banner564

‘Çözüme katkı sağlar’

Rum Ticaret ve Sanayi odası Genel Müdürü Çakkidis, Kıbrıslı Türklerle ticaretin geliştirilmesini istedi

‘Çözüme katkı sağlar’
banner598

   Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Genel Müdürü Marios Çakkidis, iki toplum arasındaki ticaretin gelişmesi için daha çok çaba harcanmasını istedi. Çakkidis, Rum tarafından KKTC’ye mal satışlarının artmasının “ekonomik ilişkileri artıracağını ve iki toplum arasındaki daha dengeli bir işbirliği imkânı yaratacağını” söyledi.

   Çakkidis “KEVE, Kıbrıslı Türklerle girişimcilik, ekonomik, kültürel, sportif veya diğer alanlarda her türlü ilişkilerin gelişmesinin iki toplumu yakınlaştıracağı ve siyasi sorunu çözme çabalarını kolaylaştıracağı inancıyla Kıbrıs Türk toplumun emtia satışının artırılması için bütün istikametlere baskı yapmaya devam ediyor” dedi.
   Marios Çakkidis AB’nin, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs'a herhangi ürün satışını yasaklamadığını ancak Türk yönetiminin, Güney Kıbrıs'tan ürün ithal etmek isteyen girişimcilere özel ithalat izni almayı şart koştuğunu, bu iznin ise asla verilmediğini, bu nedenle büyük Rum şirketlerin KKTC’ye büyük ölçekte satış yapamadığını iddia etti. Çakkidis, bu durumun, benzer Kıbrıs Türk ürünleri Yeşil Hat üzerinden meşru şekilde geçerken bazı Kıbrıs Rum ürünlerinin kuzeyde satılmasının engellenmesi şeklinde yansıdığını savundu.
   Çakkidis, Yeşil Hat üzerinden Güney Kıbrıs'a gönderilebilecek ürün listesine 6 kalem daha eklenmesinin Rum üretici ve girişimcileri olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtında, listeye eklenen ürünlerinn Güney Kıbrıs’taki üreticileri olumsuz etkileyecek miktarda üretilmesini beklemediklerini söyledi.
   Marios Çakkidis, KEVE'nin, Yeşil Hat Tüzüğü'nün yürürlüğe girmesinden bu yana yaptığı gibi durumu yakından izlediğini belirtti.
   Çakkidis, Yeşil Hat Tüzüğü'nün, sadece Kıbrıs Türk ürünlerinin Güney Kıbrıs’ta satışıyla ilgili bir tüzük olduğunu vurgulayarak, KKTC’ye Rum ürünü satışlarının KKTC tarafından yapılan bir tüzükle düzenlendiğini ve uygulama yetkisinin de tamamen KKTC’de olduğunu söyledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473