banner564

Rekor kırıldı

Türkiye Merkez Bankası'nın ocak ayında kamu iktisadi teşebbüslerine döviz satışı 4,2 milyar dolar olarak açıklandı

Rekor kırıldı
banner598

Merkez Bankası'nın kamu iktisadi teşebbüslerine döviz satışı ocakta 4,2 milyar dolarla rekor kırdı. Doğalgaz fiyatları BOTAŞ'ın ithalat faturasını artırırken, Merkez'in KİT'lere son üç aydaki döviz satışı 9,7 milyar dolara ulaştı.
TCMB, 2022 itibarıyla kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılayabileceğini açıklamıştı.
Daha önce TCMB rezervlerinden, neredeyse tamamı BOTAŞ’a ait olan enerji ithalatçısı KİT’lerin döviz ihtiyaçları karşılanıyordu.
Son üç ayda KİT’lere 9.7 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirilmiş oldu. Her ne kadar imkan genişletilmiş olsa da tutarın büyük bölümünün yine enerji ithalatı için ödendiği tahmin ediliyor.
Dünyada enerji fiyatları artarken TCMB Başkanı Kavcıoğlu son dönemde BOTAŞ’a yapılan döviz satışlarının arttığını son enflasyon raporunda söylemişti.
TCMB, ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir politika izlemeye de başladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474