banner564

Çözüme yakınız

95 yıl sonra İzmir’i ziyaret eden ilk Yunan Başbakanı olan Çipras, Davutoğlu ile görüşmesinin ardından Ege ve Kıbrıs konusunda olumlu mesajlar verildi

Çözüme yakınız
banner598
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir'de yapılan Türkiye- Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya geldi. Çipras'ın katılımı ile 95 yıl sonra ilk kez İzmir'e Yunanistan Başbakanı gelmiş oldu. İki başbakan, kadın gazetecilere kırmızı gül vererek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de kutladı, birbirlerinin fotoğraflarını çekti.
Başbakan Davutoğlu, fotoğrafını çeken Ticaret Gazetesi'nden Ümmiye Çavdar'a, "Bugün izin verirseniz biz sizin fotoğrafınızı çekelim" dedi ve fotoğraf makinesini alarak Çipras'la kadın gazetecilerin fotoğrafını çekti. Davutoğlu ardından makineyi Çipras'a vererek kadın gazetecilerle fotoğrafını çekmesini istedi. Çipras da Başbakan Davutoğlu'nu kadın gazetecilerle birlikte görüntüledi. İki başbakan ofisin merdivenlerinde üç dakika sohbet etti. Başbakan Davutoğlu, Çipras'a eliyle denizi işaret etti ve iki başbakan arasında bol gülümsemeli samimi bir sohbet gerçekleşti. Kravat takmayan Çipras'ın bu alışkanlığını İzmir ziyaretinde de sürdürürken beraberindeki bakanların da kravat takmaması dikkat çekti.

Çipras: Kıbrıs’ta çözüm konusunda hemfikiriz…
Yapılan görüşmenin ardından iki Başbakan açıklama yaptı. Görüşmede, Kıbrıs konusunu da değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade eden Çipras, sorunun BM kararları temelinde, AB çerçevesinde adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Çipras, çözümün, adada yaşayan Türkler, Rumlar ve diğer azınlıkların medeni koşullarda yaşama fırsatı sunması gerektiğini dile getirdi.

Davutoğlu: Dürüstçe dostça ele aldık…
Davutoğlu ise şunları söyledi: "Ege sorunu, Kıbrıs sorunu bağlamında çok dürüstçe, dostça ele aldık. Yine azınlıkların karşılıklı hakları konusunu da çok açık renklilikte paylaştık. Ben bütün istişarelerde Sayın Çipras'ın gösterdiği işbirliği anlayışı dolayısıyla kendisine teşekkür ediyorum. Gerek Ege sorunlarında gerek Kıbrıs’ta çözüme çok yakınız. Birlikte güçlü irade sergileyerek bu on yılların biriktirdiği sorunları aşıp Doğu Akdeniz ve Ege'yi çekim haline getirebiliriz. Biz Doğu Akdeniz'in krizlerle anılan bölge değil Türkiye-Yunanistan işbirliğiyle, ortak çalışma kültürüyle ve ortak gelecek perspektifiyle anılan refah ve huzur bölgesi olmasını arzu ediyoruz."

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2016, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473