banner564

Sebze ve narenciye tüketin

Kış aylarında gribal enfensiyonlara karşı beslenmeye dikkat edilmelidir

Sebze ve narenciye tüketin
banner598
 

   Kış aylarında, havaların aniden soğuması, sonra yeniden ısınması, gece ile gündüz arasında ciddi ısı farklılıkları, kapalı alanlarda uzunca vakit geçirme nedeniyle gribal enfeksiyonlarda artış görülür.

   Birçok insan, vücut direncinin zayıf olması nedeniyle bu enfeksiyondan kısa sürede etkilenir ve rahatsızlanır.

   Öyleyse, kış aylarında düzenli beslenmeye, özellikle de bazı sebze ve meyve türlerini daha çok tüketmeye önem vermeliyiz.

   Viral kökenli hastalıklarda neden antioksidan tüketimime önem verilmelidir?

   Grip, nezle ve buna benzer viral kökenli diğer üst solunum yolu  enfeksiyonlarında bol antioksidant kullanımı son derece önemlidir.

   Genelde pek çoğumuz  bu antioksidantların hangi yiyeceklerde bulunduğunu  unutuyoruz.

 

Nar ve narenciye

 

   Narenciye ülkesinde yaşamamız, birçok hastalığa karşı doğal yoldan mücade etmemiz açısından büyük bir fırsattır. Özellikle bu dönemde narenciye tüketimini artırmalıyız.

   Ve antioksidan deposu olarak bilinen nar tüketimini iğhmal etmemeliyiz. İnsan sağlığı açısından narın faydaları çoktur. Herşeyden önemlisi  bir antioksidan deposudur. Sağlşık uzmanlarının araştırmalarına göre;  narda, yeşil çay ve kırmızı şaraptan 3 kat daha fazla antioksidan vardır.

   Sakın hayret etmeyin; günde sadece bir adet nar tüketirseniz, günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamış olursunuz. Nar aynı zamanda vitamin B 5 içerir.

   Narın suyu yerine, tanelerini tüketerek, lif özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeniz mümkün. Ama nar suyunun da faydalı olduğunu bilerek tüketebilirsiniz.

 

Giribal enfeksiyonlarda hangi besinler tüketilmelidir?

 

  Havuç içerdiği beta karoten , Mantar zengin krom içeriği, Kereviz zengin bioflavon içeriği.

Soya fasulyesi,bakla,bezleye,yeşil fasulye,kuru fasulye zengin çinko içeriği, Soğan ve sarımsak,zengin bioflavon içeriği ile bu hastalık dönemi boyunca bol miktarda ve mutlaka tüketilmelidir.

  Buna karşılık hayvansal gıdalar,tuz nitrit ve nitrat’ın bol miktarda kullanıldığı kürlenmiş  ürünler,dumana maruz bırakılmış yani tütsülenmiş ürünler,hazır ve işlenmiş gıdalar,kahve,çay,sigara,alkol,yağlı ve unlu madde tüketimden ise kesinlikle  uzak durulmalıdır.

   Kış sebzeleri arasında brokoli, lahana ve karnıbahar tüketimi de ihmal edilmemelidir

 

Vitamin hapı alanlara uyarı

 

   Diyelim ki; antioksidan özellikli taze sebze ve meyvelerinden yeterince faydalanmadınız ve vitamin hapı alacaksınız. Gripte Cvitaminin işlevi nedir ? Ne kadar tüketilmeli dir?

   C vitamini arka plandaki artan oksidasyon ve onun iltihap yapıcı maddeleri şeklindeki olumsuz tabloyu gidermek amacıyla ,bu dönem süresine daha da bol miktarda kullanılmalıdır.Yani günde 200-500 mg olarak önerdiğimiz C vitamini bu dönem 1 gram gibi abartılı miktarda çıkarılabilir.

   Tabii,  tekrar normal düzeylerine çekilmek kaydıyla .

 

Viral enfeksiyonlarda süt tüketilmelimi­ ?

 

   Süt ve süt ürünleri sadece Kazein’den dolayı değil ,aynı zamanda histamin üretimini artırması dolayısıyla, grip nezle ve diğer viral kökenli üst solunum yolu enfeksiyonlarının gidişini kötüleştirir.

   Histamin alerjik bir amino asittir.Fazla miktarlarda olduğunda damar geçirgenliğini artırarak burun akıntısı,akçiğer ödemi,sinüslerin dolması gibi olumsuz gelişmeleri daha da hızlandırır.Dolayısı ile bu olumsuz yönü ile de viral kökenli enfeksiyonlar boyunca süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi gerekir.

 

Antibiyotikler  virüsleri öldürür mü?

 

   Antibiyotikler de hiçbir şekilde virüslere etkilemez .Yani kökeni virüs olan grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotikler etkili olmaz.Bu maddeler olarak viral kökenli grip ve üst  solunum yolları süresince   gıda takviyesine başvurmak ve bu gıdalardan iyileştirici ve  tedavi edici olarak  değil,iyileşme sürecini kısaltıcı ve söz konusu hastalıktan en az tahribatla kurtulmak amacıyla kullanmamız gerekir.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2014, 04:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474