banner564

Bakımlı ve temiz

Hala Sultanı ziyaret edenler, tekke ile ilgili gözlemlerini Diyalog’a anlattı:

Bakımlı ve temiz
banner598

Aybeniz Küzeci YILDIRIM

Kurban Bayramı dolayısıyla Din İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Larnaka'da bulunan Hala Sultan Tekkesi’ne toplu ziyaret gerçekleştirildi. Normal şartlarda Güney Kıbrıs’a geçişine izin verilmeyen Türkiye kökenlilerin de özel izinle geçebildiği Hala Sultan Tekkesi ziyareti için yoğun başvuru oldu. Bu yoğun başvuru karşısında şanslı 604 kişi bu ziyarete katılabildi. Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Larnaka ziyareti öncesinde Metehan sınır kapısında Diyalog’a açıklamalarda bulundu. Atalay çok yoğun başvurunun olduğunu fakat sadece 600 kadar kişinin bu ziyarete katılabildiğini belirtti. 

“Dini özgürlükler kısıtlanmamalı”
Crans Montana müzakerelerinin çökmesi sonucu Hala Sultan’a ilk ziyaretin gerçekleştiğini söyleyen Atalay, “Dini özgürlüklerin kısıtlanmaması” gerektiğini ifade etti.
Polis arabası ve motorları eşliğinde Metehan sınır kapısından 604 kişiyi taşıyan 14 otobüs Larnaka’ya gitti. Larnaka’ya ulaşan Hala Sultan ziyaretçileri Din İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan kumanyalarını ve sularını alıp tekkeye geçti.
Ziyaretçiler ilk önce tekkenin cami kısmından içeriye girdi.. Kimisi kuran okudu kimisi namaz kıldı. Ardından Hala Sultan türbesinin olduğu bölümü ziyaret edip dualar etti.

Öğle namazını da tekkede kıldılar
Din İşleri Başkanı Talip Atalay ziyaretin sonunda, “Gayet güzel ve sorunsuz bir ziyaret oldu. Zaten onuncusunu gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Kuzey Kıbrıs’ta, Rum tarafında ve İsveç büyükelçiliğinde bu ziyaret için çok çalışanlar oldu kendilerine çok teşekkür ederim. Bu ziyaretlerin sürmesi ve artırılması gerekiyor çünkü Hala Sultan bizim için çok önemli bir manevi bir mimardır. Kıbrıs’ta varlığımızın temellerinden birisidir. 

“Siyaset dinin dışında kalmalı”
Karşılıklı anlayış ile bütün inanç gruplarına saygı çerçevesinde dini özgürlüklerin tamamının kullanıldığı günleri arzuluyoruz. Siyasete mahkûm olmayan bir özgürlüklerin sürmesini istiyoruz. Bu toplumlar arası ilişkiler bakımından da çok önemlidir. Siyaset mutlaka dinin dışında kalmalıdır. İki taraf içinde aynısını söylüyorum hiçbir kimse kökeni yüzünden dini ziyaretlerden men edilmemelidir. Karşılıklı anlayışla her şeyin çözüleceğine inanıyorum” dedi.
Bu arada İsveç’in Lefkoşa Büyükelçisi Anna Olsson Vrang da Hala Sultan’da Kuzey Kıbrıs’tan giden ziyaretçilere eşlik etti. 

Hala Sultan’a hayran kaldılar
Ziyarete katılan misafirlerin kimisi Hala Sultan’ı çok beğendi. Kimisi ise biraz daha bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Zeliha – Vahit Birtek çifti Lefkoşa’dan Hala Sultan’a ikinci kez gelenlerden. Geçen yıla göre boya badana yapıldığını söyleyen Birtek çifti, yine de Hala Sultan’ın bakımsız olduğunu, gelen misafirlerin sıcağın ve güneşin içinde yerlerde oturduğunu en azından bir branda ile bir alanın kapatılmasını ve altına tabure ya da sandalyeler konulması gerektiğini söyledi. Vahit Birtek Rum polisinin geçen yıla göre daha ılımlı bir tavır sergilendiğini bu davranışların ziyaretçileri çok mutlu ettiğini söyledi. 

Güzel vakit geçirdiler
İskele’den gelen Şerif Dolu ise ziyaretin çok güzel geçtiğini ve kısmet olursa her ziyarete katılmak istediklerini söyledi. Gazimağusa’dan gelen Mahmut Özkan da ilk defa geldiğini ve çok güzel bulduğunu belirtti. İskele’den gelen Pakize Şahin, ilk defa Hala Sultan’ı ziyaret etmiş. Pakize Hanım “çok arzulamıştım buraya gelmeyi, bu yıl kısmet oldu çok mutluyum” dedi. 

Merhametsiz: Büyük mutluluk duyduk
İskele’nin eski kaymakamı Bünyamin Merhametsiz de eşiyle ziyarete katılanlardandı. Eşi Seher Merhametsiz, görmeyi çok arzuladığı Hala Sultan’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Seher Merhametsiz, yıllar önce Hala Sultan’ı ziyaret etmek istemiş hatta sınır kapısına kadar gelmiş, fakat Rum polisinin kendisine “ana Turko, baba Turko, sana geçiş yok. No” dediğini aktardı. Seher Merhametsiz de göremediği için çok üzülmüş ama “Bu yıl kısmet oldu sağlık olsun” ifadelerini kullandı. Bünyamin Merhametsiz ise Hala Sultan’ın anlatılanlar kadar güzel olduğunu vurguluyor. “Burası manevi bir duygu ile gezilen bir yer, bizlerde dualarımızı etmek için geldik. Tüm Müslüman aleminin gelip görmesini arzuluyorum” dedi.

İlk kez gidenler de oldu
Girne’den gelen Necdet Dinç ise ilk defa bu ziyareti gerçekleştirdiğini ve çok beğendiğini söyledi. Keşke bizim ülkemizde de böyle güzel yapılar olsa diyen Dinç, “buraları gördükçe içim acıyor” dedi.
Girne’den Hala Sultan’a gelen Arif Akbaş ise çok güzel manevi duygusu yoğun olan bir yerle karşılaştığını dile getirdi. “Bizim hükümet yetkilileri de keşke böyle güzel yerler yapsa” diyen Akbaş, “Yollar bile çok güzel. Biz ne zaman böyle düzene kavuşacağız merak ediyorum” dedi.

Tepki vardı
Vatandaşlar, sıcak havalarda yaşlıların soğuk su bulamamasından ve oturacak yer bulamamasından dert yandı. Güneşin altında oturmak zorunda kalan misafirleri güneşten koruyacak bir branda olması gerektiği dile getirildi. Ziyaretçiler, “Zaten bizlerden 40 TL para alınıyor, 50 TL verelim en azından tabure koysunlar. Başımızın üstünü kapatsınlar güneşe maruz kalmayalım” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2017, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473