banner564

Gizem çözülemedi

Malezya Havayollarına ait uçağın "düştüğünün" açıklanmasına rağmen somut delil bulunmadı birçok komplo teorisi üretildi

 Gizem çözülemedi
banner598

Malezya Havayollarına ait uçağın  "düştüğünün" açıklanmasına rağmen somut delil bulunmaması nedeniyle kayıp uçak  esrarını hala koruyor.

MH 370 sefer sayılı Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçakla  havalandıktan birkaç saat sonra iletişimin kesilmesinin üzerinden 20 gün geçti.  Malezya'nın, uçağın düştüğü yönündeki açıklamasına rağmen hala birçok ülke kayıp  uçağın esrarının peşinde arama çalışmalarını sürdürüyor.

 

Uçağın kaybolduğu ilk günden itibaren birçok spekülasyon başta sosyal  medya olmak üzere dünya basınında hızla yayılırken, 20 günün ardından dünya  neredeyse tüm spekülasyonları tüketti. Dünyanın ilk aklına gelen "terör  iddiasıyla" başlayan spekülasyonlar, arıza, acil iniş, pilotun intihar  düşünebileceği, iltica gibi uçsuz bucaksız mecralara kaydı. Ancak bunların  ardından 21. yüzyıl teknolojisi ve uyduların bu kadar yaygın olduğu dünyada, dev  bir uçağın "buharlaşması" insanların aklında sadece soru işaretleri bıraktı.

 Asya sathında 26 ülke, karada ve denizde milyonlarca kilometrekareyi  aramasına rağmen sadece uydu görüntülerinden elde edilen belli belirsiz cisimler  dışında bir sonuç elde edemedi.

 

 MH 370'in düştüğü kanaatine uçaktan alınan son sinyallerin ardından  İngiliz İnmarsat'ın sağladığı uydu verilerinin yeni bir yöntemle incelenmesi  sonucu ulaşılmıştı. Enkazın okyanusun derinliklerinde bir yerde olduğuna  düşünülüyor ancak buna yolcu yakınları başta olmak üzere birçok ülke somut delil  olmadan inanmak istemiyor.

Çin tarafı özellikle somut delil olmadan arama çalışmalarını  sürdüreceğini sıklıkla vurgularken, başta Malezya olmak üzere uluslararası  topluma arama-kurtarma çalışmalarını sürdürmeleri yönünde çağrı yapıyor.

Uçağın 8 Mart'ta 227 yolcusu ve 12 uçuş görevlisiyle kaybolmasının  ardından birçok komplo teorisi üretilse de kayıp uçakla ilgili "gerçekler" şöyle  gelişti;

    8 Mart;

    -Boeing 777-200 tipi Malezya Havayollarına ait MH 370 sefer sayılı  Kuala Lumpur-Pekin uçağı 00.41'de Kuala Lumpur'dan havalandı.

  -Uçakla temasın gece 01.20'de Vietnam'ın Ho Çi Min hava kontrol  sahasında koptuğu açıklandı.

  -Vietnam, uçağın düşebileceği muhtemel bölgelerde arama çalışmaları  başlattı. Vietnam'ın çalışmalarıyla eş zamanlı olarak Malezya, Çin, Singapur,  Filipinler ve ABD uçağın bulunması için kurtarma gemileri ile arama uçakları  gönderdi.

 -Vietnam uçakları uçağın kaybolduğu bölgede iki şüpheli yakıt  sızıntısı bulduğunu açıkladı ancak bulguların kaybolan uçakla bağlantısı çıkmadı.

 -Uçağa iki yolcunun çalıntı pasaportları kullanarak bindiği tespit  edildi.

  9 Mart;

  -Çin'in arama-kurtarma gemileri bölgeye ulaşarak çalışmalarına  başladı.

 -9 ülkenin arama kurtarma çalışmalarına başladığı bölgede gün  içerisinde bir bulguya rastlanmadı.

 10 Mart;

 -Çin arama kurtarma çalışmalarına destek sağlamak için bölgeye yüksek  çözünürlüklü uydularını yönlendirdi.

