banner564

Faiz indirimi bekleniyor

Türkiye’de enflasyon yüzde 15’le son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi

Faiz indirimi bekleniyor
banner598

Türkiye’de Ağustos’ta yıllık enflasyon yüzde 15,01 ile son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,86 ile piyasa beklentisinin oldukça altında artış göstererek, bu yılın en düşük ikinci aylık enflasyonu görüldü. Yıllık enflasyon da 1,64 puan azalarak yüzde 16,65'ten yüzde 15,01'e geriledi. Böylece yıllık enflasyon son 15 ayın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, ağustos ayında TÜFE'nin yüzde 0,86 artışla yüzde 1,34 artış yönündeki medyan beklentinin altında gerçekleştiğini belirtti.
Enflasyonun geçen yıla göre belirgin gerilemesinde, gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve gıda dışı diğer gruplarda artışların kur şokunun yaşandığı geçen yıla göre ılımlı kalmasının etkili olduğunu söyleyen Bürümcekçi, ağustosta, meyve-sebze dışı diğer işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün gıda enflasyonunu aşağı çekerken, enerji grubunda yüzde 0,34 ile geçen yılın çok altında artış izlendiğini kaydetti.
Bürümcekçi, kurlara hassas olan gruplarda (mobilya, ev içi tekstil, ev aletleri, araç satın alımı vb) ise temmuz ayındaki belirgin artıştan sonra sınırlı artışlar veya geri çekilmeler izlendiğini bildirdi.
Geçen yıldan gelen güçlü baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda Eylül ve Ekim aylarında kayda değer bir düşüş görüleceğini söyleyen İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu "Manşetteki olumlu sürpriz, çekirdek enflasyondaki düşüş ve önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün sürecek olması faiz indirimi konusunda Merkez Bankası’nın elini güçlendiriyor. Bu bağlamda Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kadar kurda yukarı yönlü sürpriz bir hareket olmazsa Eylül PPK toplantısında politika faizinde 250 baz puanlık indirim bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2019, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474