banner564

‘Ateşle oynuyor’

Rum Komünist AKEL Partisi, Anastasiadis’in ‘siyasi eşitlik’ konusundaki tavrını eleştirdi

‘Ateşle oynuyor’
banner598

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Haravgi gazetesi, siyasi eşitlik meselesinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, tezlerindeki “şike” nedeniyle “ateşle oynandığına” dikkat çekti, bu ateşle oyunun, referans noktalarında sonuca varılması ve müzakerelerin başlaması çabasını “yakabileceği” uyarısında bulundu.
   Gazete, Kıbrıs Türk tarafının, siyasi eşitliği tartışma kabul etmez bulduğuna dikkat çektiği haberini, “Siyasi Eşitlik Konusunda Tehlikeli Şike… AKEL  Müzakerelerin Başlamama Tehlikesi Uyarısı Yaptı” başlığıyla aktardı.
   Habere göre, AKEL, yayımladığı açıklama ile, Anastasiadis’in, görüntüyü sistemli şekilde çarpıtma ve etkin katılım konusunda tehlike edebiyatındaki ısrarının bütün istikametlere yanlış mesajlar verdiği uyarısında bulundu.
   Anastasiadis için “siyasi eşitliği pratikte kabul etmeyip, Kıbrıs Türk toplumunun en büyük korkularını doğruluyor” vurgusu yapılan açıklamada, “Bu tavır, müzakerelere Crans Montana’da koptuğu yerden devam etmeye hazır olduğu ilanıyla uyuşur mu? Yoksa Sayın Anastaiadis Genel Sekreter’in Eylül 2017’de sunduğu raporunda yaptığı; Konferans’ın sonuna doğru taraflar kavşak mesele olan etkin katılım konusunu çözdüler (27’nci paragraf) saptamasına katılmıyor mu?” ifadelerine yer verildi.
   AKEL açıklamasında, Genel Sekreter’in bu saptamasının doğru olduğu çünkü Bakanlar Kurulu kararlarının, en az bir Kıbrıslı Türk bakanın olumlu oyunu da içerecek oy çokluğu ile alınacağı yakınlaşması bulunduğunu (Talat-Hristofyas) hatırlatıldı.

Çok sayıda örnek var
   Anastasiadis’in “gerek BM gerek AB’nin hangi ülkesinin anayasasında bir toplum veya eyaletin ülkenin geriye kalanın kaderine karar verme hakkı var” sorusuna da değinilen açıklamada, “federasyon veya değil, devletlerde siyasi eşitliliğin  farklı varyasyonlarına dair birçok örnek bulunduğuna dikkat çekildi, şu vurgu yapıldı:
    “Başkan’ın örnek gösterdiği AB’de, Kıbrıs nüfusun yüzde 0,16’sını oluşturuyor; Almanya ise yüzde 16’sını.  Ancak Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıs her 125 bin vatandaşa karşılık 1, Almanya ise 854 bin vatandaşa karşılık 1 sandalye sahibi.  Avrupa Konseyi’nde de eşit katılım vardır ve ana kararlar oybirliği veya basit çoğunlukla alınır. Anastasiadis’in, müzakerelere kaldığı yerden başlamaya hazır olduğu şifahi açıklamalarının, etkin katılımla ilgili çarpıtmalarıyla da doğru olmadığı aşikârdır. Bu tür gerilemeler ile müzakere prosedürünün yeniden başlaması için maalesef yine kendisinin koyduğu ön şart olan referans şartlarında sonuca varmamız tamamen zorlaşıyor.”

Kiprianu eleştirdi
   Gazete “AKEL Genel Sekreteri: Siyasi Eşitlikte Yanlış Yorumlama Var” başlıklı haberinde ise, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in dün gerçekleşen görüşmelerinde siyasi eşitlik konusundaki anlaşmazlıklarını yeniden teyit ettiklerini yazdı.
   Habere göre Anastasiadis’in “bazıları sayısal eşitliği kabul etmem için baskı yapıyor” açıklamasına cevaben AKEL’in sayısal eşitliği hiçbir zaman kabul etmediğini söyleyen ve Anastasiadis’i, baskı yapanın kim olduğunu açıklamaya çağıran Kiprianu şunlara dikkat çekti:
   “Kıbrıs  Türk toplumunun azınlık görülmeyi kabul edeceğini ve çoğunluk olduğumuz için bütün kararları bizim vereceğimizi düşünüyorsak, o zaman ciddi bir sorunumuz var. Böyle bir şeyi asla kabul etmeyecekler. Siyasi eşitliğin ne olduğuna dair bir yanlış yorumlama olduğuna inanıyorum ve bunun nedenini netleştirmek için Anastasiadis’le konuşmamız gerek.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473