banner564

Faiz sabit tutuldu

Şahap Kavcıoğlu başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu değişikliğe gitmedi

Faiz sabit tutuldu
banner598

Şahap Kavcıoğlu başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 19'da sabit tuttu. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" denildi. Ancak karar metninde bu sefer 'ilave sıkılaştırma' vurgusu yer almadı.
Faiz kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı:
"Salgına bağlı olarak 2020 yılında sert daralan küresel ekonomi, destekleyici politikalar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle toparlanmaya devam etmektedir. Bu iyileşme sürecinde, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme belirleyici olmaktadır. Emtia fiyatlarındaki artış eğilimi hız keserken, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.
Salgının sınırlayıcı etkilerine rağmen, iç ve dış talep kaynaklı olarak yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. İmalât sanayi faaliyeti kuvvetli bir ivme sergilerken, salgın kısıtlamalarından olumsuz etkilenen hizmet sektörlerindeki zayıf seyir sürmektedir. Bununla birlikte, salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde riskler bulunmaktadır. İhracattaki artış ve altın ithalatındaki gerilemeye rağmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatları cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Ticari kredilerde ılımlı bir seyir gözlenirken, finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde yükseliş eğilimi görülmektedir."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473