banner564

Hani daha ucuzduk?

Vatandaşın Güney Kıbrıs’tan tüp gaz aldığını savunan Saner, Başabakan Özkan Yorgancıoğlu’nu eleştirdi

Hani daha ucuzduk?
banner598
Cumhuriyet Meclisi’nde, 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı maratonunun son gününde Maliye Bakanlığı’nın 1 milyar 528 milyon 135 bin 460 TL tutarındaki bütçesi oyçokluğuyla onaylandı.
Toplantıda ilk olarak Maliye Bakanlığı’nın 1 milyar 528 milyon 135 bin 460 TL’lik bütçesi görüşüldü. 
Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar yaklaşık 3 buçuk saat konuştu.
Tatar, zamlara tepkilerin büyüdüğüne ve dövizin hareketlendiğine işaret ederek ülkedeki sıkıntıların azalacağına arttığını ifade etti, alım gücü düşen halkın endişe içinde olduğunu kaydetti
Ersin Tatar, Maliye Bakanı olduğu döneminde Özkan Yorgancıoğlu’nun kendisini eleştirdiğini anımsatarak, Mecliste yapılan bazı konuşmalardan örnekler okudu. Tatar, Yorgancıoğlu’nun şu an eleştirdiği söz konusu uygulamaları yaptığını savundu.
Hükümet etmenin kolay olmadığını dile getiren Tatar, sürdürülebilir bir yapı için sürekli tedbir alınması gerektiğini söyledi, UBP hükümeti dönemindeki uygulamaları anımsattı.


“Gelirler ve giderlerde açık var”

Gelirler ve giderler arasında açık olduğunu ancak Maliye Bakanlığı’nın bunun üstesinden gelebileceğine inanç belirten Tatar, belediyelerin, sosyal sigortaların ve elektrik kurumunun yapısında bir takım sıkıntılar olduğunu savundu.
Tatar, bakanlığı döneminde hayata geçen uygulamalar hakkında bilgiler vererek Maliye Bakanı Zeren Mungan’a da bazı önerilerde bulundu.
Tek mesai sisteminin ülke için uygun olmadığını söyleyen Tatar, çalışma saatlerinin düzenlenmesi konusuna değindi, kamudaki verimliliğin ekonomiyi ve milli geliri etkileyeceğine dikkat çekti.

Mazbata konusunda polisten hoşgörü istedi

Konuşmasında Faiz Yasası’na da değinen Tatar, ülkedeki mazbata sorununun hala devam ettiğini, bunun sosyal bir yara olduğunu dile getirdi, polisten konu hakkında daha hoşgörülü davranmasını istedi.
Kredi kartı uygulamalarına değinen Tatar, vatandaşların kredi kartı kullanımı konusunda bilinçli olmadığını söyledi ve “Bizde kredi kartı kullanma modadır. Birçok insanın cebinde limitleri 10 biner TL olan 5 kart var” dedi.
Kamuya istihdam konusuna da değinen Ersin Tatar, işten durdurmalar konusundaki hassasiyetini de belirtti.

“Yağmur az ya kuraklık olursa?”

Tek başına iktidar halindeyken dahi bazı kararları almanın zor olduğu bir durumda CTPBG-DPUG koalisyon hükümetinin işinin hiç de kolay olmadığını kaydeden Tatar, siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
Ülkedeki yağmurların azlığına işaret eden Tatar, bu yıl kuraklık yaşanması durumunda ödenecek kuraklık paralarının bütçeye olası yansımasına işaret etti.

“Bu bütçe ile havayolu zor”

Konuşmasında Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın yeni havayolu şirketi kurulacağı yönündeki açıklamalarını eleştiren Tatar, söz konusu bütçe ile bunun mümkün olamayacağını söyledi, bu tür sözlerin dikkatli şekilde verilmesi gerektiğini kaydetti.
Otomasyon ile E devlet projelerine işaret eden Tatar, Gelir ve Vergi Dairesi’nin üzerine düşen görevin büyüklüğüne dikkat çekti, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nin de güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Angolemli: Yolsuzluklar gündeme taşınamıyor

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Türkiye’deki yolsuzluk olaylarına değindi, olayların hayret verici olduğunu söyledi, “Dünya bugün Türkiye’de yaşananları konuşuyor” dedi.
Kuzey Kıbrıs’ta da benzer olayların yaşandığını ancak kimseye hesap sorulmadığını belirten Angolemli, Betticket “Kimin eli kimin cebinde belli değil. Böyle bir ülkede yaşıyoruz” ifadesine yer verdi, Kuzey Kıbrıs’taki savcılara seslendi.
Ülkedeki yolsuzlukların medyaya da yansımadığını ifade eden Angolemli, basının bazı konuları gündeme taşımaktan çekindiğini belirtti.

Açık nasıl kapatılacak?

Bütçedeki 359 milyon açığa da işaret eden Angolemli, “Hükümet bunun altından nasıl kalkacak?” diye sordu.
Birçok insanın döviz üzerinden ödeme yaptığını ya da borçlandığını kaydeden Angolemli, “Devlet olarak halkımızı korumadık. Her para biriminin kullanımını serbest bıraktık. Dolayısıyla halk ağır bir yükün altına girdi” dedi.