 -Malezya Denizcilik otoritesinin araştırma ekipleri bölgede bir yakıt  sızıntısı tespit etti ancak bunun da kaybolan uçakla bağlantısı bulunmadı.

 11 Mart;

 -Bölgede arama kurtarma faaliyeti yürüten ülke sayısı 10'a yükseldi.

 -Çin kaybolan uçağın bulunması için bölgeye beş gemi daha gönderdi.

 -Arama çalışmalarının sathının genişletilmesine ve karada da  aranmasına karar verildi. Çalışmalar Malaga Boğazı ve Malezya'nın batı  kısımlarına odaklandı.

 12 Mart;

 -Malezya Denizcilik Ajansı'nın ekipleri, Tayland donanmasının ülkenin  güneyindeki Andaman denizinde arama çalışmaları yürüttüğü bölgeye intikal etti.

 -Malezya Hava Kuvvetleri Komutanı, askeri radarların MH 370'in Malaga  Boğazının üzerinden uçtuğu yönündeki haberleri yalanladı. Ancak uçağın radar  ekranlarının kaybolmasının ardından geri dönme olasılığını dışlamadı.

 -Vietnamlı yetkililer, kaybolan uçağın Vietnam sularına düşmüş olma  olasığının azaldığını açıkladı.

 13 Mart;

 -Çin Başbakanı Li Kıçiang, Pekin yönetiminin umut olduğu sürece arama  çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı.

 -Bir Çin uydusu Güney Çin Denizi'nde üç yüzen cisim tespit etti ancak  Malezya yetkilileri bulguları doğrulamadı.

 14 Mart;

 -Günlerdir bulunamayan uçak için 13 ülkeye ait 80 gemi ve uçak Malezya  yarımadasını aramaya başladı.

  -Malezya, arama sathının Hint Okyanusuna kadar genişletildiğini  açıkladı.

 15 Mart;

 -Malezya Başbakanı Necip Rezak, uçağın kasıtlı ve bilinçli bir şekilde  kaybolmuş olabileceğini söyledi. Yetkililer MH370 personeli ve yolcularla ilgili  soruşturmaya odaklandı.

 -Rezak, uçaktan ve bir uydudan gelen son sinyalin 8 martta yerel  saatle 8.11 a.m. olduğunu kaydetti. Başbakan, uçağın batı istikametinde geri  dönerek Malezya yarımadasının üzerinden uçtuğunu ve sonra kuzey batıya  yöneldiğini savundu.

 -Malezyalı yetkililer uçağı arama ve izleme sathını daha genişleterek,  kuzeyde Kazakistan ve Türkmenistan sınırından, Endonezya ve Hint Okyanusunun  güneyine kadar yaydı.

 16 Mart;

  -MH 370'i arayan ülke sayısı 25'e yükseldi.

  -Malezya Havayolları pilot ve yardımcı pilotun birlikte uçmak için  özel bir talepte bulunmadığını belirterek, önceden planlanan bir kaçırma girişimi  olduğuna yönelik spekülasyonları yalanladı.

  17 Mart;

   -Çin, Malezya'ya daha detaylı veri ve bilgiyi hızlı bir şekilde  sağlaması yönünde çağrı yaptı.

   -Malezyalı yetkililer uçaktan gelen son telsiz mesajının yardımcı  pilot tarafından gönderildiğini ve bunun "Tamam, iyi geceler" olduğunu açıkladı.

   -Kayıp uçağı arayan ülke sayısı 26'ya yükseldi.

 18 Mart;

   -Çin kayıp uçağın bulunması için 21 uydu tahsis ettiğini açıkladı.

  -Pekin yönetimi uçaktaki Çinli yolcuların herhangi bir terör  bağlantısı olmadığını duyurdu.

  -Çin'e ait dokuz arama-kurtarma gemisi Singapur'dan Bengal Körfezi'nin  güneydoğusu ve Endonezya'nın batısına doğru hareket etti.

  -19 Mart;

 -Çin arama çalışmalarındaki odak noktasını Güney Çin Denizi'nden  Endonezya ve Bengal Körfezi'ne kaydırdı.

