banner564

Anında ‘ret’

Türkiye’nin ‘çözüme kadar tüm enerji çalışmalarının durdurulması’ çağrısına Rum Yönetimi olumsuz karşılık verdi

Anında ‘ret’
banner598

 Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıs sorununun çözümüne kadar tüm deniz aşırı enerji faaliyetlerine karşılıklı olarak son verilmesi konusundaki önerisini Rum Yönetiminin anında reddettiği bildirildi.

   Alithia gazetesi “Çözüme Kadar Enerji Konularında Moratoryum- Türkiye Dışişleri Bakanlığı Eski Önerisini Yeniden Gündeme Getiriyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin dün akşam yazılı bir açıklama yaparak Türkiye’nin önerisini reddettiğini ve “Münhasır Ekonomik Bölgenin” belirlenmesi için Türkiye’yi diyaloğa çağırdığını yazdı.
   Türkiye Dışişleri Bakanlığının, bu şekilde, Kıbrıslı Türklerin haklarının da güvenceye alınmasının mümkün hale geldiğini düşündüğünü ileten gazete, Türkiye’nin bu önerisinin yeniden gündeme getirilmesinin, muhtemelen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Doğu Akdeniz bölgesindeki gerilimi artıran tüm tek taraflı faaliyetlere son verilmesi gerektiği konusunda raporlarında yer alan ve tekrarlanan önerileriyle ilgili olabileceğine işaret etti.
   Rum hükümetinin ise gecikmeden Türkiye’nin önerisini reddettiğini yazan gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios’un bir açıklama yaparak Türkiye’nin “güya Kıbrıslı Türklerin haklarının korunmasına ilişkin atıfta bulunduğu gerekçelerin dayanaksız olduğu” iddiasında bulunduğunu iletti.

Kusios’un açıklaması

   Rum hükümeti sözcüsü Kiriakos Kusios yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

1. Uluslararası hukuk ve BM’nin Deniz Hukuku Sözleşmesi(UNCLOS 1982);
2. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliklerinin değerlendirilmesinden ortaya çıkacak olan olası gelirlerin mülkiyeti, idaresi ve paylaşımı konusunda, Hristofyas ile Talat arasında Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilen müzakereler esnasında varılan ve Anastasiadis ile Akıncı arasında gerçekleştirilen müzakereler esnasında teyit edilen görüş birlikleri;
3. Aynı zamanda, doğal zenginliklerin işletilmesinden ortaya çıkacak gelirlerin yatırılacağı Ulusal Yatırım Fonunun kurulmasına ilişkin mevzuatın Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kabul edilmesiyle tam anlamıyla tezat olduğunu” iddia etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474