Atun: Muhalefette başka hükümette başka olmaz

UBP Milletvekili Sunat Atun, halkın inanarak oy verdiği siyasilerin halkı kandırdığını, hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın bir röportajıyla Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun açıklamalarının yer aldığı bir haberi okuyan Atun, hükümet oldukları dönemde kendilerine yöneltilen eleştirileri anımsattı.
Akaryakıta yapılan zamlara değinen Atun, zamlarla halkın ağlatıldığını ifade etti, “Muhalefetteyken zamma dem vuranlar hükümetteyken zammı ‘fiyat ayarlaması’ olarak değerlendiriyor. Bu doğru değil. Muhalefetteyken başka hükümetteyken başka söylemek olmaz” dedi.

Elektrik her yıl yüzde 30 artacak!

UBP hükümeti dönemindeki uygulamalara değinen Atun, gaz fiyatlarındaki zammın fazlalığına dikkat çekti.
Elektrik Kurumu’nun devletten alacaklarına işaret eden Atun, “Hükümet bu sürdürülemez tavrından vazgeçmezse elektriğe her yıl yüzde 20 ile 30 arası zam yapmak zorunda kalacak, karın tokluğuna yaşayan insan sayısı git gide artacak” ifadesine yer verdi.
Zamların halkın alım gücünü erittiğini ifade eden Sunat Atun, hayat pahalılığının söz konusu bütçe ile karşılanamayacağını kaydetti.

Çakıcı: Fakirin cebine el atıldı

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, bütçenin yapısında bakıldığında, tasarruf bütçesinin fakirin cebine elini atan bir bütçe olduğunu iddia etti.
Çakıcı, zengin ve özel zümreye yönelik ekonomik politikası geliştirmesi, buna yönelik projesi olması gerektiğini kaydetti.
Çakıcı, tarımda zenginlik sınırının belirlenmesi gerektiğini, farklı kalemlerden yardım alan büyük şirket bulunduğunu söyledi, bu alanda tedbire gidilmesini istedi.

Tasarrufun zengin zümrelerden yapılmasına dikkat edilmesini isteyen Çakıcı, orta direğin cebinden paranın alındığını ancak zenginin cebine giren paranın değişmediğini kaydetti.


Soyer: Vergide herkese eşit olmalı

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, alışılmış siyaset kültürü içinde tartışmaların devam ettiğini ancak halkın yararı adına bu durumun dışına çıkılması gerektiğini kaydetti.
Soyer, “İlk etapta tüm kesimlerin tartışması gereken yerel gelirlerle giderleri karşılama noktasına nasıl ulaşacağımızdır” dedi.
Vergi yasalarıyla ilgili düzenleme yapılacağını belirten Soyer, bu konunun mecliste tartışılacağını söyledi.
Vergide herkese eşit standart sağlanması gerektiğini kaydeden Soyer, ekonomiyi kayıt altında almada şirketleşmenin teşvik edici hale getirilmesinin önemli rol oynayacağını ifade etti.

Dinçyürek: Lisansı olmayan sigorta acenteleri var

Ülkedeki sigortacılık sektörünün ihmal edildiğini söyleyen DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de, sigortacılığın saatli bomba gibi patlamaya hazır olduğunu belirtti.
Dinçyürek, sigorta poliçelerinin denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sigortacılık sektörünü güçlendirme, sağlamlaştırma ve denetleme konularında sınıfta kalındığını söyleyen Dinçyürak, lisansı olmayan sigorta acenteleri bulunduğunu kaydetti.


Saner: Halk güneyden tüp gaz alıyor

Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, hükümetin seçim bildirgelerinde elektriğin ucuzlatılacağının yazdığını ancak bunun uygulanmadığını söyledi.
Halkın güneyden tüp gaz almaya başladığını, orada daha ucuz olduğunu söyleyen Saner, ancak Başbakan’ın güneyden ve Türkiye’den daha ucuz olunduğunu açıkladığını belirtti.

Mungan: Ercan’la ilgili sorun yok

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, TÜFE’nin belirli anketler sonucu dikkate alınarak belirlendiğini, yakın zamanda yeni bir ankete ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Kredi Teminat Fonu’nun canlandırılamadığını, toplantılar yapıldığını belirten Mungan, 2013 bütçesinin artı veren bir durumda olduğunu belirtti.
Mungan, Ercan Havaalanı ile ilgili bir sorun olmadığını da kaydetti.

Kredi kartlarına düzenleme getiren bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Mungan, tüketici güveni sağlandıktan sonra kredi kartı ve banka kartına KDV iadesi konusunun gündeme gelebileceğini ifade etti.

Para kombiyo yasası yeterli değil

Mungan, ekonomik varlıkların değerlendirilmesi konusunda düzenleme sağlayacak bir yasanın gündemlerinde olduğunu vurguladı. Mungan, yasada, kayıt dışına müdahale, resen verginin sistematiğe bağlanması konularında da maddelerin olacağını vurguladı.
Gazinolarla ilgili denetimlerin başladığını söyleyen Mungan, bunun daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sigorta şirketlerinin daha güçlü hale gelmeleri konusunda devletin üzerine düşeni yapma durumunda olduğunu belirten Mungan, bunun gündemlerinde yer aldığını kaydetti.
Para Kambiyo Dairesi yapısının yeterli olmadığını belirten Mungan, kadrolu personel istihdamı yapılarak güçlendirileceğini vurguladı.
Mungan, tasarrufların devlet hizmeti aksamadan yapılacağını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2013, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474