banner564

‘Başka yolu yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ülkelerine milli para çağrısı yaptı

‘Başka yolu yok’
banner598

 İstanbul'daki İSEDAK toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ülkelerine milli para çağrısı yaptı. "Milli paramızı kullanmaktan başka çıkış yolu yok" diyen Erdoğan, BMGK sistemine de eleştirilerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde 34’üncü İSEDAK Toplantısı'na katıldı.
Erdoğan burada yaptığı konuşmada Suriye, Irak,Yemen ve Filistin konusuna da değindi. 
Erdoğan, “Suriye'den Irak'a, Yemen'den Filistin'e kadar tüm bölgede, yaşadığımız krizin, gerilimin, kan ve göz yaşının temelinde Büyük Savaş ile yapılan dizayn vardır. Bugün Yemen'de milyonlar aç açık yaşıyorsa bunun sorumlusunu farklı yerlerde aramaya gerek yok. Sorumlusu biziz, yani Müslümanlar, sözde Müslümanlar. Deri kemik kalmış çocukların hali bunlar karşısında hala seyirciyiz” dedi.
“BM Güvenlik Konseyi'nin daha çok daimi üyelerin çıkarlarını koruduğunu yakından tecrübe etti” diyen Erdoğan şöyle devam etti:
“ 5 daimi üye, onlardan biri ne derse herkes onu yapmaya mahkûm. Kutuplardaki balinaların sayılarını düşündükleri kadar Somalili aç çocukların hayatını düşünmediklerine şahit oldum. Para, petrol, elmas dışında değer verdikleri pek az değer olduklarını biliyoruz. Artık biz 1. Dünya Savaşı sonrası dünyada yaşamıyoruz. Yeni bir dünya kuruldu. 5 tane daimi üye, 15 geçici üye ile kimse kimseyi aldatmasın. 15 geçici üyenin orada bir kıymeti harbiyesi yok. Her şey 5 üyenin hatta onların içindeki bir üyenin iki dudağı arasında. BM sisteminin reforme edilmesi şart.”
Erdoğan, “Suriye'deki krizi başkaları değil, biz hal yoluna koyacağız. Berlin'den Paris'e Brüksel'den Moskova'ya nerede olursa olsun teröristlerin masumları öldürmesine biz karşı çıkacağız” dedi.

Milli para çağrısı
Erdoğan konuşmasında milli para çağrısı da yaptı. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:
“İslam İşbirliği Teşkilatı içi ticareti yüzde 25'e çıkarmaya verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizmek istiyorum. İslam ülkeleri, tercihli ticaret sisteminin yürürlüğe girebilmesi için ilgili ülkeleri taviz listelerini güncellemeye ve diğer prosedürleri tamamlamaya davet ediyorum.
İSEDAK'a üye ülkeler olarak ticaretimizi ne kadar çok artırırsak o kadar güçlü oluruz. Ticaretimizde milli para birimi kullanmamız son derece önemlidir. Yerli ve milli paramızı kullanmaktan başka çıkış yolu yok. Aksi takdirde döviz kuru altında ezilmeye devam edeceğiz. ABD'deki mevcut yönetimin gümrük vergilerini yükseltmesi dünya ticaretinde korumacı eğilimleri artırdı. Üretime ve refaha ciddi zararların olacağı aşikardır. Gümrüklerimizdeki altyapıları modernleştirmemiz, gümrük işlemlerini basitleştirmemiz lazım." 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473