banner564

“Anne sütü mucizevi besin”

LAÜ akademisyeni Dirikli, bebeklikten çocukluk çağına sağlıklı beslenmeye dikkat çekti

“Anne sütü mucizevi besin”
banner598
 Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak Dirikli, bebeklikten çocukluk çağına geçiş dönemleri ile ilgili ebeveynlere tavsiyelerde bulunarak, anne sütünün önemine ve koruyuculuğuna dikkat çekti. 
   Yenidoğan bebekler için anne sütünün mucizevi besin öğesi özelliğinde ve her annenin sütünün bebeğine özgü olduğunu belirten Dirikli, anne sütünün içerdiği besleyici öğelerin yanında, bağışıklık sistemini güçlendirici ve büyümeye yardımcı besin öğesi içeriklerinden dolayı mucizevi özellik taşımakta olduğuna dile getirdi. “Anne sütü, özellikle ilk 6 aylık süreçte su dahil hiçbir besin öğesine ihtiyaç duyulmadan kullanılabilecek tek besleme ürünü olarak  düşünülmelidir” diyen Dirikli, ek besinlere başlamada belirleyici olan noktanın bebeğin gelişim tablosu ve besinleri tolere edebilme yeteneğinin olduğunu ifade etti. Dirikli, ek besinlere uygun zamanda ve uygun miktarlarda başlanmasının, bebeğin ileriki yaşantısında obezite ve kronik hastalıklarla ilgili problem yaşamasında engelleyici role sahip olduğuna dikkat çekti.

“Okul çağında beslenme önemli”
   Dirikli, çocuk yetiştirilirken oyun çağı ve okul çağı döneminde ceza ve ödül sistemine başvurulmaması gerektiğini, çocuğun sevdiği besinlerle sevmediği ya da daha az tercih ettiği besinleri birlikte tüketmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Okul çağında en büyük risk faktörünün okullarda tüketilen yemeklerin daha yağlı ya da daha karbonhidrat içerikli olmasından kaynaklandığını söyleyen Dirikli, bu noktada velilere, okul menüsünü önceden öğrenilip evde tüketilecek akşam öğününü de buna bağlı olarak ayarlanmasını, çocukta su tüketimi yerine şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecek tüketim eğilimleri de yüksek olduğundan su, ayran veya süt tüketiminin özendirilmesini önerdi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 08:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473