banner564

‘Asla mümkün değil’

Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin garantiler ve müdahale haklarına sahip olmak için ısrarlı olmasını haksız bulduklarını söyledi

‘Asla mümkün değil’
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, 1Ekim sözde Kıbrıs Cumhuriyeti`nin Bağımsızlık Günü nedeniyle dün gece yaptığı açıklamada, Türk askerinin adada kalması, Türkiye’nin garantörlük ve müdahale hakkının devamı yönündeki ısrarlı talepleri haksız bulduğunu açıkladı. 
   Anastasiadis “temsil ettiğim Kıbrıslı Rumların endişelerini bir kenara koyarak Kıbrıslı Türklerin geçersiz endişeleri karşılamam asla mümkün değildir”dedi.
   Anastasiades “Hepimiz, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler elimizde olan potansiyelleri nasıl değerlendirdiğimizi düşünmemiz gerekir ve gelecek için gerçekten fırsatlar olup olmadığını ya da onları değerlendirmek isteyip istemediğimizi düşünmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
   1974 yılından beri kabul edilemez bir durum yaşandığını iddia eden Anastasiades, Kıbrıs`ın 1974 yılından beri bölünmüş olduğunu ve Türk ordusunun adanın yüzde 37`sini işgal ettiğini söyledi.
   Bu durumun sona ermesi gereken bir durum olduğuna ifade eden Nikos Anastasiades, tüm ülkede Avrupa topluluk müktesebatı ve insan haklarının uygulanması gerektiğini ama önce birbirimizin endişelerini tanımak; ortak aklımızı kullanmak gerektiğini söyledi.

Ayrı federal devlet
Kıbrıs Türk toplumunun kendi federal devletine sahip olacağını ve Federal anayasadan kaynaklanan Kıbrıs Rum federal devletine eşit bir şekilde verilecek yetkiler gibi belli yetkiler yoluyla kendi devletini yöneteceğini ifade eden Nikos Anastasiades, Kıbrıs Türk federal devletinin tüm devlet kurumlarında temsil edilecek ve tüm hakların anayasada korunacağını; aynı zamanda devlet altyapıları yoluyla Avrupa Birliğinde varlığı olacağını belirtti.
   Rum lideri “bundan dolayı ülkemizde yabancı orduların kalması veya garantiler,  müdahale haklarına sahip olmak için ısrarları aşırı ve haksız buluyoruz” dedi.
   Anastasiades, “inanıyorum ki, çağdaş, iyi organize edilmiş düzensizlik olmayan ve Avrupa devleti olan bir ülkede yaşama zamanı geldi” dedi ve Avrupa Birliğindeki her hangi bir çağdaş ülkenin garantilere ihtiyacı olmadığını söyledi.
   Anastasiadis şöyle dedi:  
   “Kıbrıs sorununa bulunacak olan çözüm kendimizin şekil verdiği çözüm olacağı için üçüncü tarafa herhangi bağlılıktan vazgeçmek gerekiyor. Geçmişin trajik deneyiminiz var ve bunun için ülkemizin herşeyin ve yabancıların çıkarları üstünde olması gerekir.” 

Halka bilgi verecek
New York ziyareti öncesinde Ulusal Konseyi son gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini ifade eden Anastasiades, gelecek günlerde siyasi liderliği tam ve detaylı bir şekilde bilgilendireceğini söyledi.
   Anastasiades, yakın gelecekte kamuyonu da bilgilendireceğini belirten Anastasiadis,“Vatandaşlara bugüne kadar yapılan müzakerelerde önemli yakınlaşmalar sağlandığını teyit etmek istiyorum” diyerek, sağlanan yakınlaşmaları şöyle sıraladı:
   -Birleşik Kıbrıs`ın bir ve tek uluslararası temsiliyeti, tek vatandaşlık ve tek egemenliği olacak
   -Tüm vatandaşların hakları; tüm Kıbrıs`ta özgür dolaşım, mülkiyete sahip olma hakkı, yerleşim ve iş yapmayı sağlıyor.
   -Aynı zamanda, mülkiyette insan haklarına tam saygı duyulması sağlanıyor
   -Çözümün ilk günden itibaren adanın demografik karakteri korunmalıdır ve küçük farklılıklarla 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti`nin geleneksel demografisini yansıtmalıdır
 -Söz konusu demografik kompozisyon gelecekte dış etkilerle değişmeyecek
   - Söz konusu demografi gelecekte dış etkilerden etkilenmeyecek
   -Avrupa topluluk müktesebatı, herhangi istisna ya da derogasyon olmadan tüm adada uygulanacak

Farklılıklar da var
“Bunlar bir anayasa çerçevesine uyumlu bir biçimde olacak ve devletin iki toplumlu, iki bölgeli karakterine tam saygı gösterilecek” diyen Nikos Anastasiades, “iki liderin de mutabık kaldıkları gibi: federal anayasa birleşik Kıbrıs federasyonu eşit yönetimli iki oluşturucu varlıklı devletin varlığını belirleyecek” şeklinde konuştu.
   Müzakerelerde sağlanan önemli ilerlemeye rağmen yönetim, Avrupa Birliği ve Ekonomi başlıklarında bir dizi konular olduğunu açıklayan Anastasiades, ancak en önemli farklılıkların mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler başlıklarıyla ilgili olduğunu ve bunların Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının mümkün olup olmadığı konusunda belirleyici olacağını belirtti.
   New York`ta temasları sırasında BM Genel Sekreteri ile yapılan görüşmeye değinen Nikos Anastasiades, devam eden müzakerelerin daha yoğunlaştırılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
   “Takvimler olmadan ve mümkün ise 2016 yılında çabalarımızı tamamlamak amacıyla yoğun bir şekilde çalışmayı teyit ettik” şeklinde konuşan Anastasiades, iddialı bir hedef olduğunu ve bunun gerçekleşmesinin sadece Kıbrıs Rum tarafına bağlı olmadığını belirterek, “Türk tarafın göstereceği iyi niyet belirleyici olacak” dedi.
   “Eminim ki, Türkiye`nin de gerekli olan siyasi irade göstermesi durumunda insanlara sunulmak için bu anlaşmanın yakın bir zamanda tamamlanması mümkün olacak” diyen Anastasiades, ancak referandumdan önce insanları bilgilenmek amacıyla yeterli zaman olmasının önemine işaret etti.
   Anastasiades, “tek bir amacımız var; Türk işgalinin sona ermesi ve tüm Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin yararına birleşik bir vatan olmasıdır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2016, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474