yıldan beri kapalı tutulan Maraş kentinde kapsamlı envanter çalışmalarının başlaması memnuniyet yaratmakla birlikte, bu çalışmaların kısa sürede tamamlanması ve kentin Türk Yönetiminde açılarak 1974 öncesindeki yasal sahiplerine ‘geri dönüş’ yönünde çağrı yapılması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta içinde hayatını kaybeden Maraş’ın sözde belediye başkanı Aleksis Galanos’un bir süre önce yaptırmış olduğu anketin sonuçlarına göre; kentin eski sakinlerinin yüzde 40’ı Türk yönetiminde geri dönüşe tam destek veriyor. Yüzde 30’u ise “açılsın bir görelim sonra karar veririz” diyor. Yüzde 30’luk kesim ise Türk yönetiminde dönüş yapmayacağını belirtiyor.
Kıbrıs sorununun çözümsüz kalması durumunda KKTC’nin, Maraş’ı iskana açmasının sadece ekonomik değil, insancıl bir gereklilik olduğunu belirten uzmanlar “Böylesi bir durum iki toplumun yakınlaşmasını ve çözümü teşvik edecektir” diyor.

Özersay ne dedi?
Son bir hafta içinde Maraş’ı ikinci kez ziyaret eden Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da dün yaptığı açıklamada Envanter Komisyonu’nun 45 yıldan sonra ilk defa bu kadar kalabalık bir heyetle birlikte kapalı Maraş’a girdiğini ve çalışmalara başladığını bildirdi.
Özersay şöyle dedi: 
“Kapalı Maraş Envanter Komisyonu bölgeye girerek saha çalışmasına başlamış durumdadır. 45 yıl aradan sonra bu denli geniş bir heyet ilk kez kapalı Maraş'ta inceleme ve çalışma yapmaya başladı. Masa başı çalışmalarımıza paralel olarak arazide incelemelerimizi önümüzdeki günlerde farklı kurumlarından ekibe eklenecek uzman arkadaşlarımızın da desteği ile teknik komite düzeyinde de sürdüreceğiz.
Hükümet olarak Kapalı Maraş konusunda laf olsun diye bir karar almadığımızı, aldığımız karar doğrultusunda çalışmalarımızı ciddiyetle sürdüreceğimizi ve statükonun sembolü haline dönüşen bu bölgeye dair açılımları hayata geçirmeye kararlı olduğumuzu herkesin bilmesini istiyorum. Burası hem Mağusa, hem Maraş hem de genel anlamda Kıbrıs için yeni bir soluk olabilir, olmalıdır da. Kavurucu sıcağa, güneşe rağmen çalışmalara katılan başta Komisyon üyeleri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473