banner564

Yarış zorlu geçecek

Mecliste görevde bulunan 14 milletvekili, partileri tarafından belediye başkan adayı olarak gösterildi

Yarış zorlu geçecek
banner598

Türkiye Büyük Millet Meclisinde görevde bulunan 14 milletvekili, partileri tarafından belediye başkan adayı olarak gösterildi. MHP, şu ana kadar milletvekillerini belediye başkan adayı olarak göstermedi. Partileri tarafından belediye başkan adayı olarak gösterilen milletvekilleri, seçilmeleri durumunda milletvekilliğinden istifa edecek. Siyasi partilerin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’ne ilişkin aday belirleme süreci devam ediyor.
Buna göre, belediye başkan adaylarının bir kısmı Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekillerinden oluşuyor. Partileri tarafından belediye başkan adayı olarak gösterilen milletvekilleri, seçilmeleri durumunda milletvekilliğinden istifa edecek.
Bu durum ise Meclis sandalye dağılımı aritmetiğini etkileyecek. AK Parti, yerel seçimlere ilişkin 4 milletvekilini belediye başkanı olarak aday gösterdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ise Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise İzmir Konak’ta Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.
AK Parti’nin Meclis’te 264 milletvekili bulunuyor. Adayların seçilmesi durumunda AK Parti’nin sandalye sayısı 260’a düşecek.
Milletvekillerini en fazla belediye başkan adayı olarak gösteren parti İYİ Parti oldu.
İYİ Parti yerel seçimlere ilişkin 5 milletvekilini belediye başkan adayı olarak belirledi.
Adayların seçilmesi durumunda İYİ Parti’nin Meclis’te 33 milletvekili olacak.
14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerin ardından 10’ar milletvekili kazanan Gelecek Partisi ve Saadet Partisi birleşerek Saadet Grubu’nu oluşturdu.
Saadet Grubu yerel seçimlere ilişkin 3 milletvekilini aday gösterdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise 2 milletvekilini belediye başkan adayı olarak gösterdi.
CHP’nin Meclis’te 128 milletvekili bulunuyor.
Milletvekillerini aday göstermeyen tek parti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oldu.
Meclis’te 49 milletvekili bulunan MHP’nin şu ana kadar açıkladığı belediye başkan adayları arasında milletvekili bulunmuyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473