banner564

İstanbul’da önemli zirve

Ban Ki-mun ile görüşen Erdoğan, Suriye konusunda terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturmanın önemini hatırlattı

 İstanbul’da önemli zirve
banner598

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Dünya İnsani Zirvesi sırasında ikili temaslarda bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere zirve sırasında yaptığı ikili görüşmelerde, Suriye meselesi, terörle mücadele, mülteci dramı, Türkiye-AB Eylem Planı gibi konular ele alındı. 
Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapmasından dolayı Türkiye'ye teşekkür eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul'da New York dışındaki en büyük BM zirvesinin gerçekleştirildiğine dikkati çekti. 
Suriye konusunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturmanın önemini hatırlattığı, Ban'ın da Cenevre görüşmelerinden netice almak için ateşkesin korunması gerektiğine işaret ettiği öğrenildi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerde, Türkiye'nin terörle mücadelesinde herhangi bir tavizin söz konusu olmayacağını da vurguladı. Türkiye'nin Suriye'deki kaostan en fazla etkilenen ve başta DAİŞ olmak üzere terörle mücadelede ön safta yer alan ülke olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu yükün ve sorumluluğun adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti.


Merkel ile vize ve terörle mücadele konuşuldu
Merkel ile yapılan görüşmede de, vize serbestisi çerçevesinde terörle mücadele konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini ve önceliklerini de dikkate alacak ayrıntılı bir değerlendirme için AB kurumlarıyla görüşmeler yapılması konusunda mutabakat sağlandı. 
Erdoğan ve Merkel, Beşar Esad rejiminin saldırılarının ve Halep'teki son gelişmelerin mülteci meselesini daha da kronikleştireceğine değinerek, Suriye konusunda işbirliğini daha da güçlendirmenin önem arz ettiğini söylediler. 
Türkiye-AB Eylem Planı'nın meyvelerini vermeye başladığı, yasadışı geçişlerde azalma yaşandığı, bu konuda işbirliğini sürdürmek gerektiği de dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvede yaptığı konuşmada, kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Güvenlik Konseyi'ne ihtiyaç olduğunu belirterek, "Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5'ten büyüktür diyoruz. İnsanlığın kaderini, 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkum etmek, ne akla, ne vicdana ne de hakkaniyete sığmaz." dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatının bundan 70 yıl önce kurulmasındaki temel amacın, insanlığı ölüme, yıkıma ve az gelişmişliğe mahkum eden çatışmaların önlenmesi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ancak 70 yıllık tarihine bakınca BM'nin en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadığını görüyoruz. Bunda hepimizin en çok da BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu bulunuyor. 6 yıldır devam eden Suriye krizinde bunu çok net bir şekilde gördük, yaşadık. Veto hakkını zaman zaman sorumsuzca kullanarak, maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani olunuyor. Bunun bedelini ise çocuklar, kadınlar, siviller başta olmak üzere tüm dünya ödüyor. Bu konuda herkesin elini vicdanına koyup düşünmesi ve gerekli adımları atması şarttır." diye konuştu.

Türkiye'den BM Barışı İnşa Fonu'na destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un başlattığı "BM'nin barışı koruma ve inşa faaliyetlerinin gözden geçirilmesi" süreçlerine desteğini tekrarlayan Erdoğan, Finlandiya ile BM platformunda oluşturulan "Arabuluculuk Dostlar Grubu"nun faaliyetlerine siyasi ve mali desteğin süreceğini, Dünya İnsani Zirvesi'nin sonuçlarını dikkate alarak ara buluculuk faaliyetlerinin insani boyutunu güçlendirmek üzere çalışılacağını anlattı.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2016, 04:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473