banner564

Yasal engeller var

Rum göçmenlerin KKTC Taşımmaz Mal Komisyonu’na başvurularının önlenemiyor

Yasal engeller var
banner598

   Kıbrıslı Rum göçmenlerin, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na toplu başvurularının önüne geçilmesi yöntemimin aranması çabalarında birçok engelin bulunduğu belirtildi.
   Fileleftheros Gazetesi “Göçmenlerin Engellenmesi Engelli” başlıklı haberinde, bu konunun aylardır görüşüldüğünü, fikirler üretildiğini, belgeler hazırlandığını, ancak bunların hayata geçirilmesinde pratik zorlukların bulunduğunu yazdı.
   Gazete, Ulusal Konsey Alt Komitesi, Rum Maliye ve İçişleri Bakanlıkları ile Hukuk Dairesi tarafından Ulusal Konsey’e sunulan belgeler temelinde, hukuki ve ekonomik sorunların bulunduğunun tespit edildiğini; bununla birlikte yasalarda boşlukların olduğu bazı durumlar  olduğunu aktardı.

   Ulusal Konsey’in geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantının ardından sorunların çözümleneceği ve ay sonuna kadar önerilerin kesinleşeceğinin söylendiğini belirten gazete, ancak bunun sağlanmasının zor olarak addedildiğini kaydetti.

    Gazete, Ulusal Konsey’e sunulan ve “Partilerarası Komite’nin Tavsiyeleri ve İlgili Bankalıklar ile Hukuk Dairesi’nin Görüşleri/Gözlemleri” başlıklı rapora atıfta bulunarak Hukuk Dairesi’nin önemli tavsiyelerde bulunduğunu yazdı.

Komite’nin tavsiyeleri


   Buna göre Hukuk Dairesi’nin, “Kuzey’de bulunan taşınmaz malın, satışı veya yabancılaştırılması konusunda, bu satıştan elde edilen gelir miktarıyla birlikte, Rum Yönetimi makamlarına beyanatta bulunulması yükümlülüğünün kurumsallaştırılması, Kuzey’deki taşınmazların satış gelirlerinin vergilendirilmesi, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuruları kolaylaştıran veya cesaretlendiren kişilere yaptırım uygulanması” gibi tavsiyelerde bulunduğunu aktaran gazete Hukuk Dairesi’nin, “Güney Kıbrıs’taki dava kararlarının hayata geçirilmesinden sonra tazminat için Türkiye aleyhine iç davaların artmasının, ciddi bir başarı olasılığı olmaksızın, hukuki bir argümanı teşkil ettiği” görüşünü de ortaya koyduğunu belirtti.
   Habere göre, Hukuk Dairesi, böyle bir argümanın, Avrupa Birliği Mahkemesi’nin Apostolidis davasında , Güney Kıbrıs’a ilişkin önemli bulguların alaşağı edilmesi tehlikesine gebe olduğu görüşünü de ortaya koydu.
   Hukuk Dairesi ayrıca, “KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuruda bulunan Kıbrıslı Rum hak sahiplerine karşı ceza veya başka yaptırımlar şeklinde herhangi bir tedbir benimsenmesi konusunun bulunmadığı, böylesi bir durumda Güney Kıbrıs’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yönelik kişisel başvuruyu engellememe yükümlülüğünü çiğnemiş olacağı, genel olarak sunulmakta olan etkili terapiye başvuruyu engellemesinin mümkün olmadığı” görüşünü de ortaya koydu.

Fanatikler endişeli

   Bu arada, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı, Kuzey’deki Kıbrıs Rum malları konusundaki gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirdi.
   Simerini Gazetesi’ne göre, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Kıbrıs sorunu Komitesi üyesi Antreas Masuras yaptığı açıklamada, kendilerinin sürekli olarak konuya ilişkin endişelerini dile getirdiklerini belirterek, ekonomik kaynak eksikliğinin korku ve endişe yarattığını söyledi.
Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, Kıbrıs sorununun nihai çözümüne kadar KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmamaları için Kıbrıslı Rum göçmenlere teşviklerin sağlanması gerektiğini belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2014, 04:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473