banner564

Arkası gelecek

Anastasiadis’in Katar’ı ziyareti sırasında Rum şirketi 2,5 milyar dolarlık 2 yol ihalesine imza attı

Arkası gelecek
banner598

   Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, 90 kişilik işadamı heyetiyle birlikte Katar’a gerçekleştirdiği ziyaretin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Çok sayıda Katarlı işadamının ve yatırım fonlarından sorumlu yöneticilerin bizzat Kastar Emiri’nin talimatıyla adaya gelerek yatırım araştırması yapacağı bildirildi.

   Ayrıca Katar ziyareti sonrasında, Joannou & Paraskevaides (J&P) isimli Rum taşeron şirketinin Doha’da toplam 2,5 milyar dolarlık iki yol inşaatını aldığı açıklandı. Geçmiş yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’de, yol ve hastane yapımı gibi büyük ihaleler kazanan J&P şirketinin, bu kez Katar’dan 2.5 milyar dolarlık ihale kazanması Rum lideri Anastasiadis’i mutlu etti.

   Katar ziyaretinden memnun kalan Anastasiadis,  “Katarlıları küçümsemeyin, yüksek eğitimli, açıkgöz ve ne istediğini bilen insanlar” dedi.

 

Önemli olan ikna edebilmek

 

   Anastasiadis, Katar Emiri’nin direktifiyle önümüzdeki günlerde çeşitli yatırım fonlarından ve hatta Emir adına bir grubun muhtemel yatırımları incelemek üzere Rum tarafına gideceğini belirterek, “İkna edersek yararlanacağız” dedi.

   Ana hedefin Güney Kıbrıs ile Katar arasındaki siyasi ve yatırım alanlarındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi olduğuna işaret eden Anastasiadis, Katar ziyareti sırasında bu hedefi, karşılıklı anlayış derecesinde başardıklarını, geriye istenilen hedeflerin yerine getirilmesi ve uygulamaya konulması, yani yurtdışından doğrudan yatırım gelmesi olduğunu kaydetti.

    Anastasiadis, Katar Emiri, Başbakanı ve diğer yetkililerle yapılan görüşmeleri ve Rum-Katar ticaret odaları tarafından Doha’da düzenlenen Güney Kıbrıs-Katar İş Forumu’nu “verimli” diye niteledikten sonra şu uyarıda bulundu:

Sermaye dolaşımındaki kısıtlamalar kalkacak

    Anastasiadis, Doha’daki İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Rum bankacılık sistemine uygulanmakta olan sermaye dolaşımındaki kısıtlamanın yakın zamanda kaldırılacağını açıklayarak, Katarlı yatırımcıları, Rum ekonomisinin sağladığı fırsatları değerlendirmek ve yatırım yapmak için Güney Kıbrıs’a çağırdı.
   Güney Kıbrıs’ın vergi rejimi ile rakiplerinden daha büyük avantajlar sağlamaya devam ettiğini kaydeden Anastasiadis, şirketler vergisinin yüzde 12,5 olduğunu, aralarında Katar’ın da bulunduğu bir dizi çifte vergilendirmeden kaçınma anlaşması yapıldığını anlattı.

 

Lakkotripis de memnun

 

   Anastasiadis’in heyetinde bulunan Ticaret Sanayi Turizm ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Katar şirketlerinden ilgi olduğunu, bu nedenle temaslarından çok memnun olduğunu belirterek, “Ancak yatırım fonlarının ve bu ülkenin özel şirketlerinin Kıbrıs’a gelmesi halinde ortaya çıkacak bu fırsatları değerlendirme derecesi bizim tarafa, özellikle de özel sektöre bağlı olacak” dedi.
   Katarlı mevkidaşıyla yaptığı temaslarda, Güney Kıbrıs’ın şu anda hidrokarbonlar alanında sağladığı fırsatları ele aldıklarını belirten Lakkotripis, alanında dünyanın en büyüğü olan Doha’daki doğal gaz sıvılaştırma terminalini ziyaret ettiğini belirtti. Lakkotripis “Tesisleri gördük ve teknik bilgi teatisi istedik. Bu, imzalamış olduğumuz Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nda da yer aldı” diye konuştu.

   Rum Çalışma Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis ise, Katar devletine ait iki tarım yatırım şirketinin Rum şirketleriyle Güney Kıbrıs’a yatırım, teknik bilgi sahibi Rumlarla da Katar’da işbirliği yapmak istediklerini, Rum tarafından bu konuda proje beklediklerini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 03:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474