 -Malezya, uçuş görevlileri ve yolcuların geçmişlerinin incelendiğini  ve anormal bir durum görülmediğini duyurdu.

  20 Mart;

  -Avustralya, uydudan Hint Okyanusunun güneyinde uçağa ait olduğu  düşünülen iki cisim tespit edildiğini açıkladı. Avustralya'nın güneybatısındaki  Perth kentinin 2 bin 500 kilometre açıklarında görülen cisimler bulunamadı.

 -Çin, MH370'in topraklarına girmediğini doğruladı.

 21 Mart;

 -Uydudan iki cismin görüldüğü bölgede ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda  arama uçakları tekrar arama yaptı ancak hiçbir bulguya rastlanmadı.

 -Malezya hükümetinden ve ordusundan bazı yetkililer Çinli yolcuların  Pekin'deki yakınlarıyla biraraya geldi.

 22 Mart;

  -Çin, 18 martta uydudan tespit ettiği cismin fotoğraflarını yayımladı.  Avustralya'nın daha önce uydudan tespit ettiği cisimlere 120 kilometre mesafede  olan cismin 22 metre uzunluğunda ve 13 metre eninde olduğu açıklandı.

 -Çin ve Avustralya'ya ait uçaklar deniz üzerindeki cisimleri  tanımlamak üzere bölgeye hareket etti.

  -Avustralya'ya ait bir uçak 5 kilometre çapındaki bir alanda  aralarında tahta bir paletin de olduğu küçük cisimler görüldüğünü açıkladı.

  23 Mart;

 -Uydudan tespit edilen 22 metre uzunluğundaki cisim ile uçakların  tespit ettiği küçük cisimlerin olduğu bölgede yapılan araştırmalarda bir bulguya  rastlanmadı.

 -Fransız uydusunun enkazın arandığı bölgede muhtemel cisimler tespit  ettiği kaydedildi.

 24 Mart;

 -Çin'e ait IL-76 tipi bir uçak Hint Okyanusunun güneyinde iki büyük  cisim tespit etti. Ancak daha sonra ABD'ye ait P-8 Poseidon tipi uçak söz konusu  cisimleri bulamadı.

 -Çin yeni cisimleri araştırmak üzere, Şüelong (Buz Ejderhası) adlı  araştırma gemisini bölgeye yönlendirdi.

  -Avustralya Hava Kuvvetlerine ait P-3 Orion tipi uçak, Çin'in tespit  ettiği cisimlerden bağımsız olarak yuvarlak bir nesne ile dikdörtgen bir nesne  tespit etti.

 -ABD Pasifik filosu bölgede enkazın bulunması halinde kara kutunun  bulunması için çalışmalar yürüteceğini açıkladı.

 -Malezya Başbakanı Rezak, uydu verilerinin 8 Mart'ta kaybolan Malezya  Havayolları'na ait yolcu uçağının Hint Okyanusu'nun güneyine düştüğünü  gösterdiğini açıkladı. Malezya Havayolları uçakta bulunan 239 kişinin yakınlarına  bilgi verildiğini belirtti.

  -25 Mart;

  -Çin Malezya'nın uçağın düştüğü kararına nasıl vardıklarına dair net  bir kaynak ve bilgi talep etti.

  -Çin, Malezya ve uluslararası topluma arama çalışmalarının sürmesi  yönünde çağrı yaptı.

  -Pekin'de bulunan yolcu yakınları Malezya'nın Pekin Büyükelçiliği  önünde gösteri yaparak,  Malezya'yı "gecikme ve gerçeği gizlemekle" suçladı.

  -Çin Dışişleri Bakanı yardımcısı Cang Yesui, uçağın kaybolmasıyla  ilgili konuları görüşmek üzere Malezya'ya gitti.

  -Hava şartlarının kötüye gitmesi nedeniyle bölgedeki arama  çalışmalarına ara verildi.

   -26 Mart;

   -Malezya, Fransa uyduları tarafından 23 Mart'ta çekilen görüntülerde  birkaçı 23 metre uzunluğunda 122 cismin belirlendiğini açıkladı.

 

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2014, 00:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473