banner564

ABD ve Rusya’ya gözdağı

Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekâtı'nın yeniden başlatılabileceği sinyalini verdi

ABD ve Rusya’ya gözdağı
banner598

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyine başlatılan ancak daha sonra ABD ve Rusya ile yapılan mutabakatlarla ara verilen Barış Pınarı Harekâtı'nın yeniden başlatılabileceği sinyalini verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Rusya ile Suriye’nin kuzeyi için varılan mutabakata ilişkin, “Burada şu anda bu mutabakatın gereğini yaptılar mı tamamen? Hayır yapmadılar, yapılması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2020 bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Çavuşoğlu, dünyadaki çatışmaların yüzde 60’ının Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyada meydana geldiğini belirtti, Türkiye’nin bu denli zor bir coğrafyada dış politika yürüttüğünün altını çizdi.
İki ay önce 26 ilde 3 bin 500 vatandaşla yapılan ankette, ankete katılanların yüzde 70’den fazlasının Türk dış politikasını başarılı bulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türk dış politikasında herhangi bir eksiklik olmadığını dile getirdi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin geçtiği zorlu süreçlerin ardından Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde reformcu kimliğine geri döndüğünü ve üzerine düşen sorumlulukları yaptığını vurgulayarak, “Her şeyin sorumlusu olarak Türkiye’yi görmek, Türkiye’ye ve bize haksızlıktır.” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin, ABD ve Rusya arasında sıkışık bir ülke olmadığının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı: “Bizim hazırladığımız metinler üzerinden müzakere yapılarak mutabakat sağlandı ya da ortak açıklama yapıldı. Arkadaşlarımız da gerçekten çok iyi bir şekilde çalıştılar. Sonuçta burada biz iki ülkeyle de 5 gün içinde mutabakata vardık. Burada şu anda bu mutabakatın gereğini yaptılar mı tamamen? Hayır yapmadılar, yapılması lazım. Biz mutabakat gereği üzerimize düşeni yaptık ama tacizler olduğu zaman da gereğini yaptık ama buradan bir netice alamazsak tıpkı Amerika ile denedikten sonra harekatı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız. Bunun başka çaresi yok. Yanı başımızdaki terör tehdidini bizim mutlaka temizlememiz lazım.”
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin yapılan eleştireler üzerine, “Suriye konusunda da hep Türkiye’yi suçluyorsunuz. Suriye’yi ve sorunu, Arap Baharı’nı biz mi başlattık? Mısır’da Arap Baharı’nı biz mi başlattık? Mısır’da Arap Baharı’nı biz başlatmadık. Tunus’ta da biz başlatmadık ve diğer tarafta da biz başlatmadık.” ifadelerini kullandı.
Suriye’deki rejime yönelik sadece Türkiye’nin tavır sergilemediğine işaret eden Çavuşoğlu, “Arap Ligi dediğiniz bir örgütte şimdi Suriye var mı? İslam İşbirliği Teşkilatında (İİT) Suriye var mı? Yok. Rejime karşı sadece Batı tavır sergilemedi ki. Arap Ligi de dışladı, İİT de dışladı. Neden dışladı? Bu kadar insanı katlettiği için dışladı. Yani burada sadece bize suç bulmayalım.” dedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473